HTC One SV - Száguldás, szerelem

Egy újabb One, mégpedig az SV, mely a HTC első hazánk LTE hálózatain is működő 4G-s okostelefonja. – írta: hurrikan, 11 éve

A kijelző

A HTC One SV - ahogy azt láthattuk már a táblázatban - SLCD (Super LCD) kijelzővel rendelkezik, ezen belül pedig SLCD2-vel, ahogyan az X és X+ is. Az SV esetében ez 4.3"-os mérettel, 480x800-as felbontással társul. Színekből 16.65milliót tud megjeleníteni.
Ezen kijelzők története még 2004-re nyúlik vissza, ekkor az S-LCD Corporation a Samsung leányvállalataként jött létre, melyhez később a Sony is társult, így a gyár 50-50% tulajdont képezett, később ez Samsung only lett 100%-ban. Ők kezdték meg először az SLCD kijelzők gyártását. Az SLCD, ahogy neve is mutatja "Super LCD", ahogyan a TFT vagy az IPS, ez is egy LCD technológia.

Azonban ez már mind csak történelem, a mai SLCD-k már nem egyenlők a korábban S-LCD által gyártottakkal. Ezeket ugyanis a BenQ és a Sharp gyártja a HTC számára.

Az SLCD név tulajdonképpen a nagyon hasonló szín világ, betekintési szög, és kimagasló fényerő miatt "öröklődött" át.
A HTC-nél használ SLCD kifejezés tehát nem fedi a régebbi S-LCD kijelzők elnevezését. Illetve nem azon a technológián alapulnak amin a Sony-Samsung féle SLCD kijelzők alapultak. (amiknek a gyártása egyébként erősen háttérbe szorult)
Mivel rengeteg pletyka, ellentmondás került elő azzal kapcsolatban, hogy mégis mi lehet akkor az itt használt SLCD név (csak brand mert hagyományos IPS panelekről van szó, az üveg és a megjelenítő közül elhagyott légrés miatt ez a neve stb. pletykákat lehetett olvasni) így rákérdeztem egyenesen a gyártónál. Ezen belül is a Taiwani központtól jött a válasz.

Nézzük erről a HTC hivatalos válaszát, amikor rákérdeztem arra, hogy mit fed, az általuk használt SLCD név. Válaszlevelükből idézek most:

"Az SLCD elnevezés a nagyon hasonló színvilág, és betekintési szög miatt öröklődött át. A HTC ezt jogosan használja természetesen. És ugyanúgy szabályosan jelölhető SLCD, S-LCD, vagy éppen Super LCD-ként is, mint a korábbi technológia.
Azonban arról sincs szó, hogy hagyományos IPS és AVS paneleket tennénk a készülékeinkbe, hiszen akkor miért neveznénk SLCD-nek.
Kijelzőnk egy sokkal fejlettebb LCD alapra épülő IPS technológiát takar, mint amit a konkurensek használnak (LG Display stb.). Ezen modernebb LCD panelek egy új fajta pixel elrendezési módot, és egy különlegesen vékony érzékelő réteget tartalmaznak, mely érzékelő réteg kevesebb, mint negyede vastagságú, a hagyományosakéhoz képest.
A mi SLCD technológiánk, szinte mindenben meglépi a korábbi Samsung félét. És azon IPS kijelzőket is, amikre egyébként a korábbi SLCD-ről, pont a jobb minőség miatt álltak át egyes gyártók.

Kijelzőinket kizárólag megrendelésre 3 kijelző gyártó gyártónak van licence gyártani. Ugyanis a szabadalom, amire az egész épül, 100%-ban a HTC tulajdona.
Ezeken kívül is vannak még apróbb titkok, fejlesztések a kijelzőben. De erről részletes információkat már nem áll módunkban kiszivárogtatni, ezek ugyanis a gyártó titkos technológiái közé tartoznak.

A légrés elhagyása minden SLCD2 vagy újabb kijelzőnkre igaz, de az SLCD nevet nem ezen technológia alkalmazása miatt kapják kijelzőink. Ez csak úgymond egy plusz, ez volt az SLCD2 egyik újítása az SLCD1-hez képest. Míg a 3-ban jobb fogyasztás, még jobb kontraszt, és még erősebb színek lesznek a jellemzőek. A többi itt is titok."

Mi derül ki ebből?
Hogy a HTC-féle SLCD kijelző, egy fejlettebb LCD alapra épülő IPS (Kínában és a távol keleten AVS) kijelző. Mely a hagyományos IPS kijelzőkhöz képest plusz szabadalmakat, fejlesztéseket tartalmaz. Melyeknek egy része minden gyártó számára elérhető, míg egy másik része HTC szabadalom, fejlesztés.
A hagyományos IPS kijelzőkhöz képest jobb fogyasztást, fényerőt, és jobb színvilágot ígér.

Nézzük a pixel elrendezés összehasonlítását képen egy TFT-vel és egy IPS-el összehasonlítva:

Habár itt éppen egy SLCD3-as kijelzőt ábrázol a minta, az RGB mintázat a kezdetek óta változatlan maradt. Az SLCD mögötti 2-3-as jelölések (ahogy fentebb is olvashatjuk) ugyanis csupán színerősségben, fényerőben, valamint a fekete és fehér színek egyre élethűbb megjelenítésében lettek jobbak, valamint reakció időben fejlődtek az eltűnő légrések miatt.

A HTC féle SLCD kijelzők a kezdetek óta - de leginkább az SLCD2 óta - igen korrekt, élethű, de mégis élénk színvilággal, szinte 180 fokos betekintési szöggel és elég magas fényerővel rendelkeznek ahhoz, hogy beépítésre kerülhessenek a felső kategóriás csúcsmodellekbe. Kevesen tudják, de pl. az AMOLED után ennek van a legmélyebb fekete, a Sony WhiteMagic kijelzője után pedig a legtisztább, legélethűbb fehér színe. Mindemellett a többi színt kellően élénkre húzza, ám nem szaturálja. Mindemellett fogyasztása valamivel jobb a hagyományos IPS panelekénél.

Jómagam One X tulajdonosként elmondhatom, kevés szebb kijelzőt láttam az X-énél, ha láttam egyáltalán. Persze szép a Sony WhiteMagic-je és az LG Supre IPS kijelzője is, de valahogy nekem mégis ez az igazi, ha minden paramétert egyben nézek. Ugyanis ezek szín világánál erősebb szín világot nyújtanak, de nem szaturálnak, mint az AMOLED-ek.

A PhoneArena a kijelzőket tudományos mérésekkel is elemezni szokta, tőlük linkelek most egy táblázatot:

Amint láthatjuk, ha nem is mindenben a legjobb, de saját kategóriájában bizony igencsak jó. Amint látjuk fekete színek alatt, igen alacsony fényerő miatt szépek a feketék, a fehér alatti magas fényerő miatt pedig a fehérek. Kontrasztosságban is a legjobbak közt van a készülék a táblázat alapján, tehát panaszra okunk nem lehet. Kisebb nagyobb különbségek természetesen lehetnek, pl. fényerőben. Az IPS kijelző típusokat szinte minden paraméterben túlteljesítik. Különbségek persze SLCD és SLCD között is lehetnek.

Amit jómagam vettem észre különbségként az X+-hoz képest, hogy a színek jóval erősebbre vannak húzva, mint átlagban. Persze az SLCD, amint írtam egyébként is erős színvilággal rendelkezik, de az SV erre még rátesz egy lapáttal. Hogy ennek oka a kijelzőben, vagy szoftveres kalibrációban rejlik e, azt csak a HTC tudja vagy még ők sem. Könnyen elképzelhető, hogy a viszonylag alacsony felbontást az erősebb színekkel próbálták kompenzálni. Zöld, kék, piros színeknél olykor már-már AMOLED szerű színeket produkál. Összehasonlítani más SLCD2-essel sajnos nem volt lehetőségem, ugyanis nem volt nálam más készülék az SV-vel együtt. De több mint 10 hónap SLCD2 használat után (X és X+) feltűnő az erősebb színvilág.

Nézzünk egy videót a kijelzőről, Display Test programmal bemutatva:

Összességében nagyon elégedettek lehetünk a kijelzővel, ahogy ez kiderült ezen az oldalon. Jó reakcióidő, pontos érzékelés, szép színek, jó betekintési szög jellemzi. Mindezt pedig GorillaGlass 2 védi, így a kijelző felülete korlátozottan karcállóvá válik, de ugye tudjuk, hogy megkarcolhatatlan és törhetetlen üveg nem létezik. Legalábbis mobiltelefonon biztosan nem.
Az egyetlen dolog amiben kivetni valót találhatunk az a felbontás, ami egyeseknek már kevés lehet ehhez a kijelzőmérethez társítva. Bár tény, hogy nem a legjobb PPI kerekedik ki belőle, szerintem ez még pont határ eset. De épphogy megugorja az elfogadható szintet. Ebben a kategóriában, ennyi pénzért egy qHD minimum elvárható lett volna, de a HD felbontástól sem estünk volna kétségbe. Védelme érdekében azonban el kell mondanom azt is, hogy a konkurens készülék amik hasonló áron kezdenek, szintén nem qHD-vel érkeznek. (Optimus L7II, Xperia L, Galaxy AceIII,) vagy bármelyik Kínai gyártó.
Aki kompakt méretben, nagyon erős készüléket akar, annak érdemes megvárnia a Galaxy S4 Minit ahol 4,3" qHD felbontással társul, de még inkább a HTC One Minit ahol a 4.3"-hoz HD felbontást és 2GB RAM-ot kapunk.

Nézzünk pár képet. Tudom, nem egy kategória, de csak legyen ilyen is.

HTC Desire C vs. HTC One SV, azaz TFT vs. SLCD

Amint látjuk, lényegesen szebb az SLCD-n a fehér, a fekete és a kék szín is. Valamint a két kijelző kontraszt arányai közti különbség is szembetűnő. Élőben pedig még nagyobb a különbség. A kamera ugyanis nem képes 100%-osan visszaadni az eltéréseket.
Érdemes megfigyelni azokat a képeket, ahol fehér színek megjelenítése van, valamint az éjszakai képet, ahol teljesen más színvilággal és kontraszttal jelenítette meg ugyan azt a képet a Desire C és a One SV. De megjegyezném, hogy a DesireC kijelzője a TFT-k közt még a legjobbak közt van. Színekben fényerőben, betekintési szögben is. Az eltérés ennek ellenére is szembetűnő.

Van természetesen MultiTouch is, a kijelző 10 ujjat tud egyszerre érzékelni, ami bőven elegendő sőt, ekkora kijelző méreten talán még sok is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények