Merevlemez belülről

A cikk egy merevlemez belsejét örökíti meg. – írta: frescho, 15 éve

Előszó, ST34573WC kívülről

Majdnem mindenkinek a gépében szolgálatot teljesít egy, esetleg több, merevlemez. Gondolom nem árt, ha kicsit többet tudunk meg adattárainkról. A merevlemez szétszedése közben több tucat fényképet készítettem, ezekből válogattam pár darabot. Előre elnézést kérek a képek minőségéért, de egyrészt nem használhattam vakut, másrészt az gépem öreg és már nincs a helyzet magaslatán. A gyorsabb letöltésért thumbnaileket szúrtam be, nagyobb méretért kattintsatok a képekre.

Maga a technika több évtizede folyamatosan fejlődik, de az alapok változatlanok. Egy vagy több mágnesezhető korong forog magas fordulatszámon. Jellemző értékek: 5.4k, 7.2k, 10k, 15k rpm. Ezek fölött a fejek egy kb. 0.07 miliméteres légpárnán siklanak. A régebbi induktív fajtákat mára kiszorították a magnetorezisztív fejek. Az érzékelőket egy lineáris motor mozgatja a megfelelő pozícióba.

Az áldozat

Az eszköz egy régebbi darab, amit anno szerverekbe szántak. A cimke alapjan egy HP szerverekbe szánt 3.5-ös Seagate Barracuda Ultra2 SCSI interfésszel, 4.2GB kapacitással és 7200-as fordulatszámmal.

fedlap

ST34573WC

A hátlapja a kornak megfelelően még nem a mindent egy chipbe integrált fajta. Nem szervesen a lemezhez tartozik a K szerverhez való backplane, de csak így sikerült kioperálni. A sok csatlakozónak valószínűleg a bemérés során vették hasznát.

hatlap

elektronika

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt