Kis OTL fejhallgató erősítő

A magasabb minőségű fejhallgatók szinte követelik a jó fejhallgató erősítőket és a jó forrásokat is. – írta: vodkaboy22, 11 éve

Mérések és technikai bemutatás

Az előző oldal utolsó mondatán a legtöbb témában jártas ember viszont könnyen a közhiedelemben jelenlévő ellentmondásra gondolhat. Ez az ellentmondás viszont csak a rosszul megtervezett vagy általános kispórolt OTL erősítőkre igaz. Természetesen van alapja a problémának, viszont semmi sem orvosolhatatlan!

OTL (Output transformerless) kapcsolás az esetek nagy részében kondenzátor csatolású (bizonyos kapcsolásokkal ez is elhagyható), így nincs lehetőség a kapcsolás eredendő kimeneti ellenállásának csökkentésére transzformátorral.

A legtöbb laikus ilyenkor egyből az egyszerű katodin-kapcsolásra gondol, nagy anódáramú és nagy gm-ű monstrum csővel. Erre nem feltétlen van szükség és nem feltétlen kapjuk így a legjobb eredményt! (Természetesen van rá jó példa is, orosz 6c33c brutál csővel.)

Igen azok nem lámpák... Hanem a méltán híres 6c33c csövek.

Sajnos ez az alap megoldás viszont még megfelelő esetben is vérezhet pár problémától (zajos adócső, nagyon nagy fogyasztás, rövidebb élettartam).

A megoldás tehát olyan kapcsolás és elrendezés alkalmazása, olyan nagyon kis zajú lineáris triódával, aminek nagy a gm-je. Erre lehetőséget ad a white-féle katódkövető végfokozat (kvázi-pushpull) és az egyik legjobb trióda a világon, az E88CC.

A kapcsolás már adja magát, mivel természetesen semmit se kell elbonyolítani és itt is igaz, hogy minél kevesebb "fölös" alkatrészen fut át a jel, annál kevesebb zajt és egyedi torzítást szed fel.

A fenti kapcsoláson természetesen kisebb módosításokat azért tettem, de ez legyen az én titkom.

A képen látható megoldás a megfelelő csövekkel képes maximum 120 mW leadására, 32 Ohm-os fejhallgatón, ezt a kapcsolás és a csövek által létesített kis kimeneti impedancia teszi lehetővé (< 20 Ohm).

Szóval a csövek és a kapcsolás adott, tehát az agy megvan, már csak a szív kell és a test...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények