Középkategóriás gamer gép építése A-tól Z-ig

Azoknak, akik a legjobb ár/teljesítmény arányra törekednek ésszerű kompromisszumokkal, de maximalistaként. – írta: adamssss, 4 éve

Halld!

Ha már ennyit áldoztam a halk működésre, akkor érdemes áldozni a hangzásra is. Már az első körben vettem egy dedikált hangkártyát egy Asus Xonar DX személyében. Egyszerűen elmondhatatlan a különbség a beépített és egy dedikált kártya között. Még egy ratyi hangfalat is képes jobbá varázsolni, de ha minőségi dobozokat kötünk rá, akkor lesz igazán pazar az élmény.

Mivel anno elfogyott a keret, így vettem egy Logitech Z333-at. Életem egyik legrosszabb döntése volt. Én még ennyire rossz hangkeltőt sohasem hallottam. De tényleg. Bántó volt a fülnek, és olyan mélyre süllyedt minőség szempontjából, hogy az Asus kártya sem tudott rajta javítani. Így hát 1,5 évvel a pénzkidobás után elkezdtem keresgélni a potenciális utódot, és meg is találtam egy Edifier R1280DB személyében.

Már az is sokat sejtető volt, hogy a két doboz kb. a dupláját nyomta, mint a Logitech 3 zajkeltője. Aztán miután összeraktam, és rákötöttem a gépre, rögtön jött a kaján vigyor az arcomra. Na ez már az a szint, amit az ember elvár egy korrekt hangfaltól. A dinamikatartomány, a részletek, minden sokkal jobb volt. A jó hangfal tényleg segít elmélyedni a játékban. Legalább annyit hozzátesz az élményhez, mint a jó monitor. Így ez is legyen örök tanulság: hangfalon, ha már jó pár százezret ráköltöttünk a gépre, nem spórolunk! Ha itt fogunk tízezer forintot, akkor az azt jelenti, hogy dobhatjuk ki a kukába az egész konfigot, mert ugyebár gépet is azért veszünk, hogy maximalizáljuk az élményt, a teljesítményt, ami két csatornán keresztül jelenik meg. Ezek közül az egyik a hang. Szánjuk rá azt a minimum 30 ezret egy minőségi 2.0-ra, és nem fogunk csalódni. De ha van pénz, itt is elmehetünk a 2.0-nál nyugodtan 50 ezerig. Afölött szerintem már komolyabb hifiben kell gondolkodni, melynek fejtegetése nem ennek a cikknek a feladata.

Érdemes lehet még megfontolni az 5.0-t. Nagyon sokáig egy G51-et hajtottam, amit nagyon szerettem. Nem volt egy nagy eresztés, de nem is volt rossz. Viszont itt is igaz a szabály. A kevesebb néha több. Ha max. 40 ezer forintunk van hangfalra, akkor vegyünk egy minőségi 2.0-át, sem mint egy pocsék, 5.1-esnek csúfolt recsegőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt