ITX-Box - Project LittleBig

Desktop PC piciben, szabványos alkatrészekkel bővíthetően, kompromisszumok nélkül? – írta: HookR, 11 éve

Térszervezés

Őszintén szólva hozzám közelebb áll a 3D modellek 'összekattintgatása' és a velük történő virtuális legózás, mintsem a szó szoros értelmében vett modding, ezért eleve hosszas tervezgetés, a lehetséges szerteágazó variációk tanulmányozása előzte meg a kivitelezési munkákat. Azt is töredelmesen bevallom, hogy eredendően nem modding projektnek indult, sokkal inkább hiánypótló, gyáriakra hajazó házikó megvalósításának, szakemberek segítségére hagyatkozva. Nos, nem teljesen így alakult.

A kezdeti, 2010 év végi lassú megvalósulási iramot erős visszaesés követte, s hosszú (években mérhető) hónapokkal később született meg az elhatározás, hogy a holtpontról elmozdulás érdekében befejezem én magam, ha törik, ha szakad. Ekkor az alu vastaglemezből manuális maróval (értsd: kézzel tekergetős. Nem CNC.) kiforgácsolt elő- és hátlapot (harmada az eredeti tömböknek); az esztergával merőleges végűre munkált, két négyzetrúdból készült hosszanti főtartót; s a többek közt alaplapi távtartócsavaroknak otthont adó 3db, zártszelvényből képzett tartóelemet tudhattam a kezeim közt, amik a marós ismerős munkáját dicsérik.

......

Minden mást a saját, korlátozott szerszámparkommal (kézi fúró/fémfűrész/reszelők) voltam kénytelen megalkotni, döntően ultramaratoni reszeléssel és csiszolással. Igen, a kicsi, érme nagyságú, szabályos kör alakú lemezkét is, ami a billenőkapcsolót hivatott stabilan rögzíteni. Kivételt a hátlapon a 2.5"-es merevlemezek számára elhelyezett 4 furat képez, azt Bari műhelyében ejthettem meg. Ezúton is köszönet érte!

Talán az elő-, hátlapon és négyzetrudakon kívül nincs is olyan részeleme a háznak, amit ne kellett volna minimum kétszer elkészíteni, hogy kiküszöböljem a korábbi példányok tökéletlenségeit. Pl. az U-alakba hajtott tetőlemezből a 4. lett a végleges, illetve néhány olyan belső rögzítőelem is új verziót kapott, amit a korábbiak esetében lehetőségem nyílt Bari gépparkjával részben, vagy egészben megmunkálni.

A furatok kiképzéséhez már egy állványos fúró is maga lett volna a megváltás, ehelyett alkalmam nyílt megtapasztalni, hogy kézi fúrógéppel alumíniumban furatokat, süllyesztéseket precízen, szépen kialakítani finoman fogalmazva is komoly kihívás. A fúró előszeretettel mászott el nemkívánatos irányba, vagy rezonált be süllyesztés esetén, látványos mintákat eredményezve szabályos kráter helyett. Lemezhajlító alkalmatosság hiányában is maradt a jó öreg satu, plusz a kellően hosszú alumínium profilok a befogáshoz és a kézi hajlítás erejének egyenletes eloszlatásához. Mondhatni nem véletlenül van 4db U-alakú tetőlemezem +/-1mm-es szórással az élhajtások közti tervezett távolságnál :). De elég a drámából, lássuk milyen megkötések vezettek a végleges alkatrész-elrendezéshez!

Az alaplap, videokártya, procihűtő hármasa ugye adott, és az is világos, hogy a 140mm-es prociventi érvényesüléséhez annak szabad szellőzését is biztosítani kell. Ezt sajnos rengeteg piacon fellelhető kis méretű ház esetében nem tartották fontos szempontnak gyártóik, s a szellőzés útjában alakították ki a merevlemez(ek) rögzítési lehetőségét.

Ritka, de akad néhány üdítő kivétel. E három példány ilyen szempontból mindenképp példamutató:

==================================================================

Antec ISK110 VESA: Perforált lemez majdnem az egész oldala és a maximum 2db 2.5"-es merevlemezt az alaplap túloldalára lehet rögzíteni. Hátránya, hogy a hűtőmagasságra nézve erősen korlátos, nem fogad LP bővítőkártyát és a mellékelt DC táp / AC adapter kombináció sem hagy túl sok mozgásteret alkatrészválasztásnál.

==================================================================

Loop LP-301: Előny-hátrány ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy itt a második 2.5"-es merevlemez helyett slim ODD-nek alakítottak ki helyet az alaplap alatt.

==================================================================

Morex T3500: A második 2.5"-es meghajtó helyett szintén slim ODD fogadására van felkészítve az alaplap alatti tálca.

==================================================================

Viszont egyik sem fogad 3.5"-es merevlemezt, vagy low-profile bővítőkártyát és az alapanyaguk sem alumínium.

A következő kérdés tehát, hova kerüljön nagy HDD?

A fedlap alá, vagy bal oldalra a szellőzés miatt nem célszerű helyezni - mi több jobb oldalra sem -, a hátlapon pedig a csatlakozók dominálnak. Ellenben kézenfekvő az alaplap alatti régió, elvégre a 102mm széles 3.5"-es és a 70mm széles 2.5"-es meghajtó egymás mellett - köztük valamennyi távolsággal - sem sokkal nagyobb, mint a 170mm-es mini-ITX alaplap. Ez mintegy 30mm magasságnövekményt jelent a házra nézve (amiben 2.5"-es meghajtó kettő is elfér), így a teljes házmagasság meghaladja a 120mm-t, azaz adja magát, hogy 3.5"-es meghajtó élére állítva is befér valahova az alaplap mellé. Kizárásos alapon az előlap mögé.

További egybeesés, hogy a 170mm-es alaplapból a bővítőkártya széltében mintegy ~15mm-t sajátít ki magának, a maradék ~155mm-be a 146mm hosszú nagy merevlemez pont passzol, s a SATA csatlakozóit is lehet úgy pozicionálni, hogy a kábelei a bővítőkártya síkját a nyák alatt keresztezzék, lehetővé téve, hogy egy hosszabb nyák akár a merevlemez mellett teljesen az előlapig elnyújtózzon, összesen akár 205mm-t kitöltve (citromsárgára színeztem a lehetséges túlnyúlást). A száraz leírást leöblítendő néhány vizuális segédlet:

......

......

......

......
További képek az albumban

Bár a kihasználatlan köbcentik vadászata egy meglehetősen kompakt, a zsúfoltság határait feszegető alkatrész-elrendezésben öltött testet, a képekből egyúttal az is leszűrhető, hogy az oldalsó 92mm-es ventilátorok a VGA passzív bordáján túl az alaplap alá száműzött merevlemezek szellőzését is szavatolják. A túlmelegedés veszélye nem fenyeget. Ez részben igaz az előlap mögötti HDD-re is azzal a különbséggel, hogy annál a SATA kábelek miatti megkötés okán az elektronika felőli oldal az előlap irányába néz, esetében a légáram valamivel kevésbé hatékony.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt