Gépfejlesztésem története

Honnan indultam, milyen volt az első gépem, milyen amatőr hibákat vétettem, és, hogy hol tartok most... – írta: takacsbotond, 8 éve

Fejlesztések

Fejlesztések I.
A gép elég erős volt, de játékokra továbbra sem volt az igazi a VGA miatt, így karácsonyra egy videókártyát kértem, amit meg is kaptam egy Sapphire Radeon R9 270x Dual-X 4GB személyében. Sajnos a táp ezt már nem bírta, ezért egy Chieftech CTG-450-80P-re lett cserélve. Egyetlen problémám az volt a kártyával, hogy kitakart a 4-ből 2 SATA foglalatot, így már nem jutott hely a DVD-nek.
Sokáig nem nyúltam a géphez, de mikor kijött PC-re a GTA V, kevés lett a RAM, magas beállítások mellett, több óra játék után elkezdett szaggatni. Ekkor határoztam el, hogy felbővítem a duplájára, így került a gépembe 2x8GB Cl9 1866 MHz G. Skill RipjawsX memória.

Fejlesztések II.
Eltelt egy újabb fél év, és szerettem volna egy olyan alaplapot, aminél nem takarja le a SATA foglalatokat a videókártya. Így esett a választásom egy olcsó Asrock H77 Pro4/MVP lapra, ami több ponton is csalódás volt. Az ATX lap nem fért bele a Dell házba, ezért vettem egy NZXT Phantom 240-et, ami bár gyönyörű, de elég problémás, és hangos ház. Mivel nagyon tetszettek a 21:9-es LG monitorok, de a magasabb felbontás miatt a 270x-et két vállra fektette volna, lecseréltem egy Sapphire R9 290 Tri-X-re, ami az eddigi legjobb kártyám volt. Hűvös, halk, és meseszép! Sajnos a kiszemelt LG monitort azóta sem tudtam megvenni.
A Chieftech tápom helyett a fekete design miatt egy FSP Aurum S Gold 700W-os tápot vettem.

Fejlesztések III.
Most már elég közel járunk napjainkhoz. Ekkor a célom egy jól tuningolható, halk gép volt.
A tápba a gyári helyett egy sokkal halkabb Enermax TwisterPressure UCTP12P-t szereltem. A videókártyát egy MSI GTX970 GAMING 4G váltotta, mivel kíváncsi voltam a másik oldalra is. Az alaplapból egy tuningos Asrock Z77 Extreme 4-et raktam bele, amit pár nappal később ráfizetéssel egy MSI Z77 MPOWER-re cseréltem, illetve CPU-ból a régi helyett beszereztem, egy szorzózármentes, kupaktalanított i7 3770K-t. A célom az 5 GHz elérése volt.

Fejlesztések IV.
Ezek a fejlesztések a cikk megjelenése előtti pár hétben történtek.
A gyári hűtő helyett végre megszereztem álmaim hűtőjét, egy be quiet! Dark Rock Pro3-at, és egy hangszigetelt prémium NZXT H440 házat, amiben kényelmesen elfér a levegő királya. Ekkor ütött be a crach:
Miután mindent összeszereltem elindítottam a gépet, és adtam neki egy laza, 4,4 GHz-es tuningot, majd raktam volna fel a gép hátlapját, (persze, hogy elfelejtettem kikapcsolni :S ) erre hatalmas szikra, majd áramszünet. Szerintem életemben nem voltam még ekkora pánikban. Hatalmas szerencsémre pár nappal később kiderült, hogy "csak" a táp ment tönkre, így került a gépembe egy EVGA SuperNOVA GS550, majd egy FSP Hydro G650 táp.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények