Hogyan főzzünk sört panelben?

Drága kezdő kitek helyett én egy 3 nm-es konyhában készítek kis mennyiségben, egyszerű eszközökkel sört. – írta: panelsor, 1 éve

Komlóforralás, hűtés, OG mérés

A komló a keserűséget és az aromát adja a sörhöz. Ha a komlóforralás elején adjuk hozzá a sörhöz, akkor keserűséget növel (magasabb IBU-t eredményez), ha később adjuk hozzá, akkor pedig az illatát és az ízét változtatja a sörnek. Létezik olyan komló, ami a keserűség beállításához és az aromázáshoz is kiváló, az ún. „single hop” IPA-khoz szokás ilyet használni. Ez a recept is ilyen – csak Cascade komlót használunk. Ez egy kettős felhasználású amerikai komló. Ez azt jelenti, hogy jó keserűséget szabályozni is, mivel magas az ún. alfasav-tartalma és elegendő illóolajat tartalmaz ahhoz is, hogy aromás sört hozzunk ki a végén belőle (ezt használjuk majd hidegkomlózáshoz is, de erről később). A receptben található percek azt jelölik, hogy a forralás vége előtt hány perccel adjuk hozzá a sörléhez az adott mennyiséget (rövidebben: mennyi ideig forralódjon az adott adag).

1. Először is melegítsük a sörlevünket addig, amíg nem kezd el habosodni és készülne kifutni, ekkor vegyük le kis időre a tűzhelyről. Ez viszonylag hirtelen fog történni, úgyhogy célszerű végig a lábas közelében maradni, hogy ne kelljen a cukros levet takarítani utána mindenhonnan.

2. Adjuk hozzá a 10 g komlót – bele is keverhetjük, de úgy nehezebb szűrni utána, úgyhogy én inkább teatojásba szoktam tenni. Kezdjük el a komlóforralást – ehhez csak a tűzhelyen kell hagyni a sörlevet, és néha nézni, hogy mennyi forrt el belőle. Semmiképp ne fedjük le fedővel, mert forralás közben olyan anyagok is távoznak a jövőbeli sörünkből, ami negatívan befolyásolná annak ízét! Elvileg 6,5 litert szeretnénk erjeszteni, szóval ha ez alá megy le a lábasban lévő víz mennyisége, nyugodtan töltsük utána sima csapvízzel.

3. 30 percnél tegyük bele a másik 5 g komlót. Kezdjük el időben a kádba a hideg víz beleengedését (ha ott kívánunk hűteni).

4. Ha sima IPA-t szeretnénk készíteni, akkor ezzel kész is vagyunk, várjuk meg, amíg letelik a 60 perc. Én viszont szeretnék Earl Grey IPA-t készíteni, úgyhogy a forralás vége előtt pár perccel tettem bele 10-12 g Twinnings tealevelet – amennyi belefért, azt egy másik teatojásban, a többit csak hozzácsaptam.


Ezután következhet a hűtés. Ez ilyen kis mennyiségnél a fürdőszobában megoldható: tegyük a kád hideg vízbe a lábast, és várjuk meg, amíg 25 fok környékére lehűl a sörlevünk. Fontos megjegyezni, hogy innentől egy olyan szakaszba léptünk, ahol könnyen fertőződik a sörünk. Mostantól (ha ezt külön nem is hangsúlyozom ki) tényleg csak fertőtlenített eszközökkel nyúljunk a sörhöz (beleértve a vödröt is, amibe az erjesztéshez fogjuk átmerni azt). A sör lehűlésének kb. fél órán belül, de max 1 órán belül jó lenne megtörténnie – a levegőből is hosszú idő alatt sokféle baktérium bele tud kerülni a sörünkbe). Ne ijedjünk meg, ha hűtés közben „furcsán néz ki” a sörünk:

(Fun fact: a hűtést illusztráló képen egy régebbi, nem digitális hőmérő van a lábasban, amit szintén az egyik sörszaküzletből vettem, és otthon vettem észre, hogy elvileg 5 °C fokkal képes félremérni. Hűtésnél jó mérni a hőfokot, de malátázáshoz nem ajánlott, én is másikat vettem helyette végül).

Ami még az erjesztés előtt hiányzik, az az OG mérés. A mérőhengerbe tegyünk át a sörből a merőkanál segítségével, és a fokolóval mérjük le a fajsúlyt. A kalkuláció szerint 1,058 körül kéne legyen, de attól függően, mennyire ügyesen ment a máslás, ez 1,050 vagy afelett lesz valahol. Nekem 1,064 jött ki végül (így 70% feletti volt a kihozatalom).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények