Kompozit videókonverterek

A régi mikroszámítógépekhez jól jön egy kompozit videokonverter, amivel monitorra tudjuk kötni a gépet. – írta: frescho, 5 éve

video to VGA

Az utolsó darab árban a kettő másik között helyezkedik el. Bacsis fülei kiállításán is jó hasznát vettem. Idén már nagyjából 4 gépet kötöttem CRT monitorra ilyen konverterekkel. Azt hiszem, ezzel máris lelőttem az eredményt, de azért olvassátok végig, mert nem annyira egyértelmű, mint látszik.

A dobozka elég egyszerű, sima kompozit és S-Video mellett VGA bemenete is van. A tesztben csak a kompozit bemenetet használtam, hogy az eddigi dobozokkal össze tudjam hasonlítani.

A másik oldalon vannak a dobozka vezérlőgombjai, amikkel a következők állíthatóak:

- Bemenetek közötti választás.
- A kimenő videojel felbontása. Nekem az 1024×768 vált be, mert 4:3-as monitorra kötve használom.
- A megjelenített kép beállításai: világosság, kontraszt, élesség, szín, és színtelítettség.

A Workbench az eddigieknél sokkal élesebben jelent meg a monitoron. Nem mondom, hogy tökéletes, mert messze nem az, de jobbnak találtam, mint az előtte tesztelt konvertereket.

Közelebbről is megnéztem a képet, és az alábbi képet láttam. Nem azt mondom, hogy nincs jobb konverter, de a képminősége végre elérte azt, amit egy régi CRT monitoron is láthattam. Ez még mindig csak az a szint, amit 30 éve is elértünk, de legalább már nem bizonyult klasszisokkal rosszabbnak.

Kicsit állítgattam a menüben a képminőséget. A kontrasztot, a kimeneti felbontást és a színegyensúlyt is piszkálgattam kicsit.

Hogy sikerült-e jobb képet beállítanom, az nem biztos. Az biztos, hogy a kép olvashatóbbnak bizonyult. Valahogy nekem mégis egy kicsit jobban tetszett a lágyabb, melegebb kép.

A Cannon Fodder tesztet simán vette a konverter. A kép elég élesnek bizonyult, a késleltetés sem volt rossz. Messze van a tökéletestől, de az ár/érték arányával nehéz versenyezni. Ebben azért benne van az is, hogy elég olcsó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények