Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével

Villamos energiával való gazdaságos fűtésre és hűtésre egy megodást mutatnék be ebben az írásban. – írta: b., 4 éve

Első lépések

Beballagtam az egyik MFB pontra, ahol felvilágosítottak, hogy ők csak elintézik az ügyet, de semmilyen szakmai tanáccsal nem tudnak ellátni a projektről és kivitelezőt sem ajánlhatnak... találjam ki mit akarok, keressek egy vállalkozót, aki belemegy abba, hogy ad előzetes ajánlatot, valamint abba is, hogy megfinanszírozza a projektet előre, és megkapja a pénzt utólag. Hát persze, nem gond. Mondanom sem kell, elhajtottak mindenhonnan, azt se tudták akkor még milyen GINOP, meg miről beszélek (akkor még).
Elkeseredtem, elkezdtem bújni a netet ezerrel. Felhívtam több hőszivattyús céget.

Legyen geotermikus talajszondás, a hőszivattyú hívők szerint ez az igazi, mert nem függ a hatásfoka a külső hőmérséklettől és halk, nem úgy, mint a levegős társa.
Felhívtam egy híresebb céget, akik ezzel foglalkoznak, mondták, hogy a kutast felejtsem el, mert több baleset volt már, a talajszondás az igazi hőszivattyú (persze, hogy a másik megoldása rossz, na). Oké mondom, mennyi lenne. Mondtak egy olyan árat, hogy seggre ültem.

Speciális bányászati engedély a szondákhoz, mert 100 (talán 120) méterre fúrnak le, ez úgy kb. 400.000 Ft, ha meg vízszintes talajkollektort tesznek, amikor a felületen oszlatják el a szondákat kisebb mélységben, akkor feltúrják az egész kertet, de nem kell lefúrniuk X méterig, és nem kell engedély a fúráshoz. De fákat nem fogunk ültetni rá az biztos, mert nem lehet....

Ok, legyen kollektoros. Nincs hangja, nem függ a kinti hőfoktól a teljesítménye, medencét is lehet vele fűteni (nem mintha fenyegetne ez a veszély), csak feltúrják a földet, és pár méter mélyen a föld alatt ott lesz a csőrendszer.

Hajlottam rá. Azt mondták, ők még nem csináltak pályázatot, de megoldják, ha intézem a papírokat.
Időközben egy haverom szólt, hogy ő ismer valakit, akinek van ilyen rendszere, összehoz vele.
Elmentem hozzá... na ő azt mondta, hogy éppen most túrják szét harmadszorra az udvarát markolókkal, mert elromlott a rendszer. Felszedik a kollektorokat.
Persze elmondta, hogy amikor működött, akkor baromi jó, de itt kivitelezői gondok voltak, és már pereskednek. (Ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne ez a hőszivattyús rendszer, hanem azt, hogy fickó belenyúlt egy rossz kivitelezésbe.)

Neki volt pénze ezt megoldani (elnézve a három kocsit az udvarában, amiből nekem és a gyerekeimnek se lennének soha anyagi gondjaim), sőt, a pereskedés sem zavarta.. De ha ez így van, akkor nem értem, miért nem egy tapasztalt kivitelezőt és rendszert választott egy régi, jól bevált névvel, még ha drágább is... hiába, olcsó húsnak...

Kitérő az árakról

Miért is hasznos, ha az embernek van egy kis tartalék pénze a projekt megvalósítására?
Ugye szépen hangzik hogy elég 10% önerő... elméletben igen, de gyakorlatilag minél nagyobb és bonyolultabb rendszert tervezünk, és ez minél nagyobb átalakítást igényel, annál valószínűbb, hogy belefutunk egy-két váratlan kiadásba (villanyóracsere és szabványosítás, vezetékezés, csövezés, falvésés és újraszínezés, esetleg festés, szerelési és kivitelezési díjak.).

Azt azért tudni kell, hogy egy ilyen hőszivattyús csodarendszer alap munkadíjjal mondjuk az én estemben ekkora (16-20 kW) teljesítménnyel és HMV puffereléssel, kb. 3,5 millió forinttól indul és erre még rájön a szerelvényezés bekötési munkálatok, maga a helyszíni installáció. Ez elérheti a félmillió forintot is vagy akár többet. Ez hozzávetőleges adat azokból az ajánlatokból kiindulva, amit kaptam.
Levegős / geotermikus/ fúrt kutas elvű eltér azért valamelyest árban (pár százezer forint fel és le ), valamint az is számít, hogy ki milyen márkát, gyártót választ, még emelhet a költségeken. (Ugye a minőség, de ennek azért ára is van. Minden típusú hőszivattyúfajtának meg van a maga Mercedese és kivitelezője, aki megbízható és profi, de nem olcsó.)
Ehhez hozzájön az, hogy vagy padló / felület fűtés, vagy alacsony hőfokú radiátor, vagy fancoilok is kellenek, vagy hővisszanyerős szellőztető rendszer a tökéletes, mert akkor gazdaságos és értelmes egy hőszivattyú, ha alacsony, előremenő vízhőmérséklettel tud dolgozni.
Ezek nyáron képesek hűtésre, azaz nem kell külön klíma, megoldja azt is. Felület hűtésnél jobb nem kell szerintem. De nekem ilyenem nincs, még 1-1,4 millió a fancoil rendszer kiépítése, vagy plusz 2,5 millió egy levegős szellőztető rendszer, és az mellett szét kell verni a házunkat teljesen... tehát 4,5-6 milliónál járunk alaphangon, nagyon optimistán.

Kell neki betonozni alapot, kell egy hőközpont, vezetékezés és kiépítés.... és szerencsés vagyok mert a műanyag csövezés megfelel a rendszernek, ha megelégszem a fancoillal, ami számomra egy olyan nem túl igazi megoldás, de akinél nem ilyen csövezés van, az számolhat azzal is, hogy azt is át kell alakítani, utána újra lapozni, betonozni.
Tehát szerintem nekem durván 5,5-6 millió lett volna a hőszivattyú, így, hogy a csövezés megfelel, de a radiátorok nem, és egy normálisabb gyártót / kivitelezőt választok.
Jó hír azonban, hogy ebből azért le lehet vonni a klímák árát, mert így arra nincs szükség, de azzal viszont számolni kell – aki építkezett, az nagyon jól tudja –, hogy menet közben jönnek elő dolgok és kiadások, nem is kevés.
Mivel én hitelből valósítottam volna meg, és ennyi tartalék pénzem még véletlenül sincs, itt jöttek elő bennem az első bizonytalan gondolatok... 10% önerő a pályázathoz, napelemnél is biztos lesznek nem számolt kiadások, ez meg egy ismeretlen terület nekem, fogalmam sincs mit kell majd kiépíteni pluszban...
Minden, amit leírtam természetesen az én példámra igaz csak, az én épületemre, kialakított hálózatomra és anyagi lehetőségeimre. Ha most újra építkeznék, akkor egy remekül megtervezett felülethűtést és -fűtést alakítanék ki, hőszivattyú segítségével szellőztető-rendszerrel.

A hőszivattyúnál le lehet vonni annak az árát, hogy nem kell külön klimatizálásról gondoskodni, és így már azért barátságosabb, sőt versenyképes az ár akár egy jobb kondenzációs kazán és split klíma rendszer ellen.
A komfort érzetről és tiszta levegőről ne is beszéljünk. Szóval azt mondom jó cucc ez a hőszivattyú, főleg a geotermikus, és főleg annak aki most építkezik, vagy az alapjaira bombáz szét egy házat, és nem számít a csövezés, bontás.. de nekem 14 éves a házam… nem akarnám szétverni teljesen...
Egyre inkább az olcsóbb, egyszerűbb, kevésbé kockázatos megoldás felé terelődött a figyelmem, a levegős hőszivattyú felé.

Átmeneti megoldás a levegő-víz rendszerű, ami végső soron a klímák elvén működik, de nem a levegőt fűti / hűti közvetlenül, hanem egy központi hőcserélőn át vizes rendszernek adja át a hőt vagy a hideget.
Úgy működik, mint a központi fűtés kazán (mert az is). Nem tökéletes, mert erősen függ a teljesítménye a kinti hőfoktól fűtés alatt (-20 fokot csak pár gyártó tud gazdaságosan garantálni, ha egyáltalán tud), hangos tud lenni, és sajnos az előremenő víz maximális hőmérséklete nem éppen ideális az én radiátoraimhoz (ezek a típusú hőszivattyúk is 35-45 fokos vízzel szeretnek működni). Van pár kivétel, akik 50-60 fokos vízzel is elkavarnak kevésbé gazdaságosan akkor már. Ez már alkalmas lehet a radiátorokhoz, de amúgy padlófűtés vagy fancoil kell hozzájuk. Mi az a fancoil? itt [link] le van írva: )

Szóval oké, akkor levegős hőszivattyú, ami mellé bevállaljuk, hogy tetetünk fel a régi radiátorok helyére pár helyen fancoilokat, ami alkalmas nyáron klímaként működni, télen pedig fűt, a többi helyiségben pedig gazdasági okokból megtartjuk a lemezradiátort téli fűtésre, pl. vécé, fürdő...
Fontos szempont a hőszivattyú hangereje, mert mindkét oldalon telekhatáron épület található, 17 méter széles a telek, kertvárosi övezetben lakunk. Balhét meg nem szeretnék a szomszédokkal.
Elmentünk megnézni pár régebbi típust, hát brutális hangot tudtak produkálni, igaz, 5-6 éves gépek voltak. Nekem ráadásul elég nagy, 16-20 kW körüli kellett, ami méretre is természetesen komolyabb.
Itt azért már tényleg bizonytalan voltam, mert valahogy a hőszivattyú előnyeit igazán a geotermikusokban láttam, nem ebben.

Na mindegy, ezt lehet nálam ésszerűen kivitelezni, elhessegettem a kisördögöt.

Leszűkítettem a gyártók körét. LG, Mitsubishi, Daikin szentháromságban gondolkoztam, ezekre írtak akár 60 fokos előremenő vizet, meg jó hatásfokot és - 20 fokban is garantált működést.
Felhívtam pár céget, elküldtem a tervrajzokat, méreteket, elmondtam, hogy kellene HMV előállításra is a hőszivattyú, nem csak fűtésre, szóval puffertartály stb. A Daikin volt a legdrágább, de hát ugye őket nevezik a klímák Mercedesének, majd a Mitsu végül az LG. Az LG-s cégnél a második árajánlat után sem sikerült küldeniük úgy a rendszert, ahogy kértem, de ez nem a cég hibája, meg amúgy is ha már lehet japán, akkor inkább azt, mert nem voltak túl olcsók a koreaiak sem, sőt... Közben beszéltünk pár szakemberrel, eldöntöttük / javasolták hogy legyen egy komolyabb helyiség a hőközpontnak, de hogy ha a régi gázkazán kiköltözik, annak a helyére bemehet a központtal együtt a puffer tartály, mert amúgy nem fér el máshol, ki kellene építenem egyet neki a kazán meg nagy méretű, sok helyet foglal. Nem örültem ennek, számoltam azzal, hogy tartaléknak lesz egy gázos központi fűtésem. Újabb megingás belül...
A Mitsubishi céggel egyezkedtem végül, akik közölték, hogy kizárólag ők szervizelik valahonnan 100 km-ről a gépet, és ha probléma van, őket kellene hívnom.
Kérdés, hogy mennyi idő alatt tudnak kijönni, ha leáll a házban a fűtés és a meleg víz, mondjuk a tél közepén? Azt gondoltam, lesz egy jó nagy lista, rajta szerelők sorával az otthonomtól pár kilométeren belül... Mit csinálok akkor így, hogy a gázkazánom is ki lesz iktatva, és HMV, fűtés minden ettől a géptől függ? Szó szót követett, és szép lassan körvonalazódott bennem, hogy hiába lakom Magyarország közepén, alig van pár ember, szerelő, karbantartó, aki egyáltalán értene a hőszivattyús rendszerekhez, esetleg komolyabb javítást tudna rajta végezni.
Mint kiderült, ez azért mégsem egy klíma tehát a klímások nem vállalják ennek a szerelését. Most elkezdtek páran járni oktatásra, átképzésekre, tanfolyamokra, de ők is legtöbbször egy egy adott márka, pl. LG szakszervizelését végzik… Hát ez gond.
Azt mondták, még ez elég új dolog nálunk, pár cég szakosodott erre, majd most fog kialakulni ennek a pályázatnak köszönhetően az igazi infrastruktúrája... Oké, de csak 3 év garancia van rá, és 20 év hitel. Valahogy nem jó az arány ekkora befektetésnél – főleg, ha 3 év után éppen nem találok szerelőt hozzá és a garancia sem köti már a céget, hogy éppen igyekezzen kijönni hozzám. Ráadásul a geo hőszivattyúk egyszerűbb felépítéssel akár 30-40 évet is elkavarnak, de ezek is?

Hát itt feladtam, megbeszéltünk, hogy ez nekünk túlságosan nagy falat.
Úgy voltam, hogy akkor lesz napelem, az is valami, megírom online a pályázatot....

Egy váratlan telefon és az igazi kálvária kezdete...

Megcsörrent a telefonom és megkeresett egy, a GINOP-ra szakosodott pályázatíró cég, akik azt mondták, az elejétől a végéig elintézik az egész projektet, alvállalkozókkal dolgoznak, és mindenre van megoldásuk és szakembereik. Nagyon vonzó volt, hogy nem nekem kell rohangálni bankba, és mindenben adnak tanácsot, küldenek kivitelezőket, árajánlatokkal.

Na, most ezt a bekezdést annak akartam szánni, hogy leírjam a tortúrámat, ami ezzel a pályázatíró céggel lezajlott 1 év alatt.

El is kezdtem, de rájöttem, hogy értelmetlen dühöngés lenne belőle a részemről úgy, hogy ez most kimarad, mert a végére összekapták azért magukat. Elég az hozzá, hogy a tervezett projektből a 3.8 milliós napelemes rendszer valósult meg, és ha magamnak intéztem volna, akkor 4 hónap lett volna. Így, hogy rajtuk keresztül történt, majd 1 év és rengeteg idegeskedés, valamint több pénzbe került.
Azt javaslom, aki teheti, maga intézze a dolgait, szánjon rá pár napot, olvassa a netet, a fórumokat, kérjen segítséget itt a napelemes topikban és a klímás topikban.
Úgy olyan rendszere lesz, amilyet szeretne és olcsóbban jön ki. A stressz pedig az ügyintézésből és a saját hibáinkból adódik, nem egy harmadik cég vagy partner miatt.
A vége azért jó lett a dolognak, mert azért csak rajtuk keresztül jutottam a napelemes rendszeremet kivitelező céghez, akikkel 200%-ban meg vagyok elégedve, és tőlük jött a klímás rendszer ötlete is. Ezekért elengedtem egyelőre minden bűnüket, amúgy sem vagyok haragtartó...
Igaz, ez a klíma nincs benne az MFB projektben, nem lehetett rá pályázni, hanem saját erőből kellett megvalósítanom. Remélem, így is meg fogja érni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények