Házimozi - Hifi haladó szinten

A házimozi és hifi világába bevezetés, kicsit már haladó szinten: erősítők, előfokok, végfokok, szubok, kábelek, források. – írta: Ragadozó, 9 éve

Bevezető

Ma már a két világ nehezen elválasztható, legtöbben szeretnék a mozik világát és a zenei színpadot is saját nappalijukban, szobájukban látni, illetve hallani.

A komolyabb házimozi erősítők már egész jó sztereó hangot képesek reprodukálni, de sokan vagyunk, akinek ez nem elég. Sztereó erősítőt illeszt a rendszerbe; több csatornás végfokot, vagy több monoblokkot, több aktív mélyládát, külön vetítőt (vagy csak azt) használ.

Kábelezésre nagyobb gondot fordít, próbál, elad-cserél, mind készülékeket, mind a kábelezésből is sokat kipróbál... Mindig elégedetlen, mert a megelégedés csak átmeneti... Ezek a mai hifisták jellemzői.

Ez egy örök körfogatás, akinek a füle-szeme a hobbija, mindig mást keres és próbál ki. Másoknál, üzletekben hallgatózik, próbál kiállításokra eljutni. Legjobban annak örül, ha más hifista megdicséri a saját rendszerét... És nem szomszéd néni, vagy haver, akinek bot füle van és a Sokol rádióra is azt mondja, húúú de jól szól.

Legtöbben mindig azt kérdezik tőlem, hány wattos az adott hangsugárzó vagy erősítő.
Meglepetten hallják tőlem, hogy nem tudom, mert nem érdekel... Engem a hangja érdekel, hogy tetszik-e vagy nem, a többi mindig másodlagos. Igaz, kell illeszteni az adott egységeket, de nem diszkót akar az ember, hanem azt a műsoranyagot, stílust, amit szeret zenében, azt szépen, minél élethűbben és fontos szempont gyanánt hosszan hallgathatóan szólaltassa meg.

A hallást is tanulni kell. A legtöbb embernek, ha egy bizonyos forrásanyagot lejátszunk, nem fog nagy különbségeket érezni az egyes rendszereken, hiába kerül egyik többszörösébe, mint a másik.
Sokaknak az mp3 is kielégíti zenei igényeiket, más elviselni sem képes, mert ez egy megnyirbált eredeti forrás...

Sokan nem hallják ki, ha más hangszórókábel, összekötő kábel, tápkábel kerül a rendszerbe.
De vannak, akik azonnal hallják a különbséget, vagy veleszületett tehetségként, vagy sokat tanulva.
Én az utóbbiakhoz tartozom: sok rendszert meghallgattam és hallgatok most is, sok mindent kipróbáltam, néha még a takarón túlnyúlva is... Próbálom a rendszerem a minőség felé eltolni, remélhetőleg sikerrel.

Én személy szerint két rendszert használok: külön házimozit -, de ez is tartalmaz sztereó elemet - és külön szettet zenehallgatásra.

Sokan vagy ezt, vagy azt hallgatják, de manapság már ez a két műfaj - életforma már összevegyül.

Ezen cikk ebbe a világba nyújt bepillantást, segít kicsit eligazodni, remélhetőleg kezdő hifistának vagy már akár "öreg motorosnak" is mutat valami újat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények