Ingyenes multiplayer játékok V.

Ingyenes FPS játékok: katonák, terroristák, farkasemberek és a (virtuális)hulla gyártás... – írta: ViZion, 13 éve

Folytatás... Katt!

Alliance of Valiant Arms:
Nagyon kíváncsi voltam az AvA-ra, hiszen ez Unreal motort használ, amivel már (majdnem) minden adott egy jó játékhoz. A játék mérete is impozáns, közel 3,4 GB -egy fájlban. Természetesen induláskor még „hozzápatchel” pár száz megát, és már játszhatunk is. A sokadik update után nálam jelenleg 5,4 GB a játék, ami az ingyenesek között már gigászinak számít.


Kemény katonák háttér(történet) nélkül...

A sztorira nem herdálták a dollárokat, annyira sablon-faék, és ráadásul nagyrészt ctr+c ctrl+v. Leginkább a BF 2142-re emlékeztet, hó és fagy nélkül: EU és "Neo Russia" (képzeletbeli) ellentét, városi harcok, stb. Még az orosz beszólásokat is átvették, valami távolkeleti vagy afrikai akcentussal, OMG...

Karakterosztályok vannak, Rifleman – az átlag katona, mindenhez ért, közepes távolságból veszélyes. Point man – gyors, közelharcban erős. Sniper – rejtekükből, messziről irtják az ellent ezek a hősök, közelharcban gyengébb a másodlagos fegyverük. A karakterek (és ezzel a fegyverzet) között respawn alatt is lehet váltani, nem kell hozzá kilépni a meccsből, ez dícséretes (és ennek a hiánya a BF P4F legnagyobb hibája szerintem).

Maximum 16 játékos, és sok játékmód van. Demolition: ez a bomba elhelyezős-hatástalanítós, Domination: egy pontot kell biztosítani a csapatnak (king of the hill máshol) vonattal és helivel megspékelve, Escort: tankot kell kísérni végig a pályán, hasonlóan mint pl. a Wolfensteinben, AI mission: co-op mód, rabok elől meneküléssel, túlélő módban. Nagyon érdekes, feldobja a játékot. "Kis" hibája, hogy az ellenfelek a semmiből jönnek (pl. üres szoba, kilépsz és jön utánad).

Annihilation: csapatos öldöklés, amíg az egyik csapat el nem éri a célként kitűzött skalp mennyiséget. Ezeken túl van Free-for-all, ami egyértelmű, és a Convoy, ahol egy csomagért kell hentelni. Cross Steal: zászlórablás, csak itt a zászló egy atomrakéta indító kézi-készülék, amit az ellenfél az udvaron tart...

A játék projectmenedzsere egy interjúban további fejlesztéseket ígért, reméljük lesz majd több pálya, fegyver és játékmód.

A fegyvereket lehet és kell is szerelgetni-tuningolni. Vásárolni természetesen minden mennyiségben, a kendőtől a napszemüvegen át kb. a vállról indítható atom-tengeralattjáróig bármit lehet. :)

Mindent összevetve nem rossz játék, a hangok jók, a sztorira azért ennél a félórás copywriter munkánál jóval többet is lehetett volna fordítani. Esetleg futurisztikusabb irányt adni a dolognak, kitalálni új fegyvereket, fajokat, stb... Ja, azzal dolgozni kell? Akkor bocsánat.

Grafikailag nagyon jó, bár amikor játszottam vele pár órát eszembe jutott az egyik PH!-s "kolléga" mondata: "úgy játszanék már valami szép Unreal motoros játékkal!" Kicsit ezt erre is igaznak érzem. Lehetett volna sokkal jobb is, ismerve az UT III-at, de az ingyenesek között bőven megállja a helyét.

Problémák is akadnak: az nProtect (a hackerek elleni védelem) kicsit túlreagál ezt-azt, pl. már a Daemon tools ha fut, akkor sem indul a játék -persze hibaüzenet nincs, csak soha nem csatlakozik. Aki kipróbálja, és hiba van, akkor mindent le kell lőni, hogy a védelem ne kössön bele, majd a játékot újra kell indítani az ijji reactorral együtt. Másik probléma a gépigény. Ennél sokkal szebb grafikával vígan elszaladgál a gépemen az UT III, ez meg 100% CPU-val fűt, ott is, ahol növényzet, vagy komolyabb grafika sincs. Korábban ez nem jelentkezett, de az utolsó patch ezek szerint félrement rendesen, remélem javítják hamarosan. Trailer. Videó.

Genezis A.D.:
A játék, amire olyan sokan vártunk. Trailerek alapján egy nagyon ígéretes sci-fi móka lett volna, elég határozott Halo-s feelingel, ami hiánypótló a Halo XBoxra költözése óta. Sajnos az ijji oldaláról lekerült minden ifó, nagy a csönd, pedig pár hónapja még erősen promózták.


Csak ennyi maradt belőle?

A zárt béta végére ekkora hibát találtak volna, vagy valami más van a háttérben? Az ijji közleménye szerint a minőség érdekében döntöttek közösen a fejlesztőkkel a redesign illetve a későbbi kiadás mellett. Nem találgatok, higgyük el, hogy a minőség fontosabb a profitnál. :) Trailer.

Vannak még játékok, lesz folytatás! Tervek szerint a következőben AA3 (szintén egy Unreal motoros-aranyos), és pár játék, ami kimaradt az eddigi részekből.
Köszönöm, hogy olvastátok, jó játékot!

Előzmények