Hogyan főzzünk sört panelben?

Drága kezdő kitek helyett én egy 3 nm-es konyhában készítek kis mennyiségben, egyszerű eszközökkel sört. – írta: panelsor, 11 hónapja

Eszközök

A sörfőzés négy legfontosabb lépése a következő: a cukor kinyerése a malátából (malátázás és máslás során), komlóforralás, hűtés, erjesztés. Ezek szinte mind otthoni eszközökkel (vagy nagy áruházláncokban könnyen beszerezhető konyha eszközökkel) elvégezhetőek, kell viszont pár dolog, amit mindenképp ajánlott sörfőző boltból beszerezni. Ezek a következők:

- Hőmérő: Olyan kell, ami minimum 100 fokig mér (tedd vissza nyugodtan a lázmérőt és a szobahőmérőt a helyére), lehet digitális vagy analóg is, a lényeg, hogy azért 1-2 °C pontossággal tudjon mérni. A leginkább a malátázáshoz lesz rá szükség, ott ugyanis (mint később részletezni fogom) pár fokos tartományon belüli értéken kell tartani a megfelelő enzimek aktiválásához a levet.
- Fokoló: Ezt el lehetne hagyni, de sokkal biztonságosabb beruházni egyre. Egyrészt ennek segítségével mérhető az elkészült sör alkoholtartalma (ami azért elég menő, ha tudjuk), másrészt mérhető az is, mikor fejeződött be a sör erjedése (vagy éppen akadt el).
- Mérőhenger: A fokoláshoz kell.
- Erjesztővödör + kotyogó + csap: Ebben történik az erjesztés maga. A hivatkozott cikk demizsont használ, egy élelmiszeripari minőségű vödör (ami szintén kapható sörfőző szaküzletekben) jóval kényelmesebb.
- Sörösüvegek: Hát, igen, valamibe palackozni is kell. Ez általában vagy csatos üveg vagy üveg + kupak + kupakozó kombináció, én az előbbire esküszöm, hosszútávon jobban megéri.
- Fertőtlenítőszer: A forralás után bármi, ami a sörhöz ér, nem lehet baktériumos. Lehet sütőben is adott hőfokon fertőtleníteni például az üvegeket, de az necces az üvegek élettartama szempontjából, ezért én ajánlom a fertőtlenítőt minden ilyen művelethez. Én StarSant használok, ez öblítés nélküli fertőtlenítőszer, de akár a sima hipó is jó lehet (csak míg az előbbi könnyen szárad és nem mérgező, addig utóbbi igen). Semmiképp se tisztítószert (pl. Chemipro Oxi) vásároljatok, az önmagában nem elég!
- Jódtinktúra (opcionális): Meg lehet nézni vele, befejeződött-e a cukor kinyerése a malátából (lesz még erről is szó).
- Komlózsák (opcionális): Hidegkomlózáshoz használják, de akkor se feltétlen szükséges, de megkönnyítheti az életünket.

Én eddig erről a két helyről be tudtam szerezni mindent, ami kellett:

Beerodalom
Sörfőzők boltja

Ezeken kívül tehát minden más lehet sima konyhai eszköz:

- Két nagy lábas: Az én receptjeimben a legnagyobb sörlé mennyiség az 8 liter a főzés során, így kb. ekkora edények kellenek. Nekem van egy 7 és egy 9 literes, ezekkel kényelmesen tudok főzni. Az egyiknek mindenképp nagynak kell lennie, a másik nagy helyett több kicsi is használható – de el fogom mondani majd, ez miért macerásabb. Jó, ha a nagy edénynek van beosztása is. Ha nincs, akkor kellhet mérőedény is!
- Tésztaszűrő
- Fakanál
- Tölcsér
- Merőkanál
- Konyhai mérleg
- Teaszűrő
- Teatojás (opcionális): A komlóforralásnál a komlót tehetjük bele, így könnyebb szűrni utána a sörlevet.
- Mérőedény (opcionális): Ha valamelyik nagy lábasnak nincs beosztása.
- Feles pohár (opcionális): Nem inni akarunk belőle (vagy nem csak azt), az élesztő és a fertőtlenítő kiméréséhez használható.

Ami nem eszköz, de nagyon jól jön a hűtéshez az egy fürdőkád. Vannak egész spéci hűtőberendezések nagyobb mennyiségű sör készítéséhez, egy lábast viszont egy kád hideg vízben is gyorsan le lehet hűteni. Ha valakinek zuhanyzófülkéje van, akkor az erjesztővödör is használható ilyen célra, ha feltöltjük jeges vízzel (cserébe a hűtés után még idő kell fertőtleníteni a vödröt, ha csak 1 van belőle). Vagy ha elég nagy a mosogató, akkor ott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények