Merevlemez használati statisztika

Négy különböző előélető merevlemez és felhasználó statisztikája. – írta: frescho, 13 éve

A lemezek

A már említett kis táblázat alapján nem látszik hatalmas eltérés a lemezek között. A legnagyobb kivételével mind 7200-on pörög és csak a legkisebbnek van 16MB-os gyorsítótára. Még az is egyezik, hogy mind 6 fejjel rögzíti az adatokat 3 lemezen 512 bájtos szektorokban.

A valóságban és előéletükben elég nagy eltérések vannak közöttük, lássuk hát sorjában őket. Balról jobbra kapacitás sorrendben láthatjátok őket. A Samsung lemezek kialakítása egységes, matrica nélkül nem tudnám megkülönböztetni egymástól.

A merevlemeznek a régi darabokhoz képest kis méretű és jól integrált elektronikája van. Mindegyiknél gondoltak arra is, hogy ne okozzon gondot, ha a hozzáértő felhasználó kicsit hosszabb csavart használ a lemez rögzítésénél. Az elektronika már csak a két középső, 750-es és 1000-es, Samsungnál egyezik meg.

A Seagate ST3500630AS a legöregebb darab, de csak a smart szerint csak 73.7 napot futott, de 676 alkalommal pörgött fel. A gépet egy idősebb ember használta évekig. Gyors számítás után látható, hogy egy bekapcsolás átlagosan kicsit több, mint 2 óráig tartott. Ez bőven elég a levelek letöltéséhez, pár hír elolvasásához, egy film megnézéséhez. Nem kicsit lett túlméretezve a merevlemez, de akkor az 500GB volt az "optimális méret".

A 750GB-os Samsung HD753LJ sokkal fiatalabb. A smart adatok jól mutatják, hogy strapásabb élete volt eddig. A gép, amiből kiszedtem elég sokat ment viszonylag üresjáratban. Az energia takarékosság jegyében a lemezt leállította a Windows, így 160 nap alatt kicsivel több, mint 1500 alkalommal pörgött fel. Ez nagyjából 2 év valós használat alatt jött össze, de a hibás szektorok szaporodása miatt jobbnak láttam cserélni a lemezt, mikor az Ubuntu figyelmeztetni kezdett.

A Samsung HE103UJ merevlemezeket a saját gépemben használtam. A Raid edition névhez hűen kettő darabot tükrözve használtam a gépemben. Az ESXi alattn nagyon jól jött a tárhely és a sebesség is, amihez megfizethető ár társult. A gép viszonylag sokat futott és keveset pihent, a smart alapján 1.1 év tiszta futási idő jött össze 441 start-stop ciklus alatt. Egy gyors osztással majdnem 22 óra jön ki egy-egy felpörgésre. Eddig hiba nélkül vette az akadályokat, de lassan kezd elfogyni a hely...

NAS-ban teljesít szolgálatot a 1.5 Terabájtos Samsung HD154UI. Eddig 43 alkalommal indult újra a smart szerint, de ebben benne van a rendszer telepítés, pár áramszünet, adatmozgatás és néhány kernel upgrade is. Gyakorlatilag az elmúlt egy évben, amióta megvan, folyamatosan megy. A párjával együtt még sokáig elég lesz a fényképek, mentések tárolására.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények