üzenetek

hozzászólások


D1Rect
(félisten)
Blog

Ez jó volt, köszi.


paprobert
(senior tag)

Komoly cikk! Érdekes volt olvasni.

A rendszerrel szemben állított fűtési képesség, mint kritérium viszont megspórolható lett volna szimplán RadeonVII-re való váltással. ;]

[ Szerkesztve ]


feco70
(senior tag)

Igen jó írás


nuke7
(veterán)
Blog

Egy ekkora háznak ilyen alacsony a rezsije?! :Y

"A jelenlegi áramszámlám havi 14.600 Ft, a gázszámlám most már csak 31 ezer forint általányban, ebben benne van a használati meleg víz, a fűtés és a főzés is. Elég sokat használjuk a tűzhelyeket 2 gyerekes családként sok baráttal, akiket vendégül látunk.
Tehát ez durván 46.000 Ft"

Ez ugye 138nm, tetőtér meg miegyéb... Mondjuk víz/csatorna számlát nem látok, de nekünk egy 54nm lakásban (3 emeletes társasház, 2. emelet, 60-70cm vastag tégla külső fal, műanyag nyílászárók, stb.) kondenzációs kazánnal ami melegvíz + fűtés 30k+ körül alakul havonta...

Egy háromszor ekkora háznak meg csak +50% lenne a felára?! :Y (+300% hely, +50% havi költség?)
Hogy csináltátok..?

[ Szerkesztve ]


tigipuf
(senior tag)

Nagyon jó írás,sőt!Tudom,hogy sokan törjük mostanában ilyen beruházásokon a fejünket,de nagyon kevés még a tapasztalat,kell egy nagy adag bátorság belevágni.Külön pozitívum,hogy őszintén leírtad mennyi gondod volt úgymond laikusként elindulni ezen az úton. Az sem lepett meg,hogy komoly és segítőkész szakembereket (ami érthető hiszen még ők is tanulgatják ezeket az alternatív fűtési-hűtési dolgokat)és főleg önzetlen tanácsokat is nagyon nehéz még találni.Kívánom,hogy hozza a rendszered az általad elvártakat télen-nyáron is,sok éven keresztül gond nélkül.Nagyon tetszik,hogy úgy látod van még előre nem látott tartalék is a rendszerben,hogy még pluszban a melegvíz ellátást is biztosítani tudja majd remélhetőleg.

[ Szerkesztve ]


D1Rect
(félisten)
Blog

Nekem 146nm-en még ennyi se, igaz télen a max 20 fok, de ez tényleg max.
Inkább ilyen 18-19 fok, éjjel meg 16(se olykor).
Az is igaz, hogy jó tájolású a ház.

Nagyon sokat számít, hogy mennyi a delta t.


nuke7
(veterán)
Blog

hát a mi lakásunk K-D-NY tájolású :DDD


nuke7
(veterán)
Blog

Mondjuk az is igaz, h télen napközben 22 fok körül van éjszaka meg 19-20 között...


UnA
(Korrektor)
Blog

Mindenképpen részletes és hiánypótló írás volt... de én sohasem választanám a klímás megoldást, nálunk senki sem szereti ha fúj össze-vissza feleslegesen valami :)

Szóval inkább legyen rendes szigetelés meg padlófűtés, még ha drágább is a kivitelezés.


7Heads Drago
(veterán)

2006-ban, amikor építkeztünk 3-5-7 cm szigetelések voltak, amiből a 7 cm majd dupla árban jött ki az 5-öshöz képest
Gondolom kivitelező cég komplett ajánlatát néztétek. Mert ez így marhaság. A szigetelési vastagság ma biztos nem dob sokat az áron. Legalábbis a normális cégeknél. A 2006-os helyzetet sajnos nem ismerem mi kb 2008-2009 óta foglakozunk/foglalkozom vele. Ami drágább az a maga a szigetelés és a dübel. Minden egyéb anyag szinte semmit se változik. Ami dobhat az áron az a párkányok és a ereszkialakítás-csatornázás. Komolyabb vastagságnál ezeket jó eséllyel cserélni kell mivel jóformán elfognak tűnni. Persze lehet rajta spórolni egy grafitos Eps rendszerrel (árban némileg drágább csak).

Kérdésem: a napelemes rendszernél nem is gondolkoztál szabadon álló napelemben? A tető szögei sajnos adottak és nem biztos hogy ideálisak és egy ilyennél ezek motorosan állíthatóak és kisebb felülettel is elérhető ugyanaz a teljesítmény szint....
Ha jól értettem a napelemes rész összesen került 2 millába? Plusz a villanyóra...
Illetve ami még érdekelne az a sorrend... mit mi után érdemes csináltatni?


b.
(félisten)
Blog

Igen, a vizet nem számolom mert azt ugye nem érinti az átalakítás.
Igazából ha a nagy dupla égős kazán helyett nyáron egy gázbojler csinálná a használati melegvizet szerintem 25-26 ezer forint találmányban kijönnék a gázzal. :)


b.
(félisten)
Blog

Pedig hidd el, megvannak a mai napig az árajánlatok.
Azt hozzá kell tennem hogy ez az 5 cm ajánlat volt nagyon olcsó amit választottunk, nem a 7 volt sokkal drágább. Pont belestünk a Revco akkori piacszerzési stratégiájába( érdemes a Construmán nézelődni mikor építkezik az ember) és sokkal olcsóbban kínáltak komplett rendszereket, mint pl a Baumit.
Akkoriban komplett rendszereket volt érdemes választani egy egy gyártótól ami tartalmazta a komplett csomagot, hálót, alapozót, dübeleket,vakolatot és a színt,
Az a cég akitől vettük végül baromi jó árban adott ilyen csomagot de náluk 5 cm volt a plafon ettől a gyártótól , az fölöt nem nikecell volt náluk hanem ásvány alapú ( kőzetgyapot? ) vagy mi a másik hirtelen nem ugrik be.Ha 7 cm választok akkor más gyártótól / beszállítótól kellett volna vásárolnom színt is, ami közel dupla költség lett volna mert vagy ebben a színben amilyen most is a ház ( mustang barna a megnevezése és a feleségemnek ez volt a mindene ahogy meglátta) ) csak vastagabb vakolattal tudtak adni vagy pedig külön kellett volna megvennem a nikecellt és a dübeleket ami már semelyik gyártónak nem jelentett vonzó alternatívát.. Pl Baumit is ilyen cég volt akinél ez a szín csak vastagabb dörzsakolatban volt elérhető és ez nagyon megemelte az árát.
2006 volt a fordulópont mind a szigetelési anyagok forradalmában mind pedig az épületek előírása akkor változott meg gyökeresen. Igazából az akkori azt hiszem " A "besorolásból az új előírások miatt hirtelen B majd D lettünk mára.
Sok minden változik amikor az ember építkezik nincs mindig eleresztve pénzzel és az adódó lehetőségeket megragadja. Akkoriban ez az 5 cm rendszer a Revcotól mint beérkező új gyártó az egyik legolcsóbb volt a piacon.

- A szabadon álló rendszert nagyon drága lenne meg felesleges is lenne tönkretennem az udvart vele, mikor ott a tető ideális délkeleti tájolással Bramac cseréppel 5 cm lécezéssel. Ennél jobb nem igen kell, ráadásul a dőlésszöge a tetőnek a poli napelemhez ideális 40 fok. Minden adott volt, felesleges lett lett volna.
természetesen ha ez nem lett volna ekkor lehet elgondolkozom rajt, de így is sokkal jobb a termelés mint számítottam rá. jelenleg Június 4 óta úgy hogy ilyen sokszor van eső és a június inkább volt ősz mint nyár lejött 1500 kWh termelés. szóval ha jól meg van tervezve akkor nem lehet probléma egyéb esetben szerintem megfontolandó amit írsz csak megdrágítja a rendszer kWp árát a külön saválló vagy rozsdamentes tartószerkezet főleg motoros mozgatással, és érdemes kiszámolni a fajlagos megtérülését.
A sorrendet nem értem mire gondolsz ?

- A klímák kerültek 2 millába a napelemes rendszer 3,8 millió volt. :R

paprobert :
köszi ! Ez gonosz volt de mondanom sem kell neked fülig ért a szám mikor olvastam :DDD

tigipuf : nagyon szépen köszönöm a jó szavakat ! :R

feco70 : köszi szépen ! :R
Tudok egy nagyon jó Toshibás szerelő céget Fehérváron voltak kint nálam ők is ha gondolod priviben elküldöm a számát. Nekem az egyel alatta lévő Tohiba fért volna csak bele a keretbe , nem tudom melyik (Seiya? talán) de az kevesebbet tudott mint a Comfora M. De amit te írsz az viszont nagyon komoly készülék már szerintem a Comfora fölött helyezkedik el, inkább a Paikin Perferaval konkurál szerintem.

[ Szerkesztve ]


7Heads Drago
(veterán)

Itt volt ugye egyszer a Eon, klímás, solár kiépítés. Milyen sorrendben érdemes csinálni. Nyilván a pályázat az első, aztán az Eon....
A komplett szigetelő rendszerek mindig drágák. Viszont semmivel se jobbak, mint egy hozzáértő mester által kivitelezett és összeválogatott szigetelés. Sajnos jelenleg sok a kontár a szakmában és nincs ez a homlokukra írva. Az építésvezetőket, műszaki vezetőket, építési ellenőröket is csak a zsé érdekli nem a hibátlan munka. Értelmetlen szabályokhoz ragaszkodnak és be akarják tartatni, miközben ami ordít magáért azt meg lesz@rják.
Kész paródia ami megy most az építkezéseken, átépítéseknél.

[ Szerkesztve ]


Blackmate
(senior tag)

Na, az nekem is aktuális. Csak átfutottam az írást, mert tényleg nagyon részletes és egy kérdés merült fel bennem: ez a GINOP felhasználható csak napelem kiépítésére? A helyzet az, hogy Budapesten szeretném felhasználni, de olvastam, hogy az Közép-Magyarországra már elfogyott (gondolom akkor ez a VEKOP).
Klímám már van H tarifával. Sajnos nem engedték a B (geo) tarifát, amit csak hőszivíttyús, megfefelő COP értékű berendezéséknek adnak.


arnyekxxx
(veterán)

de ugye fűtésnél a klíma automatikusan teljesen lenyitja a lapátot

a gree ambernél fűtésnél is én mondom meg hova fújja a meleget.


b.
(félisten)
Blog

klímát ugye kiveheted a képletből, mert azt nem lehet pályázatra megcsinálni, csak saját pénzből.érdemes beszélni előszőr egy energetikussal, hogy ha a klíma fogyasztását bele tudja e kalkulálnia pályázatnál a szükséges napelem mennyiségbe Ugya az MFB hitel egyik feltétele hogy meglévő fogyasztásodat tudod vele kiváltani és maximum 20 % kal lépheted túl ezta keretet mert az úgynevezett haszonszerzési tevékenységet ki akarják iktatni a képletből. tehát ha neked 4200 kWh az éves fogyasztásod akkor max 5000 kWh megtermelésére alkalmas rendszert tehetsz fel hivatalosan. viszont ha a z MFB pályázatban előírt eszközöket is teszel bele a rendszerbe akkor azokra is pályázhatsz 20 éves törlesztővel és ezekneka majd felkerülő rednszereknek az elektromos fogyasztását is felteheted napelem formájában a tetőre.. ( azaz hőszivattyú és a nagyon gazdaságtalan rém egyszerű elektromos fűtőpanelek is ide tartoznak,de a 4,6 COP értékkel rendelkezőző klíma nem :Y )
tehát én saját pénzből megcsináltattam a klímát és pályázatba még tettem fel összesen 6 darab Nobo Norvég fűtőpanelt télre.[link] Mivel ezek támogatottak ezért feltehettem nagyobb napelemes rendszert és így igazából van még egy hangtalan könnyen kiépíthető elektromos fűtésem is a házban,de amíg lehet a klímákkal fogyasztom el a plusz áramot nem ezekkel.
Ezt a részét direkt hagytam ki a cikkből amúgy mert ez egyfajta kiskapu ahhoz hogy az ember hogy tud feltenni nagyobb rendszert viszonylag gazdaságosan még és így megtermelheti a nem támogatott klímáinak a fogyasztását plusz van egy hangtalan , huzattalan néma fűtése is. Kicsit félek ettől hogy ezzel vissza ne éljenek sokan ezért nem írtam amúgy bele a dolgot, mert fontos hogy el legyen használva ami megtermel az ember.

Sorrendként azt ajánlom :
- Ajánlat kérés cégektől és a napelem szövetség honlapján[link] ( itt 300 cég ad de ebből szűrni kell )

- keresni kell olyan cégeket aki MFB hiteles rendszerekkel foglalkoznak.( szinte az összes nagyobb ) ezek meg is írják a pályázatot helyettünk adnak ajánlatot rendszerre és elmondják menetét. Ez a legegyszerűbb..
Intézik az áramszolgáltató fele a dolgokat max meghatalmazást kell adni nekik és mondják a teendőket.

ha magadnak intézed:
Előzetes hitelalkalmassági online vagy MFB pontban
Miután eldöntötted mit akarsz ( napelem + fűtés vagy csak napelem és kértél ajánlatokat majd ki is választottad a neked megfelelőt )
Ki kell hívni energetikust el kell mondani mihez kell és mit akarsz elérni ( összesen 3 energetikai felmérés kell, egy megelőző, egy közbenső és egy a végén a záró energetikai)

de igazából itt jobban le van írva :[link]

Ha már megvan a megnyert pályázat az EON fele eső részt vagy intézi a napelemes cég vagy pedig te de mondják mikor mit kell tenni ebben hagyatkozz kivitelezőre...Ami rád irányul Eléggé fontos, hogy lehetőleg meg kell nézetned a kiépítés előtt egy szolgáltatós emberkével az óraszekrényedet de erről megoszlik a napelemes topikban is a véleményem egy két emberrel. mert van olyan kivitelező aki szerint nem kell, ezt is érdemes velük majd leegyeztetni mert nekik már van tapasztalatuk ebben ah megnézik az órádat vagy képet kérnek róla tőled és a helyszínről...nekem a Tiszta energiák kifejezetten kérte hogy nézessem meg és sajnos szabványosítanom kellett a szekrényt ,de van sok ember akinek nem mert megfelelt az előírásoknak vagy csak kevés módosítást kellet végrehajtani.

[ Szerkesztve ]


arnyekxxx
(veterán)

a leirás alapján a posztbeli ház egy teljesen jó höszigetelésű épület (+1cm nikecellel a legfrissebb normát is teljesítené), egy 64 centis kmtéglafalnak még kb 10 centi nikecell kellene, hogy ugyanazt tudja mint a poroterm NF+5centi nikecell


b.
(félisten)
Blog

Igen itt is úgy van természeten szabályozhatod, de alap beállításban lefele irányítja a levegőt, hűtési comfort módban meg felfele a plafon fele.


b.
(félisten)
Blog

szia! igen kiépíthető csak napelemes rendszer is sőt az a leggyorsabb és legegyszerűbb minden szempontból, szerintem abból egyet se dobnak vissza nyeretlen pályázatként.
.De ha jól tudom sajnos a GINOP ott nem elérhető, csak a VEKOP volt, de abból meg kiürült már a keret.
Szerintem hívd fel az MFB infó vonalat elmondják az a biztos, nem akarlak félre tájékoztatni.

[ Szerkesztve ]


arnyekxxx
(veterán)

az komoly, hogy cop4-es klímák nem támogatottak a cop1-es fűtőpanel meg igen?


b.
(félisten)
Blog

Igen sajnos :( a COP 1 az mehet :DDD

[ Szerkesztve ]


Lien
(tag)

A klímás fűtésnél nincsen sugárzással leadott energia, radiátorosnál meg van, ezt meg lehet tapasztalni előbb-utóbb.
Igazából 3 éve még nem lehetett azt mondani amit már lassan 1 éve. A napelemek ára folyamatosan olcsóbb lesz, jobb lesz a hatásfokuk, támogatást is adnak rá (most már) és megújuló energia. Ameddig pl. 4-5 éve még nyomatták a napkollektort, hogy azzal állíts elő meleg vizet, ma már nem fogod ezt tenni, mert napelemmel sokkal jobban jársz és szaktársaim se ajánlják már a napkollektort.
God damn, azért durva, de sajnos az épületgépészet nagyon drága, mondom ezt épületgépész ként...
A cikk meg nagyon hasznos, jó dolog ilyet is olvasni az oldalon. :)


cofeeee
(friss újonc)

Szia,

ami engem folyamatosan kiábrándít a Daikin klímából, hogy külső wifi adaptert ajánlanak hozzá. Egy kis doboz gombokkal és ledekkel. Ne már! A te képeiden nem látom ezt a rusnyaságot. Írd meg kérlek, hogy milyen wifi adaptert vásároltál.

Köszi


b.
(félisten)
Blog

szia! Az igazából nem külső, csak külön megvásárolható adapter,de bele van építve a beltéribe, ki van alakítva helye és a bekötése, gyári Daikin. nem látszik belőle semmi, csak ha felnyitod a klíma előlapját. :)
Az én típusomhoz ez való, illetve ez lett hozzá : BRP069B45

Lien : Köszi! Én is fogom a fejem és a pénztárcám mikor a szakmádra van szükségem :)

[ Szerkesztve ]


razorbenke92
(őstag)
Blog

Számomra is érdekes írás volt.
Jelenleg mi is villamos korszerűsítésben, szabványosításban, teljesítménybővítésben vagyunk. Utána pedig tetőhéjazat csere.
Mind a kettőnél figyelemben lesz tartva egy lehetséges napelemes rendszer kiépítésének segítése.

Sajnos a napokban hallottam olyasmit, hogy Pest megyében már nincs ez a "nullás" konstrukció. Nem olvastam még utána, de el tudom hinni.


b.
(félisten)
Blog

Igen a VEKOP, ami odaszólt már elég rég, tavaly októberen elfogyott.

[ Szerkesztve ]


tupacamaru
(veterán)

Nagyon jó írás. :C


tibibi
(őstag)

Jó lett,meglátjuk a tapasztalatokat :R


7Heads Drago
(veterán)

A tetőnél mi kell a solárhoz? Mert mintha valamit írtál volna a lécről....


b.
(félisten)
Blog

azt csak azért írtam mert a Bramac betoncserép alá vastagabb ( úgynevezett Bramacléc ) lécezés megy ,masszívabb és erősebb kicsit mint az átlagos tetőléc, szeretik a napelemesek mert könnyen és stabilan járható és ezért gyorsabban kivitelezhető rajta a tartósínek elhelyezése.
De szinte mindenre felteszik a napelemeket ha jól tudom,de ezt azért inkább szakemberrel érdemes egyeztetni pontosan.

tibibi : köszi ! :R

[ Szerkesztve ]


7Heads Drago
(veterán)

Értem köszi.
A bramac léc 3x5 cm-es, a normál meg 2,5x5 cm-es. Szakmabéli vok....


b.
(félisten)
Blog

akkor neked nem kell bemutatni :) :R


agyarka
(aktív tag)

Akkor ha jól értettem a matekot, eddig havi 46e volt a fűtés+HMV, most pedig 2030 ig várhatóan 37,5 e + az 5 klíma évi 2x i karbantartása ami legyen mondjuk 8e/ db/ alk= durván 6,5e / hó, mindöszesen kb 44e.
10 év múlva a 44e marad, és a szaldó megszűnése miatt lehet, hogy ki kell fizetni az évi 5500-6000 kWh áramot - a gombok amiket a szolgáltató fizet a nyári túltermelésért. Remélhetőleg ennél kevésbé lesz drasztikus a szaldó nélküli elszámolás, de még akkor is ott lesz 5 db 10 éves klíma amire nyugodtan mondható, hogy ilyen korban minden nap ajándék, azaz mai áron nézve az újabb 2 M kiadás ismét várható.

A jelenlegi D kategóriás energetikai besorolás sokat elmond a projektről. Valószínűleg a maga idejében helyes döntésnek volt az 5 cm kedvező áron történő megvalósítása, és az elmúlt 14 évben már visszahozta az árát, de ma már nem megfelelő az épület energia igénye.
Hosszútávon megfontolandó lett volna passzív közelivé átalakítani a házat, amit még nappali tarifával, COP1 el is emberi áron ki lehet fűteni. A hőszigetelés és feltehetően nyílászáró csere mellett a vezérelt mérőhely kiépítése eltörpül, és 40% al csökkenti az áramszámlát.

[ Szerkesztve ]


arnyekxxx
(veterán)

A jelenlegi D kategóriás

"DD" kategóriát írt ami "korszerűt megközelitő"-t jelent, az "átlagosnál" 2 szinttel jobb. Az egybetűs kategorizálás 2015 előtt volt.

a vezérelt mérőhely kiépítése eltörpül, és 40% al csökkenti az áramszámlát.

a H tarifa is 40%-al csökkenti az áramszámlát (és 0-24ben van, nem csak amikor bekapcsolja a vezérlés) a cop 3-4 meg harmadolja-negyedeli a 40%-ot


b.
(félisten)
Blog

nem jól érted, szerintem olvasd el még egyszer az aktuális részt :) nem lett hőszivattyúm ezért nem használtam ki a 10 milliós keretet, csak 3,8 milliót aminek a havi törlesztője 16 ezer forint.
tehát jelenleg havi 16 ezer forintból helyettesítem a 15 ezer forintos áramszámlámat . A plusz ezer forintos tétel most is kiváltja a főzést Mivel elektromos tűzhelyet vettünk pár hónapja ( 10 éves gáztűzhelyet cseréltünk le) és remélhetőleg jövőre bele fog férni egy villanybojler is ( meg lesz a HMV)akkor a havi 16 ezres törlesztő a klímák ára és fűtés nélkül is nélkül is helyettesít 21 ezer forintos rezsit. Szinte mindent az áram segítségével oldok meg.( persze a vizet nem )

A klímákról : tehát 31 ezer - 6 ezer( ez a HMV ami jelenleg nincs megoldva a gáz árából) az azt jelenti hogy 25 ezer forinttal kell megtérülnie a klímás rendszeremnek a gáz jelenlegi árához nézve.. ha a gáz és áram nem emelkedik 8 évig ( amit kétlek ) akkor a klíma ára 80 hónap alatt térül meg, hozzá teszem rezsi emelkedés nélkül.

Ez a dobálózás a szigeteléssel nagyon jó érv lenne de 5 légkamrás műanyag nyílászáróim vannak, azt nem cserélném le és az hogy 5 cm helyett 10-15 cm szigetelést rakok kb 2 millió forint munkadíjjal, mennyi idő alatt is térülne meg gázfűtéssel még akkor is ha lefeleződne a fűtésem és nem emelkedne a díja.
Egyébként most már BB besorolású a ház a fejlesztésnek köszönhetően.

tehát ha az új szigetelés miatt 40 % -t esne a fűtés számlám (de reálisan szerintem olyan 20- 30 % amit megspórolnék) )és nem emelkedne a gáz ára akkor 10000 Ft x 200hónap =2 millió. tehát durván 15-16 év és ehhez hozzászámolhatom azt ,hogy ez a kazán újabb 15 évet szinte biztos, hogy nem megy el, javítás karbantartás ennek is kell, tavaly konkrétan 75+13+15 ezer forintot költöttünk egy panel cserére / anód cserére és a karbantartásra .
Ha meg cserélni kell egy kondenzációs kazán kéménnyel horror . :( A klíma mindenképpen szükséges nyárra, ami plusz energia fogyasztás ha nincs napelem meg akkor igazából csak egy kényelmi dolog,de hasznot nem hoz.
ha 10 évet elmennek a klímák komolyabb hiba nélkül az azt jelenti hogy 40 hónapig nulla forint befektetéssel fűtök és hűtök.ami a mostani árak mellett 1 millió forint megtakarítás, amit ráfordítható 10 év múlva újabb modernebb klímákra . DE ez mind a mai napi áron számolva. ha 5 éven belül vagy a gáz vagy az áram ára emelkedik akkor ez mind sokkal nagyobb pénz spórolás és előbbi megtérülés.

A szaldós elszámolásról még semmi konkrétum nincs, jelenleg az a álláspont, hogy akik 2024 előtt rakják fel a rendszert őket fogja érinteni,de ezzel te is tisztában vagy.

[ Szerkesztve ]


agyarka
(aktív tag)

A DD t valóban félreolvastam, de akkor is túl nagynak tartom az energia igényt.
A H tarifa jó dolog, a vele járó kötöttségek kevésbé. A B tarifára akármikor, bármit rá lehet kötni. Megfelelő tömeg és hőszigetelés elég a 8 óra is.
Az 5 db klíma karbantartási költségéből majdnem ki lehet fűteni egy nagyon jól szigetelt ekkora házat COP1 el. A 10 évenkénti 2 M esetén éves szinten 200e rel kell csökkenie a fűtési költségnek ahhoz, hogy nullán legyen, +ebben az esetben~ 80e karbantartás.

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

Hogy fűtesz ki egy ekkora házat 80 ezer forintból COP 1 értékkel 6 helyiséggel?

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

javítás :
A szaldós elszámolásról még semmi konkrétum nincs, jelenleg az a álláspont, hogy akik 2024 előtt rakják fel a rendszert őket nem fogja érinteni,de ezzel te is tisztában vagy.

[ Szerkesztve ]


agyarka
(aktív tag)

138x15 kWh=2070 kWh~ 76590Ft
20 kWh/m2 AE vel is 100e körül / év, B tarifával -40%.


agyarka
(aktív tag)

2024 után nem lehet új szaldós szerződést kötni. 2030 ig a magyar illetékesek jelenlegi álláspontja szerint ki kell vezetni a jelenlegi ingyenes szaldós elszámolási rendszert. Azt, hogy ezt hogyan fogják jogszerűen megtenni azokkal akiknek érvényes szerződésük van, és nem kell cserélni más, a szerződésben ( igénylésben) n szereplő típusra az invertert az jó kérdés. Mondjuk egyszerűen nem állnak annak útjába, hogy a szolgáltató egyoldalúan felmondja a régi szerződést ( nemrég felmodták a mindig + os bankszámlámat, most meg az internetet és telefont a hűségidőből hátralevő ~ 1 év ellenére) . Biztos vagyok benne, hogy ha szükséges tudnak kreativak lenni, vagy csak simán átnyomják erőből az akkor még üzemelő régi invertereknél is.


arnyekxxx
(veterán)

A H tarifa jó dolog, a vele járó kötöttségek kevésbé

Aki hőszivattyúval akar fűteni annak nem igazán kötöttség, hogy höszívattyúhoz lehet igénybevenni.

A B tarifára akármikor, bármit rá lehet kötni.

Lehetni lehet, csak nem szabad. És ugye a vezérelt áram az nem akkor van amikor neked kell hanem amikor bekapcsol a relé. Mondjuk ha az ember szerencsés helyen él akkor ez lehet akár 0-24 is de a pesti műtermükben a minimum napi 8 óra az napi 8 óra 4 darabba szétszórva

(#37) b.

úgy, hogy passzív házat csinál. Ami azért nem csak +10centi nikecellt jelent.

[ Szerkesztve ]


agyarka
(aktív tag)

Igazad van, a törlesztőt 10M ra néztem. Akkor eddig volt havi 15 e áram ( ~400kWh / hó) + HMV nélkül 31-6=25e gáz össz 40e
Jelenlegi törlesztő 16+ karbantartás összesen durván 22e / hó. 40-22 havi 18 e rel kevesebb ami évi szinten 216 e megtakaritás. Amennyiben 10 évig egyik klima és inverter sem romlik el, akkor 10x16 azaz 160 e + a régi gáz rendszered életben tartásával vagy beljebb ( kihagyva azt, hogy a HMV miatt az meg lett tartva).


agyarka
(aktív tag)

Hőszivattyú cserénél az újrapapirozás, vagy az, hogy nem tudom a plombák miatt bármikor a hőszivattyút HMKE re kötni ( túltermelés elfogyasztásáig) elég sok kötöttség.

A B tarifára a szolgáltatónál nincs megkötés a használandó eszközre vonatkozóan. Korlátozás a bekötésre van, csak fixen ( azaz szerszám nélkül nem bonthatóan) lehet bekötni. Tehát a dugalj, relé szabálytalan, a közvetlenül hálózatra kötött mosógép, fagyasztó szekrény, klíma ... szabályos.

[ Szerkesztve ]


arnyekxxx
(veterán)

nem vagyok benne biztos, hogy az elmü jogásza "szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető" készüléknek minősítene egy mosógépet vagy légkondit. Nyilván egy fűtöpanel fixen rákötve az OK

[ Szerkesztve ]


F34R
(nagyúr)

Nagyon hasznos, es jol megfogalmazott iras. Koszi. ;)


agyarka
(aktív tag)

A klíma levegő -levegő hőszivattyú. A H tarifa ugyan 0-24 ben rendelkezésre áll, de a GEO nal van 2x2 óra szünet. Amennyiben a klíma szabályosan köthető GEO tarifás mérőre, akkor a B tarifára kötése sem kerdőjelezhető meg jogilag. A mosógéppel lehetnek jogi kérdések. Kíváncsi vagyok, hogy ilyenkor kié a bizonyítási teher.

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

ezt a hőveszteségi értéket nálam csak teljesen új nyílászárókkal a tetőtéri szigetelés teljes lecserélésével( a padlásszobákban lévő ferde burkolat / gipszkarton és lambéria lebontásával és újra alkotásával és küső hősigetelés minimum15 centiméteres kialakításával éred el. Ez kb ha csak a nyílászárókat nézem 1,6 millió forint nagyon olcsón számolva de inkább 2 millió ( 8 darab 120x 150 és 150x 150 ablak 2 darab kétszárnyú teraszajtó és egy bejárati ajtó. + 2 millió a sigetelés+ nagyon baráti áron a tapétázást és a festést is beleszámolva a tetőtér újraszigetelése + 1 millió forint, tehát 4,5-5 millió forintról beszélünk ami mellett még megmarad egy ma már gazdaságtalannak mondott 15 éves gázrendszerem és nincs klímám.
nekem ez abszolút irreális mind megtérülésben mind kivitelezésben.
a # 42 ben kiszámolt példádat abszolút nem értem 10 x 16 ezer ? vagy ez hogy jött ki ?

nálam a H tarifa ok ezt értem és mivel használom el ha nem veszek klímákat? a gázkánnal? :F

[ Szerkesztve ]


agyarka
(aktív tag)

Akkor saját számításod szerint a korrekt átépítés lett volna alsóhangon 5 M, de legyen inkább 6. Most meg elköltöttél 2 +3,8 = 5,8M t, és jobb esetben 10 év múlva ott lesznek a 24. órás klimáid + invertered.
Ilyen szigetelés mellett jó ideig nem kellene klíma, még az egyre nagyobb meleg esetén sem. A régi gázrendszered most is megvan a HMV miatt.

A 42 számítás 10 éves klíma élettertamból indult ki. 2M / 10 év =200e. Ezzel szemben a rezsi megtakaritásod jelenleg havi 18 azaz évi 216e, marad pluszban évi 16 e, ami 10 év alatt 160 e, ha romlik el semmi. ( A túlfeszültség védelemben a patroncserét nézted mennyibe kerül, és kb mennyi időnként esedékes?)

A H tarifát nem én írtam, mert szerintem macerás.

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

Nagyon jó dolog amit írsz amúgy,de azért nálam más a helyzet, mert alapból nem annyira rossz a házam 2006 ban építettük van rajt szigetelés és műanyag nyílászárók is.

A havi megmaradásom Így hogy HMV-t készítek gázzal 47000-16.000 MFB és 6 ezer HMV azaz 25 .000 a megmaradásom. karbantartási költsége minden eszköznek van, kazánnak is klímáknak is én úgy gondolom. A kazánunké egyre több mert nincs már hozzá alkatrész mindenhol,de ha jól megy jövőre a HMV elkészítését átveszi egy 200 literes villanybojler úgy a megtakarításom évi 360 ezer forint mínusz a karbantartások ára és a kazánnak nem kell már igazából.
ha ezt a megoldást választom amit javasolsz akkor :

A 6 milliós felújítás után is megmarad a havi jelenleg 15 ezres áramszámlám és marad valamennyi gázszámlám is, mondjuk HMV vel együtt 13-15 ezer forint ez havi 28-30 ezer 2020 ban.

MFB hitel ha a ház passzívra való átalakítására költöm Abból a belső festési/ felújítási munkálatok önerőből mehettek volna mert az nem támogatott az MFB ben, de a szigetelő anyag viszont igen.Azaz a a 6 milliós beruházásból festés és felújítás saját erőből kb 500-600 ezer forint plusz a fennmaradó összegnek a 10 % önerejével kell rendelkeznem azaz + 5-600.000 forint így a befektetés 1-1,2 millió, legyen 1,5M.
A Havi törlesztő részlet a fennmaradó MFB összegre( 4,5 Millió) havi 20-21.000 .
Tehát a mostani 47 ezres rezsim helyett ( persze víz nélkül) lenne egy 49-51 ezres rezsim a törlesztővel , ugyan úgy le kellene követnem a szolgáltatói ár emeléseket és az mellett megmaradna kizárólagosan egy 15 éves gázrendszerem és nincs klímám.. ráadásul egy tetőtérbeépítéses háznál sokkal nehezebb hozni egy földszintes passzívháznak megfelelő értékeket mert a héjazat és a belső ferde falrész között fix a szalufák helye, ezt vagy átépíted vagy megpróbálod ebből kihozni amit lehet. Igazából a te javaslatod annak éri meg aki most építkezik vagy nagyon rossz a háza szigetelése de szerintem nekem nem járható út pont hisz azokat a dolgokat nem úszom meg vele amiket megszeretnék az írás első bekezdése alapján.
A klímával elméletileg 80 hónap után nullán leszek, a napelemmel kiválthatom a gázszámlát és egyáltalán magát a szolgáltatást is, és nincs áramszámlám/ gáz számlám helyette az MFB hitelt törlesztem ami fix összeg 20 évig... a következő klíma felszereléséhez már nem kell csövezést kialakítani csak feltenni ezek helyére és annyi.
ezeknek az ára beszereléssel és mindennel együtt volt 2 millió. ha a 80 hónap megtérülés bejön és tíz évig( 120 hónapig) elmennek a klímák akkor már szinte megkerestem az árukat a következőknek.

[ Szerkesztve ]


arnyekxxx
(veterán)

jogilag bármi és annak az ellenkezője is megkérdőjelezhető

Mindenestre én biztos nem kötnék egy olyan hálózatra egy drága műszert amiből naponta többször elmegy az áram. Se az elektronikának nem esik jól, se a kompresszornak hogy nem üzemszerűen áll le hanem csak úgy.

üzenetek