Lenovo P780

Lenovo P780: letisztult, elegáns, szinte tökéletes és főképp verhetetlen ár/érték arányú készülék. – írta: Victoryus, 11 éve

Rootoljunk!

Első lépések.

Akinek nincs tapasztalata a CWM, a ROM telepítés és az Android alapok témakörben, az ne ezzel kezdje! Előtte olvasd el legalább, amit én írtam, de a fórumok összefoglalóiban is rengeteg hasznos dolgot találni! Inkább többször olvass, mint egyszer nagyot szívj! Ami jól működik, azt ne akard megjavítani...

Mindig azt szokták javasolni a fórumokon, hogy első lépésben mentsük le a gyári ROM-ot, IMEI-számot. Nos, én is ezekkel a lépésekkel kezdtem. A biztonsági mentést megtehetjük CWM-mel vagy az MTK Droid Tools segítségével.

Én a CWM-et szeretem, kevésbé kockázatos, mert csak egy .zip fájlt kell felmásolni az SD kártyára, és megy minden szinte magától. így ezt a módszert fogom bemutatni. MTK Droid Tools használatáról van egy jó
leírás Cappa72 fórumtársnál.

Nekem kínai karakteres CWM-mel jött a telefon, így lecseréltem (CWM elindítása: power+hangerő le-fel egyszerre, kb. 8 másodperc hosszan). De ha például a Needrom oldaláról Flashtools segítségével tesszük fel a S125-ös ROM-ot, abban van CWM is, ami angol. Tehát az felteszi a ROM-ot is meg a CWM-et is.

CWM telepítése

Gyári ROM mentéséhez, ROOT-olt készülék esetén, szükség lesz:
- Mobileuncle MTK Tools, 4PDA
- telefonhoz való [link] (fórum - téma összefoglaló!)

Fontos! Nem minden cwm jó minden romhoz! Az S125-re meg az S110-re eltérő van! Ennek nézz utána a fórumban mielőtt belekezdesz! Ha rosszat teszel fel akkor bootloop lesz belőle, és csak a FlashTools segít.

Telepítsük fel a telefonra a Mobileuncle MTK Tools progit
CWM ami egyetlen .img kiterjesztésű fájl, ha letöltöttük, másoljuk fel az SD kártyánkra a főkönyvtárba.
Indítsuk el a Mobil Uncle Tools programunkat a telefonon.
Győződjünk meg róla, hogy valóban rootolt a készülék:

IMEI mentése: IMEI backup/restore. Természetesen nekünk a backup kell most. Nálam itt csak egy IMEI számot mutat, azt lementette egy .bak kiterjesztésű fáljba az SD kártyára. De a beállítások menüben mindkettőt mutatja. Szóval lehet akár egy screenshotot is csinálni róla, vagy leírni papírra.

CWM felrakása:

Nyomjunk a Recovery Update gombra.
Ekkor az app megkeresi az .img fájlokat. Nem biztos, hogy elsőre megtalálja, nekem újra kellett indítani a telefont, csak utána találta meg. Válasszuk ki, melyiket szeretnénk, ha esetleg talált többet is (erre kevés esély van, főleg ha vadonatúj SD kártya van benne).

Nyomjunk rá, majd 2 ablak jön egymás után, mindkettőn nyomjunk ok-t és a telefon a CWM-mel indul újra.

Belépés a CWM-be: bekapcsoló gomb+hangerő le+hangerő fel! Addig, amíg be nem kapcsol! Vagy bekapcsolt telefonnál: Mobil Uncle Tools-ban reboot to recovery.

Ha betöltött, akkor navigálás a karakteres felületen:
- le-fel a hangerő gombokkal
- egy szinttel feljebb a vissza gombbal
- ok a bekapcsoló gomb!

FlashTools használata

Szucsati fórumtárs leírása Elég részletes, én is ez alapján csináltam.

Ennyivel egészíteném ki juhasz.jozse fórumtárs útmutatója alapján:

A FlashTools más "üzemmódot" használ a telefonnal való kommunikációra, mint az MTK Droid Tools. Így plusz drivereket is igényel!
Ahhoz, hogy használni lehessen, szüksége van az MT6589-USB-VCOM driverre. Telepítsük fel. (Windows Xp, Vista, Win7 32 és 64 bites driverek)

Ha a FlashToolsnál beállítottuk, hogy melyik RAM-ot akarjuk telepíteni, és megnyomtuk a download gombot, akkor a kikapcsolt telefont csatlakoztatva ki fogja írni a Windows, hogy 2 eszközt talált. Pontosabban nem ismert fel. Ilyenkor csak pár másodpercre van ebben az üzemmódban a telefon, majd tölteni kezd. (amennyiben felismerte. Nálam nem csinált semmit, így én itt leállítottam a FlashToolst, majd újraindítottam. Utána már elindult egyből a folyamat. )
Kiegészítés: Az android dual sim topicban többen azt írják, hogy néhány esetben a firmware upgrade eljárást kell választani. Ennek érdemes utánajárni.

A program úgy is jelzi, ha sikerült neki kapcsolódni a telefonnal. Így amikor másodjára rádugtam a telefont a pc-re, akkor már elindult a FlashTools, és fel is tette a ROMot. Kb. 2-3 perc volt, végig mutatta a folyamatjelző, hogy hol tart. Ha végzett, akkor USB kábel ki, telefon bekapcs, és már indul is a friss ropogós ROM.

Egyéb beállítások: elsődleges tárhely

Ha sokat fényképezünk, vagy sok mindent tárolunk a telefonon, célszerű az SD kártyát beállítani elsődleges háttértárnak, mert a belső memória (belső SD) hamar elfogy. Akkor erre ment mindent, GPS programoknál a térképeket, játékoknál, appoknál a különböző sallangokat.

A telefon 4 GB beépített memóriával rendelkezik. Ezt a felhasználó természetesen nem tudja mindet kihasználni, fel lett osztva gyárilag több részre.

Belső memória mérete: 1,33 GB nálam. Ezen kívül van még 1,18 GB hely a programoknak.
Én nem használom a belső memóriát, ezért célszerűnek látom azt a helyet a programok számára átcsoportosítani. De nem feltétlenül muszáj, mert ha minden kedvenc programomat telepítem, akkor is marad még legalább 500mb szabadon, bőven elég.

Particionálás: Meteos ROM editor app

[link]
Ezt az appot ajánlották az átparticionáláshoz. Ami a lényeg a particionálásnál, hogy a lehetőségek közül a 2,5 GB-ost kell választani, és előtte mindenképpen legyen egy CWM-es mentés, mert az átparticionálás után nem indul el a teló, hanem megáll a LENOVO felíratnál.
Átparticionálás után a CWM-ből kell visszaállítani a rendszert. Ha megnézed a tárhelyet akkor láthatod majd, hogy a particionálás sikerült. :)

Rootoláshoz:
Framaroot app

CWM használata [link]

Hasznos linkek particionáláshoz:
[link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények