Google Pixel 4a - középkategória újratöltve

A tavaly bemutatott 3a méltó folytatása: egy viszonylag olcsó Pixel a megszokott kamera teljesítménnyel. – írta: ghiottone, 3 éve

Hardver, szoftver

A középkategóriás készülékek között elterjedt Snapdragon 730G processzor került a telefonba. Két Kryo 470 Gold Cortex-A76-os, valamint hat darab Kryo 470 Silver Cortex-A55 magból állították össze ezt a nyolcmagos processzort. A Gold mag 2,2 GHz-es, a Silver magok pedig 1,8 GHz-es teljesítmény elérésére képesek. A 64 bites, 8 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett egy Adreno 618-as GPU található. A „G” megjelölés a „Gaming”-et jelenti, így az alap 730-ashoz képest a grafikus kártyát magasabb órajelre állították plusz a chipnél optimalizálták a WiFi-t is. 6 GB LPDDR4x-es memória és 128 GB UFS 2.1 tárhely található a telefonban, amiből közel 113 GB érhető el a felhasználók számára.

A teszt kedvéért megnéztem az Asphalt 9, a Call of Duty Mobile, az Injustice 2 valamint a PubG játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 8 GB RAM-os SD855+-os, illetve egy 6 GB RAM-os SD765G processzorral szerelt telefonokhoz képest. Nem vészes a lemaradás, de picit lassabb a betöltés és nem mindenhol engedélyezett a legmagasabb grafikai beállítás, valamint az Asphalt 9 esetén voltak játék közbeni apróbb megakadások. A hátlap egy kicsit melegedett a játékok alatt a tokban, de a processzor hőmérséklete egyszer sem ment 36 fok fölé.

A telefon teljesítménye érzetre valahol a három éves 835-ös Snapdragon szintjén lehet. Mindennapi használat során nem éreztem megtorpanást, az alkalmazások gyorsan nyílnak meg, a memóriát se üríti ki hamar a készülék. Jó ötlet, hogy nem 4 GB RAM-al szerelték, mint anno a 3a-t.

[teszteredmények]

A készülék a „stock” Androidnak (nem AOSP) nevezhető Google felülettel érkezik. Augusztus végén, amikor elérhető volt akkor még Android 10-zel, de hozzám már Android 11-gyel érkezett meg szeptemberi biztonsági csomaggal, ami rögtön frissült az októberire. Ahogy korábban is említettem, 3 évig lesz támogatva a készülék.

Az alapprogramok mellett csak a Biztonság és a Hangfelvevő alkalmazások voltak pluszba integrálva, illetve a gyári zene alkalmazás immár nem a Google Music, hanem a közkedvelt YouTube Music lett.

A szokásos 3 gombos navigáció mellett lehet használni az Android gyári gesztus alapú navigációját is, amelyet őszintén megvallva én nem kedvelek, nem használok és a bénázásom a kicsomagoló videóban is látható. Pár nap használat után viszont megszokható és valahogy jobban is passzol a 4a-hoz, mint a hagyományos 3 gomb.

[Pixel háttérképek]

A Play áruházból letölthető Háttérképek app itt eltér kicsit, mivel a Pixelek esetében hozzáraknak plusz pár álló – és mozgóképet is. Az alább látható videón pedig a régen sokszor kritizált testreszabhatóság hiányát próbálja meg orvosolni a rendszer a Stílusokon belül elérhető pár beállítási lehetőséggel.

[Pixel Stílusok]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények