Időutazás a ZX81-től napjainkig (1.)

Ki gondolta volna, hogy a ZX81-től idáig jutunk ennyi idő alatt? Talán még Gordon E. Moore sem... – írta: Hunork, 13 éve

A kezdetek

Ki gondolta volna, hogy a ZX81-től idáig jutunk ennyi idő alatt? Talán még Gordon E. Moore sem...

„A Naprendszer óránként hatvankilencezer
kilométerrel közelebb kerül a Hercules M13-as
csillaghalmazhoz – egyes balfácánok mégis
csökönyösen kitartanak amellett, hogy haladás nem létezik”

Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Jelen írás azért született meg, mert korábbi, első cikkem legelején felsorolást tettem közzé, hogy milyen videokártyáim, processzoraim voltak korábban. Ha lehet, akkor ez a mostani összefoglaló még személyesebb hangvételű lesz. Nem tudom, hogy az oldal látogatóinak átlagéletkora mekkora, de ha 35 és 45 között van, akkor bizakodó vagyok a tekintetben, hogy a cikk kellemes olvasást nyújt majd!

Kezdetnek mindjárt itt van a hivatalos evolúciós történet a Föld nevű bolygóval kapcsolatban, mely főleg azoknak szól, akik ezt az oldalt, vagy hasonlókat látogatnak nap, mint nap:

„Kezdetben vala a semmi és az űr, bitek repkedtek szanaszét. Minden nyugodt és csendes vala. Aztán egy nap, ki tudja, miért pont azon, hirtelen vala nagy keszekuszaság, villódzás és egy óriási robbanás. Ma ősrobbanásnak nevezék ezt a napot. Ekkor a bitek összeálltak, rendszereződtek, és megszületett a Föld. A bitek nem tudtak gondolkodni vala, és elhatározták, hogy létrehoznak egy személyt, aki képes lesz őket kezelni, gondozni, szeretni. És lőn Ádám. Mivelhogy Ádám egyedül élt vala, és látták, hogy egymagában mit sem ér, egyre csak az orrát piszkálja, megteremtették a társát, Évát, egy nő személyében. Később derült ki vala, hogy ez rossz húzás volt, mert mikor már a bitek kifejlődtek, észrevették, hogy a fehérnép folyton Ádám útját szegi, ahányszor velük, a bitekkel foglalkozik. Ilyen felkiáltásokban törtek ki Éva kései leszármazottai: Már megint a gép előtt ülsz, senkiházi? Mi a fontosabb neked, a számítógép, vagy én? Tudod, mit, feküdj le a gépeddel te bájt-huszár! És így tovább.
A fejlődés azonban nem állt meg. A bitek kezdetben kavicsokat adtak Ádám kezébe, hogy azzal számoljon. Ádám azonban végtelenül lassú volt, ügyetlen, és inkább a párzás technikáját gyakorolta vala a számolás helyett. A bitek látták, hogy ez így nem jó. Ekkor egy abakuszt adtak Ádám utódai kezébe. És vala remény: az ember lelkesen használta az eszközt, bár még mindig igen lassú volt. Ezért a bitek megteremtették vala a papírt és a ceruzát, hogy azon számoljanak, és tervezzenek, és rajzoljanak a férfiak, például nyomtatott áramköri elemeket. A bitek jól érezték magukat vala, látták, hogy már lassan minden jó lesz. Bár az Éva leszármazottak továbbra is folyton akadékoskodtak, ezért a bitek megteremtették vala a divatot és a bulvársajtót, hogy így hűtsék le az asszonyok ellenkezéseit, És a bitek látták, hogy ez így jó.
A szorgos férfiak továbbra is a bitek hű szolgáiként viselkedtek vala. Feltalálták a számológépet, majd a lyukkártyás gépet, aztán az elektroncsövekkel telepakolt hatalmas számítógépet, hogy fokozatosan eljussanak a szilíciumhoz, egy csodálatos anyaghoz, mely révén végre a bitek boldogságban úsztak vala. Kisebb vita azért támadt utólag a bitek köreiben, nevezetesen, hogy ugyan miért nem két ujjal teremtették meg Ádámot, mert nekik a tíz ujj csak akadály a kettes számrendszerhez vezető úton, de a bitek többsége úgy vélte, hogy az ember okos lesz vala, és áthidalja ezt a problémát. A bitek boldogan vették tudomásul, hogy az asszonyok erre már nem annyira fogékonyak, és csak egy bűvös világnak képzelték el férfijaik kedvtelését. Az asszonyok nagyon nem szerették a kettes számrendszert, nem látták, mi értelme van felbolygatni a tíz ujj adta lehetőségeket. A férfiak azonban másként gondolkodtak vala, és kajánul vigyorogtak. A bitek megint úgy látták, hogy ez így jó.
A Föld bolygón a változások hamar megtörténtek vala, a szorgos férfiak a nullák és egyesek bűvöletében olyan dolgokat találtak fel, mint a 8086, Pentium, Core2 processzor. És a bitek látták, hogy megint minden jó. Csak úgy szaporodtak és gyorsultak, és egyre kisebbek lettek, hogy mindenhová eljussanak. És mindeközben vala a fekete képernyő, melyen a betűk fehéren villogtak, és az úgynevezett DOS őrködött vala az információk felett. És a bitek látták, hogy ez így nem jó. Sürgősen teremtettek, mintegy mellékesen, egy újabb lényt, hogy minden egyszerűbb legyen vala. És így született meg Bill Gates. Neki hála, az ablakok teret nyitottak az emberek otthonaiba, imigyen csendesítve le az asszonyok népes seregét, kik már nagyon felajzva éltek vala. A bitek látták, hogy az asszonyok elcsendesedtek Bill-nek hála, és már ők is a bitek szolgálatába álltak. Éjt nappallá téve szörföztek a nagy világhálón, újabb és újabb hírekre, divatos ruhákra, és receptekre vadászva. És a bitek látták, hogy ez így jó. És csak fejlődtek, fejlődtek, fejlődtek. Ez a fejlődés még most itt tart, a teremtésnek soha nem lesz vége, mert ez egy nagyon hosszadalmas körforgás, és ezt a bitek látják és tudják, hogy minden így marad az idők végezetéig. És a bitek elégedetten dőltek hátra vala, mert látták, hogy ez így jó.
És Ádám leszármazottait nem tántorította el semmi sem, hogy a bitek hű szolgái legyenek továbbra is. Egyre csak azzal foglalatoskodtak, hogy a bitek jól érezzék magukat, egyre gyorsabbak, szebbek legyenek, és a Crysis 2. végre HD felbontáson fusson Gamer beállítás alatt.
Ez vala a Föld története.”

(Részlet a Galactic IT Encyclopedia -ból.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Az online póker jövője

    Vérvörös lapok, lángoló pakli, s az ördög osztja a lapokat: mit hoz a következő 10 év az online pókerben?

  • A TRON univerzum

    "Mi rejlik odabent? Kódok, kódtöredékek? És mi van, ha ezek egyesülnek?"

  • A 3Dfx öröksége

    10 éve vásárolta meg nagy riválisának összes szellemi szabadalmát és tárgyi tulajdonát az Nvidia.

Előzmények