[RIOS ERROR]

ITX-Box - Project LittleBig

Desktop PC piciben, szabványos alkatrészekkel bővíthetően, kompromisszumok nélkül? – írta: HookR, 11 éve

Részletmegoldások

A lehetőleg minél kisebb méretű bekapcsoló és reset gombok, illetve a konstrukcióba illeszkedő előlapi kivezetések beszerzése is kutakodást igényelt. Előbbinél elektronikai boltokban elterjedt, utóbbinál PC bontóban fellelt megoldásnál sikerült megállapodni. Esélyes, hogy ebben az életben pont ugyanilyennel USB3-as kivitelben már nem nyílik alkalmam találkozni, így a ház megmarad USB2-esnek. Na nem mintha az alaplap hátlapi kivezetéseihez olyan messzire kellene nyújtózkodni. :)

...

Kifejezetten gumigyűrűs rögzítésre termett HDD csavarok hiányában az évek alatt felhalmozott csavargyűjteményemből igyekeztem minél hosszabb menethosszal bíró, hagyományos HDD csavarokat (6-32 UNC menetű) válogatni, melyek már éppen átérik az elektronikai boltokban kapható kábelátvezető gumigyűrűt, amolyan T*sco-gazdaságos megoldásként.

Csavarból különben is számtalan féle rejtőzik a házban, mert sok helyen az utolsó mm is számít, azaz nem mindegy milyen és mekkora fejjel, vagy menethosszal rendelkeznek. Pl. az aljlemez 4 csavarja közül is az egyik a szokásosnál rövidebb, mert a hosszanti négyzetrúdnak az átmenő menetes furatán a másik oldalról másik, hosszabb csavarral osztoznak. A megmunkálási igény minimalizálására tett törekvés többek közt itt is tetten érhető.

A gumigyűrűs felfogatás kifejezetten szükséges, mert a ház bár nagyon masszív, a pőrén, csillapítás nélkül rögzített merevlemez rezgéseit felerősíti. Az előlapi HDD hely ennek megfelelően utólag került átalakításra. Szerencsére ez is megoldhatónak bizonyult komolyabb beavatkozás nélkül, az eredetileg 2mm-es rögzítőlemezek 1mm vastagra cserélésével, s az is jól jött, hogy eleve ráhagyással méreteztem. Lényeg, hogy a gumigyűrűk tökéletesen ellátják a feladatukat, már csak a seek hangot kell minimalizálnom a jelenlegi 7200 RPM-es HDD-k csendesebb, 5400 RPM-esre cserélésével, lévén a rendszerként használatos SSD mellett már kevésbé hangsúlyos a merevlemez sebessége.

Burkolatként eredetileg 2mm vastagsággal számoltam, de a perforált lemez rögzítésére végül az 1mm vastag alu lemez és a szintén 1mm vastag acél perforált lemez kombinációja eredményezett jó megoldást, következésképp fúrógéppel képzett süllyesztett furatok helyett préselt süllyesztést kapott a csavarok számára.
A megmunkálás ideje alatt a szellőzőnyílásokkal kikönnyített vékony alu lemezzel meggyűlt a bajom, nagyon sérülékenynek bizonyult, minden satuba való befogáshoz valamilyen masszívabb alu darabot használtam merevítésnek, hogy a reszelés során fellépő erőhatások ne okozzanak maradandó deformációt. Lehettem bármilyen óvatos, két véletlen elhajlást így is ki kellett egyengetnem. A perforált lemez hozzáragasztása után már szó sem volt gyengeségről, az acél bőséges merevítést nyújt.

A kábelek harisnyázására részemről első alkalommal került sor, van is még hova fejlődni. Csak egyféle méretű volt fellelhető itthon, talán a képeken is látszik, hogy a vékonyabb kábelek vékonyabb harisnyáért kiáltanak, de a verseny előtt az ilyen részletekre már sajnos nem jutott elegendő idő. Majd egy következő körben orvosolom a problémát, de most egy darabig nem szándékozom újból atomjaira szedni a masinát.

Kissé keserű szájízt hagy az emberben, hogy a PicoPSU-hoz az arcpirító árfekvés ellenére csak 1db SATA és HDD tápcsatlakozóval felvértezett kábelt mellékelnek, holott a nyákján egy másodiknak is van csatlakozó. Külön felárért persze beszerezhető. Más kérdés, hogy meglévő elosztókábelt átalakítva kreáltam a házba hosszban jobban illeszkedőt, de ezt akkor is fontosnak tartom kihangsúlyozni.

Sokáig úgy volt fekete lesz a ház színe, ám csupán a végén, az eloxálással foglalkozó cégnél derült ki, hogy ehhez nem volt ideális választás a vastaglemezt (elő- és hátlap) vékony alumíniummal (alj- és tetőlemez) vegyesen alkalmazni az eltérő ötvözetek miatt. Előbbi szilíciumtartalma nem csak a vékony lemeztől, de a feketétől is eltérő színárnyalatot eredményez. Kompromisszumként be kellett érnem a natúr eloxxal.

És arról is tegyünk említést, hogy kezdetben slim ODD elhelyezése is a terv részét képezte, ami az alaplap alatt lett volna megtalálható, variálható módon:
(A) ODD + 2db 2.5"-es meghajtó + paneltáp, vagy
(B) 3.5"-es HDD + paneltáp kombinációban.

Az időközben megváltozott igények alapján ez végül okafogyottá vált, helyette jobbnak láttam fixen 1db 3.5"-es és 2db 2.5"-es meghajtóhely kialakítását.

A ház végleges specifikációja:

- 220 x 225 x 125 mm (6,2l)
- mini-ITX / mini-DTX alaplap
- Low-profile VGA (dual slot)
- 2db 3.5"-es + 2db 2.5"-es merevlemez (Opcionálisan egy 3. 3.5"-es a VGA és a 92mm-es ventik helyén. NAS mód.)
- 2db 92 x 92 x 25 mm-es oldalsó ventilátor (HIS HD7750 LP bordája mellett ilyen vastag is elfér)
- CPU hűtő maximális magassága: 71 mm, akár 120/140 mm-es ventilátorral (Pl. Scythe Kozuti-n)
- picoPSU-160-XT + 220W-os Dell DA-2 AC adapter

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

[RIOS ERROR]

Azóta történt

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]