Játékajánló Android telefonokra

A Sony Ericsson Neo V bemutatása játékgépként és játékajánló Androidra. – írta: Darth_Revan, 12 éve

Windows játékok

Windows játékok
Fentebb már említve lett, hogy a Baldurs Gate és társai, valamint a Theme Hospital Windows-os változata már futtatható Android-on, ráadásul játszható sebességgel. A korábbi telefonomban, Samsung Galaxy Ace-ben nem volt elég erő, hogy akadás mentesen vigye őket (1Ghz-es ARMv7 CPU, egy viszonylag jobb VGA és 512MB RAM és 480x800 felbontású kijelző szükséges minimum), de a Neo V már megbirkózik velük, így vettem a bátorságot kipróbálni egy 2. módszert is régi kedvenceink futtatására. Ez a módszer elég unortodox és arról van szó, hogy egy emulátoron belül futó Windows-on fusson a kinézett játék. Ez a lehetőség is orosz elvtársainknak köszönhető, hála nekik már van több Windows is, ami külön telefonon futásra lett házilag meghegesztve.

Játékok, amiket nem próbáltam ki, de mások által visszajelezve futnak az emulált Windows alatt:
-Fallout 1
-Fallout 2
-Fallout of Nevada
-Grand Theft Auto 1
-Master of Orion 2
-Jagged Aliance 2
-Knights & Merchants
-Panzer General
-The Settlers 2
-Rage: Printing Secrets

A Diablo 1. része is megy elvileg, ezért azt magam is kipróbáltam és valóban megy, de igaz amit mások is visszajeleztek, azaz a színekkel baj van (gondolom nem így néz ki eredetileg).

Ahoz, hogy elinduljon a telefonomon a Windows, ezeket kellett csinálnom:
Először is be kellett szereznem az emulátor programot. Két működő emulátorról tudok, a Qemu és a Bosch-ról, én részemről az előbbi mellett döntöttem, mivel a legtöbb játékot ez alatt futtatták. A Qemu felrakása után be kellett állítani a konfigurációs fájlt. A konfigurációs fájl a SDL mappában található, amit az SD kártya gyökerébe tettem. Az SDL mappában van a BIOS és a VGA BIOS fájljai is.

Csinálhattam volna egy képfájlt/virtual HDD-t az itthoni eredeti Win95-os CD-ről is, de ha el is indult volna, hiányzó/inkompatibilis driverek és rossz beállítások miatt szinte biztos, hogy használhatatlan lett volna, de szerencsére felhasználók már elérhetővé tettek több előre konfigurált Windowst. Ebből az okból egy preconfigurált Windows 95-el próbáltam ki, ehez fel kellett csatolni a Windows-t tartalmazó "HDD-t", ami mellé én felcsatoltam még egy 1 GB-os HDD-t és a Gamestar-hoz mellékelt Gorky 17 lemez képfájlját. Nálam a konfigurációs fájl így nézett ki:

/sdl -L . -m 256 -boot c -hda w95.vhd -hdb 1gb.img -cdrom gorky.iso -usb -usbdevice tablet

"256" a RAM mennyiség, amit adunk neki. Fontos megjegyezni, hogy alapból ezzel a beállítással nincs hang, ha hangot is szeretnénk, akkor még hozzá kell adni a "-soundhw sb16" kapcsolót, a Windows alatt pedig felrakni hozzá a Sound Blaster drivert.

A Gorky 17 régi nagy kedvencem és játékmenet szempontjából is tökéletes mobiltelefonra, hisz nem igényel gyors és pontos egérkattintást, mint például a Commandos 1, így őt választottam a próbához.

A Windowst tartalmazó HDD/képfájl másolása és a konfigurációs fájl szerkesztése után elindítottam az emulátort a LibSDL elnevezésű ikonjával.


A bootolás izgalmas pillanatai.

A bootolás folyamata nem tartott olyan hosszú ideig, mint amire számítottam, a befejeztével pedig a már megszokottnak mondható Windows asztal fogadott orosz nyelven. A betűk az alap felbontáson nem igazán voltak olvashatóak, ezt a gondot azonban megoldottam annyival, hogy lentebb vettem a felbontást 640x480-ra, így már minden olvashatóvá vált.

A Windows működőképesnek bizonyult, még a Total Commander is rendeltetésszerűen operál:

Ezek után elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam a Gorky 17-et, a lényeget, ami miatt ezt az egészet csináltam.


Orosz karakterkészlettel szerelt OS nem szereti az ékezetes betűinket.

Sajnos hiába próbáltam olyan változatot használni, ami nem igényel telepítést, nem találtam, még a GOG.com-os változat sem hajlandó elindulni telepítés nélkül és a VGA kiválasztás ablak után követeli a telepítést. Így hát opciók híján elkezdtem a telepítést, azonban itt sajnos véget is ért a kísérlet, ugyanis telepítésnél egy idő után magától bezáródott az emulátor. Próbáltam más Windowst, más emulátort, de nem jártam sikerrel, szinte kb ugyanannál a pontnál mindig visszadobott Androidba. Sajnos mivel nem sikerült felraknom, így nem sikerült elindítanom a játékot, más játékkal pedig már nem is próbálkoztam tovább. Mint fentebb már említettem, mások más játékkal sikerrel jártak, így az én sikertelenségemnek 4 oka lehet:
-nem tetszett az emulátornak az SD kártya
-nem tetszett az emulátornak az Android verzió, amit használtam
-a játék telepítője "bugos"
-az emulátor maga bugos

A sikertelenség után kipróbáltam a Windows 98 operációs rendszert is, ami már lassabbnak bizonyult, mint a 95-ös társa, de működött, sajnos itt is szinte ugyanazon a ponton kilépett a Gorky 17 telepítő. A poén kedvéért még a Windows XP-t is feltoltam, ami már lassúnak bizonyult, a bootolás percekbe tellett és a Windows alatt is lassúcska volt 1 magos telefon alatt, mondjuk nem is számítottam másra.

Készülékek amik "kompatibilisek", tehát már próbálva lett rajtukaz emulátor és egy Windows játék:
-Asus Eee Pad Transformer
-LG Optimus Black
-Motorola Atrix 4g
-Motorola Defy +
-Nook Color
-Galaxy Tab P1000
-HTC Desire S
-HTC Sensation
-HTC sensation Xe
-Huawei u8860 Honor
-Samsung GT-I9000 Galaxy S
-Samsung GT-N7000 Galaxy Note
-Samsung GT-I9250 Galaxy Nexus
-Samsung I9100 Galaxy S II
-Sony Ericsson Experia Play

A Windows rész zárásaként pedig itt egy kékhalál oroszul :)

Lehet, hogy még később megpróbálkozok más Android operációs rendszer alatt is, azonban egyelőre nekem ennyi volt ebből a kísérletezgetésből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A nagy indie lista

    Az emberek elsősorban a nagy kiadók AAA címeivel dobálóznak, pedig forradalom zajlott le a független játékok világában.

  • Stunt GP - Retro játékbemutató

    Re-Volt újratöltve, avagy autóversenyzés Team17 módra: kellemes szórakozás idegesítő hibákkal.

  • Társasjátékok tableten

    Mire jók a társasok mobil eszközön? Melyik társast érdemes kipróbálni? Milyen a játékélmény egy ilyen kis kijelzőn?