Moto G100 – are you „Ready for”?

Ebben az évben először került csúcskategóriás lapka a Motorola legsikeresebb modellsorozatába tartozó legújabb G100-as készülékükbe. – írta: ghiottone, 3 éve

Doboz, külső

Egy nem túl nagy, sötétkékes színű dobozban kapjuk meg a telefont. A dobozban találunk egy egyszerű, átlátszó TPU tokot - illetve a készülék már eleve ebben van „gyárilag” elhelyezve. Mellette találhatunk még egy 20 wattos Motorola Turbo-Power típusú gyorstöltőt, egy USB-C adatkábelt, ismertetőket, egy „ready for” lapocskát és egy SIM kiszedő tűt. Ez a legegyszerűbb csomagolás, mivel egyes országokban a telefon doboza mellett találhatunk egy másik, kisebb dobozt is, ami egy Type-C to HDMI kábelt tartalmaz és a fent említett „Ready for” dokkoló megoldás használatát hivatott megkönnyíteni, illetve van, ahol egy egyszerű fülhallgatót is mellékelnek a csomagolásban.

[Moto G100 doboz]

A G100 maximum 20 wattos gyorstöltést tud kezelni. Itt sem történt előrelépés a közvetlen elődnek tekinthető Moto G 5G Plushoz képest. Ez a sebesség inkább csak normál töltési sebességnek mondható az ebben a kategóriában egyre jobban terjedő 30 watt körüli megoldásokhoz képes. Ezek tükrében ne várjunk csodát, hiszen 0-ról 50%-os értékre körülbelül 1 teljes óra szükséges. Az 5000 mAh-s akkumulátor teljes feltöltése pedig több, mint 2 óra, és a töltés közben melegszik a készülék, ami számomra kicsit meglepő volt. Ezért kipróbáltam egy másik Motorola töltővel és ott is ugyanezt tapasztaltam.

[a doboz tartalma]

A külsőt tekintve nekem sajna egy „Iridescent Ocean” fantázianévvel ellátott kékes-zöldes-lilás példányt sikerült kifognom. Még 2 másik jóval konzervatívabb színvariáns is elérhető lesz. Az egyik inkább fehérnek mondható „Iridescent Sky” és a másik a szürkés „Slate Grey” variáns. A Moto G 5G Plus fényes, csúszós felületű műanyag háza után itt már jobb tapintású - meglepő, de - szinte alig csúszós hátlapot kapunk, ami nem üveg, és tok vagy skin nélkül teljesen biztos, hogy karcolódni fog rövid időn belül.

A hátlapon bal oldalt fent került elhelyezésre a négy szenzorból álló kamerasziget. A bal alsó kamera körül egy kör vaku van a makró módhoz és a kamerasziget alatt található a dupla LED vaku és egy ToF szenzor.

[Kamerasziget]

A G100 fizikai méreteit tekintve minimális eltérés van az elődmodellhez képest: 168,38 x 73,97 x 9,69 mm, amihez a kamerasziget kb. 1 millimétert hozzátesz. A kínai Moto Edge S-hez képest 7 grammal kevesebb lett a G100, de így is lazán átugorja a 20 dekás parizer tömegét röpke 7 grammal. Az előlapon egy kicsit vastag káva szegélyezi a 6,7 colos 1080 x 2520 pixeles, 21:9 képarányú 409 ppi-s LTPS kijelzőt. A panel maximum 90 Hz-es képfrissítést támogat, a DCI-P3 és HDR10 támogatás adott. A készülék automatikusan állítja, hogy 60 vagy 90 Hz-en működjön a képfrissítés, de mi manuálisan is kiválaszthatjuk, hogy a 2 mód közül melyiken szeretnénk használni. Az akkumulátorkímélő üzemmódban csak 60 Hz lehetséges. A kijelző manuálisan 500, automata módban pedig 613 nit körüli maximális fényerővel rendelkezik. Erős napsütésben a láthatósága az elfogadható határt alulról súrolja. A betekintési szögek jók, a panel széleinél a kameralyukak körül és a kijelző alsó szélein látható fényszűrődés, ami sajna az IPS panelnak köszönhető. Gorilla Glass védelmet nem kapott az előlap. Feltételezésem szerint olcsóbb Panda Glass-t, vagy valamilyen ismeretlen karcálló üveget használtak.

[telefon előlapja]

Az előlapon a bal felső sarokban található 2 darab kameralyuk, ami felett középen helyezkedik el a beszélgetésekhez használható hangszóró. Sajnos nincs sztereó hangszórónk, hiszen csak a telefon jobb alsó részén elhelyezkedő rácson keresztül jön ki a középszerű hang.

A készülék jobb oldalán a bekapcsológomb egyben az ujjlenyomat-olvasó is, ami felett a hangerő szabályozók találhatóak. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögnek.

KÉP ujjlenyomatolvasó

[ujjlenyomat-olvasó – power gomb]

A készüléken alul, középen található a 3.1-s DisplayPort tulajdonságokkal is ellátott USB-C csatlakozó, amelyet jobbról egy hagyományos 3,5 milliméteres jack csatlakozó, balról pedig egy mikrofonlyuk, valamint egy hangszórórács fog közre. Összesen három darab mikrofonunk van, a második a keret bal felső részén kapott helyett, a harmadik pedig a kamerák alatt hátul, ami alá odabiggyesztették az „AUDIO ZOOM” képességekre figyelmeztető feliratot is.

[SIM-tálca és felette a Google Asszisztens gombja]

A keret bal oldalán felül található a hibrid SIM-tálca, amely maximum 1 TB-os microSD kártyát képes kezelni. IP tanúsítványt nem kapunk, de a SIM-tálca itt is gumírozott. A hivatalos specifikációk alapján csak vízlepergető nano borítást kapunk. A SIM-tálca felett található a Google Asszisztens gombja, amelynek megnyomásával az lezárt képernyőnél is aktiválható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények