Magyarul tanuló, olcsó média lejátszó

A Window G89 nevű, olcsó PMP-t mutatom be, melyhez magyar felhasználói felületet készítettem. – írta: kenand, 14 éve

Bevezetés

Bevezetés

Milyen eszközök a hordozható média lejátszók (PMP/MP5), mire valók?
PMP-k beépített memóriával, lítium ion akkumulátorral, saját LCD képernyővel ellátott hordozható zene és videó lejátszók. Egy feltöltéssel általában 6-10 óra zene és 3-5 óra videó lejátszást tesznek lehetővé. Kedvenc DVD filmünket áttömöríthetjük -ingyenes alkalmazással - AVI vagy MKV fájlba, így mérete kisebb lesz és utazás közben megnézhetjük. A NET-ről pedig minden mennyiségben tölthetők HD TV-ről rögzített filmek, melyeket számítógépen, asztali lejátszóval (pl WD HDD player kb. 30 000 Ft) , vagy PMP-vel tudunk megnézni.
(Asztali lejátszóval ill. PMP-vel egyébként sokkal kényelmesebb HD videót nézni, mint számítógépen.) Minőségük sokkal jobb, mint a Magyarországon elérhető TV adások minősége (tudom néhány csatorna már elérhető nálunk is HD minőségben de nem ez az elterjedt). A drágább típusok képesek kiváltani az asztali lejátszókat is, mivel TV készülékhez köthetők és távirányíthatók. Nagy előnyük IPod touch-hoz viszonyítva -a HD filmek támogatása mellett-, hogy a NET-ről letöltött filmeket konvertálás nélkül képesek lejátszani. HD filmek mérete sem okoz problémát, általában külső adathordozóval (pen drive, külső HDD) is együttműködnek. (Egy HD film mérete h264 codec-kel tömörítve is 4-20 Gbyte! ).
Általában néhány egyszerű játékot is futtatnak, és elektronikus könyveket is nézhetünk velük . (Egy részük PDF-et is támogat)
Kínai piacra szánják őket, nem is igazán kaphatók, csak WEB shopokon keresztül. Processzoruk is általában kínai fejlesztés, de ne aggódjunk nem gagyi cuccról van szó. Kínai pozicionálás miatt általában kis hazánk nyelve problémát okozhat, a magyar feliratok nem minden lejátszón jelennek meg tökéletesen, magyar menü pedig egyetlen lejátszóban sincs gyárilag. (Onda márkájú lejátszók kivételesen sok nyelvet támogatnak, még lengyel és cseh menü is van, de magyar sajnos nincs)
A márkák teljesen ismeretlenül csengenek, mivel itthon nem forgalmazzák őket (Ramos, Ainol, Onda, Window stb) Ha veszünk egy kis fáradtságot és utána nézünk, olcsón tudunk lejátszót beszerezni.

Korábbi írásaimban teszteltem már Sochip SC9800 (Cube H900HD, Ainol V9000HDA) és Amlogic (Ramos T13FHD) chipsetre épülő média lejátszókat (PMP). Az Amlogic chipset sub.idx felirat támogatásával lehetővé teszi tökéletes magyar felirat készítését. A Rockchip chipsetek (RK2728, RK2806, RK2808) azonban még ennél is többet nyújtanak. Támogatják a teljes magyar kódtáblát, így a szöveg alapú feliratok (srt) és elektronikus könyvek is is helyesen jelennek meg. Ráadásul a Rockchip firmware nem titkosított, így módosítható. Videó lejátszás tekintetében azonban gyengébbek,a full HD videoanyagokat ( 1080p) el is felejthetjük.

Megjelent a Window G89 típusú lejátszó, mely hardver felépítésé és ára alapján belépő szintű készüléknek számít, azonban intuitív felhasználói felületével kitűnik a népes mezőnyből.

A G89-et digital8 fórumtól kaptam tesztelésre. (Angol nyelvű teszt fejében gyári áron jutottam hozzá) Regisztrált levélben érkezett hozzám kb. 10 napot vett igénybe.

A csomagolás egyszerű, sima papírdoboz.

A lejátszó mellett USB, audio és komponens kábelek, egyszerű füles, valamint kínai nyelvű kézikönyv található a dobozban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények