Makibes F69 - Úszásra tervezve

Jó üzemidejével és vízállóságával talán társ lehet a mindennapokban és a sportolásban egyaránt. – írta: DrBubo77, 8 éve

Hardver, funkciók

Hardver

A belsejében található processzorról nem találni publikus információt. A készülék 16 KB memóriával és 256 KB háttértárral rendelkezik, ami első olvasásra kevésnek tűnhet, de alkalmazások telepítésére nincs mód, ezért csak az érzékelők által begyűjtött adatokat szükséges tárolnia. Azokat pedig 7 napra visszamenőleg képes tárolni.
Akkumulátora 180 mAh-s, ami leírás szerint akár 7 nap működés időt is biztosít. A gyakorlati tapasztalat 3 - 4 napos üzemidőt mutat bekapcsolt Bluetooth-szal és lépésszámlálóval. Ez a kapacitás az Apple Watch 205 mAh-s telepéhez és alig 1 napos üzemidejéhez viszonyítva egész jó értéknek mondható. A töltődokkoló pedig elég gyorsan, kb. 40 perc alatt teljesen feltölti az órát.

Hivatalosan az Android (4.3 vagy újabb) és iOS (8.0 vagy újabb) rendszereket támogatja. Mindent a feltelepített alkalmazásból állíthatunk. Külön-külön állíthatjuk, hogy a bejövő hívásokról, az üzenetekről és a közösségi oldalak értesítéseiről akarunk-e a karórán értesülni. Egyébként mindenféle értesítésről rezgéssel jelez a készülék, mivel hangszóró nem található benne. A készülék 4.0-s Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a telefonnal. A Bluetooth bekapcsolása után a párosítás a HPlus Watch alkalmazással gyerekjáték.

Saját adataink megadása a beállítás során kézenfekvő, annak ellenére, hogy nincs benne magyar nyelv. A szoftverben 4 fület kapunk, az első egy áttekintő felület a fontosabb adatokkal. A második fülön a pulzusmérés eredménye követhető figyelemmel. A beállítások menüpontban nyílik lehetőség az órával való párosításra és adatszinkronizációra. Szintén itt tudjuk szabályozni, hogy mely értesítéseket kívánjuk az órán megkapni. Az utolsó fülön vihetjük be a felhasználó adatait, úgymint kor, nem, testsúly, magasság. Ezek alapján lövi be a normál pulzusszám-tartományt.

Hívás esetén a kijelzőn megjelenik a hívó neve és a száma is, SMS esetén viszont csak egy boríték látható a számlapon. Válaszadásra, hívás fogadására vagy elutasítására nincs lehetőségünk.

Funkciók

A kütyü képességei az úszásra lettek kihegyezve, ezért nem meglepő, hogy négyféle úszásnemet (gyorsúszás, mellúszás, hátúszás vagy pillangóúszás) képes a kar mozgásából felismerni.
Az úszás mellett másik fontos funkciója a lépésszámláló. A mozgást egy háromtengelyű gyorsulásmérő érzékeli. Számolja a megtett utat, elégetett kalóriát.

Képes az alvásunk monitorozására. Sajnos tesztelés során ez nem akart működni, pedig jeleznie kellene a mély és a felszínes alvás idejét.

Az óra rendelkezik pulzusmérővel. A pulzusmérés adatait normál vagy sport módban is rögzíthetjük, amit az alkalmazásban utólag elemezhetünk. A pulzusmérés optoelektronikus elven működik. Amikor a szív pumpál, akkor az ereken átfolyó vér mennyisége megnő a nyugalmi állapothoz képest. A szenzor megvilágítja a bőrt és a bőr színének változásából állapítja meg a pulzust. A pontos méréshez elengedhetetlen, hogy kellően szoros legyen a szíj, egyébként a szenzorok nem fognak érintkezni a bőrfelülettel, ami rontja mérés hatásfokát. Sajnos az általam tesztelt példány egyáltalán nem mért, így a mérés pontosságát nem tudtam tesztelni. A fórumon viszont olvasni, hogy másnál mér. De ne várjunk tőle túlzottan pontos eredményt.

Mindezek mellett természetesen rendelkezik stopper- és ébresztőórával. Elvileg található benne elhagyásjelző funkció is: ha eltávolodik a párosított telefontól vagy megszakad a kapcsolat, rezgéssel jelzi a felhasználó számára. Az alkalmazás jelenlegi verziójában viszont nem található meg ez a menüpont vagy funkció.
A véletlen elállítások ellen képernyőzárral rendelkezik, amit a megjelenő számok növekvő sorrendű megérintésével oldhatunk fel. A különböző funkciók között az ujjunk lentről felfelé csúsztatásával válthatunk. Az adatok beállításához és a korábbi mérési adatokhoz minden esetben az ujjunk balra csúsztatásával juthatunk el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Lenovo Watch 9 – hibrid legenda

    A PC-s területen népszerű gyártó a viselhető eszközök egyre bővülő piacán is szerencsét próbál hibrid órájával.