Center hangszóró átalakítása

Megérett az idő, hogy új hangfallal bővüljön a szettem. Ám a csere nem várt meglepetéssel járt… – írta: balazs1022, 6 éve

Próba

Az ára mellett a külseje is igen tetszetősnek tűnt. Szép fényes burkolatú, 2 utas rendszerű, selyemsugárzója dóm (nem piezo), és pont beillet oda, ahova szántam. (Állítólag 170 W-os és egy 800 W-os házimozi szettnek a része... nah persze)
Átböngésztem a neten a specifikációkat, illetve találtam hozzá magyar tesztet is egy népszerű weblapon. - Nem nevezném meg a weboldalt, de szerintem egy lényeges ponton nagyon átsiklottak. - Nemsoká visszatérek erre.

Akkor jöjjön a lényegi része! Elmentem, lealkudtam belőle és megvettem. Így 1500 Ft-tal lett könnyebb a pénztárcám.
Otthon kicsit megtakarítgattam, megszeretgettem, majd jöhetett a főpróba. Vagyis jöhetett volna, csak sajnos az alján megláttam, hogy 3 Ohm-os az ellenállása.

Nah, mindegy, akkor majd kevésbé terhelem, de legalább mégis halljam, hogy mit tud ez a kis "budget" doboz.

És akkor itt jött a nagy pofára esés: brummogás, az volt rendesen, de magas nem. Folyton úgy hallottam, hogy a legkisebb magas is rámegy a mélyközépre. Egyszerűen nem voltak tiszták a hangok és a párbeszédek.
Gondoltam, ebben biztosan elszállt a magas. Az összes fülemmel tapogattam, hogy éppen melyik hang melyik hangszóróból jön.
Ezután jöhetett a tapicska teszt, majd egy fél óra #?!@%-ás. Az eredmény:

A dóm magas csak egy műanyag öntvény. Nem gondoltam, hogy már itt tartunk... Egy neves gyártó hogy engedheti meg magának ezt? És most térnék vissza, amit fentebb írtam. Még egy tesztoldal szakembereinek sem tűnt fel, hogy valami nincs rendben a hangokkal? Nem mintha nekem lenne hallásom az ilyesmihez.

Oké, lépjünk tovább, ez már így veszett. Legalább akkor egy kukkantást megér a belseje. És ha már ott kutakodtam, át is kötöttem sorosra a kapcsolást (16 Ohm), hogy addig is tudjam használni.
Gyárilag párhuzamosan volt kötve. Így nézett ki a kapcsolási rajza:

Első bevetésén megetettem vele egy Transformers részt, ami persze élvezhetetlen volt a nyomuló közepeivel és mélyeivel - Ugye itt Optimus fővezér nagyon mély szinkron hangot kapott.
Oké, velem nem csesztek ki, kis rizsszemű barátaim! - Gondoltam. Majd akkor én rakok bele magasat, persze maradva a Low Budget vonalon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!