Házimozi beüzemelése kezdőknek

Házimozi szett elhelyezése, bekötése, beállítása és használata kezdőnek az alapoktól, sok képpel! – írta: Ragadozó, 9 éve

Házimozi erősítő bekötése

Térjünk rá a házimozi-erősítőnkre.
Végigmegyünk a csatlakozó típusokon, valamint foglalkozunk az erősítő beállításával, megtanuljuk, mi az a mérőmikrofon (belépő szinten ritka), beszélünk a távolságok beállításáról, stb.

Egy fontos dolog:
Minden készüléket mielőtt bekötünk, ill. összekötünk, áramtalanított állapotban tegyük!

Itt látható egy pár éves felsőbb készülék hátlapja rengeteg csatlakozóval, de ne ijedjünk meg tőle.

Első körben a hangsugárzókat kötjük be:
Van egy pozitív (piros jelölés) és negatív (fehér vagy fekete jelölés) csatlakozónk.

A kábelt megblankolva, menetes szorítással (vagy létezik csíptetős megoldás is) rögzítjük a hangsugárzóba ill. az erősítőbe is.
A hangsugárzók bekötésére 2,5 nmm hangszóró kábelt javaslok.
Nagyon ügyeljünk a polaritás-helyes bekötésre, mert különben nem alakul ki a térhangzás! Pirosat a piroshoz, feketét feketéhez kössük, és ellenőrizzük is le!
Vagy banándugót használva: az erősítő és sok hangfal menetes szorítóját kupak védi. Annak egész a végén van egy kis patent, amit ki kell húzni. Egy egész pici csavarhúzóval kell megpróbálni, ha körömmel nem megy.
Létezik más megoldás is, mint a speakon például, de kezdő szinten azért nem gyakori a használatuk.

A hangszóró kábelen jelölve van a pozitív szál, nagyobb kategóriáson pedig irányt is megadnak, ez az erősítőtől mutasson a hangsugárzónk irányába.

Subwoofer bekötése (a sub beállítására és üzembe helyezésére később még kitérünk):

RCA összekötő kábellel történik:

Erősítőnknek van egy preout kimenete, felszereltségétől függően egy sub, vagy több. Ezek az RCA kimenetek változó jelszintű kimenetek. Ide kell kötni a mély ládát, ill. komolyabb rendszereknél a végfokot. A subwoofert értelem szerint a sub (sub w) feliratúba dugjuk be. :)

Ha analóg jelkimenettel rendelkező forrást akarunk csatlakoztatni (pl. CD lejátszó, deck), akkor szintén RCA összekötőt használunk.
Phono bemenethez csak Phono kivezetésű lemezjátszót csatlakoztassunk, mert eltér a jelszint és ordítani, torzítani fog, ha más készüléket csatlakoztatunk, és az erősítőnk is tönkremehet!

Erősítőn (audio in):

Optikai és koax bemenet:

Az optikai egy üvegszálas jelátvitel, a koax (SPDIF) 75 ohmos kábel RCA dugókkal a végén.

PC-t, ill. olyan lejátszót, amelyen nincs HDMI kimenet, CD lejátszót (ha digitálisan akarjuk bekötni), televíziót ide kötünk.

PCM 2.0 hangot, Dolby Digital-t és DTS-t tud továbbítani, HD-s hangot nem.

Egyes lejátszók rendelkeznek 5.1 - 7.1 analóg kimenettel. Ha ezt válasszuk (pl. az erősítőben nincs dekóder), akkor a lejátszó fogja a hanganyagot feldolgozni.
Ezt a jelfeldolgozó egységet hívják DSP-nek (digital surround processzor).

(A másik fogalom amivel sokat találkozhatunk a DAC. Amelynek feladata, hogy a digitális jelet analóg jellé konvertálja át.)

RCA összekötő kábellel történik a csatlakozás.
Az erősítőn erre a bemenetre kell bekötni, értelemszerűen az azonos feliratúakat kötjük össze.

Kompozit videojel bemenetet már nem sűrűn használunk, de egyes játékkonzolok (Wii) még ezzel csatlakoznak. A legrosszabb képi átvitel, sárga szín jelöli. A legtöbb mai erősítő az analóg videó jelet képes átalakítani digitálissá és a HDMI kimeneten kiküldeni.

Összekötő kábel:

Bemenet az erősítőn:

Komponens bemenet ill. kimenet. Analóg videojel forrásból, a legjobb minőség. A régebbi DVD lejátszót itt tudjuk rákötni.

Antenna bemenet:
AM részt már nem igazán használunk. URH-hoz a 75-ohmos bemenet kell nekünk, sokszor egy eres kábelt kapunk az erősítőhöz, ezt a belső részhez kell csatlakoztatni.

Elérkeztünk a ma használatos audió-videó csatlakozóhoz a HDMI-hez (High Definition Multimedia Interface) Hangot és képet is továbbit.A helyes bekötés a lejátszónk HDMI kimenetét (HDMI out) az erősítőn valamelyik HDMI bemenetével összekötjük (HDMI In). Az erősítő kimenetét pedig a tv bemenetével.
Többféle szabvány létezik belőle, az 1.3-as HD hangokat kezeli, az 1.4 már a 3D-s tartalmakhoz is nyújt elég sávszélességet.
Bármit akarunk az erősítőn állítani, a televíziónak és magának a forrás készüléknek is bekacsolva kell lennie, hogy legyen jel, utána tudunk az erősítő saját OSD menüjébe belépni.

Hálózatra kötés (Internet, belső hálózat):

Végül a fali elektromos hálózathoz a csatlakozó (régebbi és alsóbb kategóriás készülékeknél beépített, nem külön csatlakoztatható):

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt