i7-2600 vs 6700k

CPU-erőben a 6700k nagyjából 50-60 százalékkal gyorsabb, mint az i7-2600: megéri a cserét, ha az ember ki tudja használni. – írta: frescho, 9 éve

Bevezetés, hardver

Az AM3+ család óta egyetlen új processzor sem tud lázba hozni. Az akkori hatalmas hype elérte, hogy ne bízzak a gyártók szlogenjeiben, csak abban, amin már lefutott fél tucat teszt. Természetesen követem a változásokat, volt kezemben jó pár FX, új Atom és több Xeon is, de az elmúlt pár évben desktop vonalon minden váltás kimerült pár százalék teljesítménynövekedésben. Szervereknél a magok növelése sokkal többet hozott. A fogyasztás fokozatosan javult, de az Intel a pasztázással gondoskodott arról, hogy ezt ne lehessen egyszerűen pár száz MHz-re váltani még a K modelleknél se. Ezek után jó kérdés, hogy érdemes-e váltani, vagy sem egy i7-2600-ról.

A teszt nem teljes, kicsit kutyafuttában készült ezért viszonylag kevés mérés szerepel. További peremfeltételek, amiket vegyetek figyelembe miközben olvassátok:

- A Sandy Bridge nem K szériás, bár korlátozottan tuningolható, nem éltem vele.
- Csak két játékteszt szerepel, azok sem a legújabbak és elsősorban GPU limitesnek tartom őket.
- A GTX760 messze nem felső kategóriás, így még jelentősebb a GPU limit.

A teszt célja a következő volt:

- Kis ismerkedés az új platformmal
- Mennyivel gyorsabb a Skylake?
- Érdemes-e egy főként munkára (70%) használt gépnél váltani?

Hardver

Az idősebb platform gyengébb minőségű alaplapra épült, mint az új. Ettől függetlenül évekig megbízhatóan üzemelt gond nélkül, nem egyszer napokig ment folyamatosan. A gép legfontosabb alkotórészeinek listája:

1155-ös platform:
CPU: i7-2600
Alaplap: Asrock Z68 Pro3-M
Memória: Kingston DDR3L 4x8GB, 1600MHz CL9

1151-es platform:
CPU: i7-6700k
Alaplap: Asus Maximus VIII Gene
Memória: Crucial Ballistix DDR4 2x8GB, 2400MHz CL16

Közös alkatrészek:
SSD: Samsung 830
GPU: Asus GTX 760
Hűtés: Scythe Ninja 2
Ház: Antec P180 mini
Táp: Corsair VX450
Operációs rendszer: Windows 8.1

Csodálkozhattok, hogy miért szerepel a ház. Szimplán azért, mert mind a két gépet bedobozolva mértem meg a végleges helyén. A Sandy egy Antec P180 mini-ben kapott helyet, hogy ne zajongjon nagyon. A jó hangcsillapításért cserébe a ház gyengébb szellőzéssel rendelkezik, mint a tuningoláshoz ajánlott darabok. Ezt jól mutatja, hogy a 20 cm-es ventilátor közepes fordulatszám beállítás mellett halk volt, de kánikulában terhelve 80-85 °C-ra is felmelegedett az i7-2600.

Maximumra kapcsolva, illetve az előlapot kinyitva ez rögtön 5-10 °C-t csökkent, cserébe hallhatóvá vált a gép hangja. A Scythe hűtőt is a halk hűtéshez választottam évekkel ezelőtt. Megjelenése óta eltelt pár év és ma már elbújhat egy Alpenföhn K2 vagy Noctua NH-D14 mellett, de a viszonylag szűkös ház miatt nem akartam lecserélni. Úgy voltam vele, hogyha eddig is elég volt a 95 W-os 2600 mellé, akkor az új processzorral is meg kell birkóznia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények