Műholdas helymeghatározás

Ebben a cikkben a műholdas helymeghatározásról és rendszerének felépítéséről tudhattok meg többet. – írta: peugeotmate, 14 éve

Pontosság meghatározása

A műholdas helymeghatározás pontosságának/pontatlanságának okozói

A műholdak által továbbított adatokat az úgynevezett vivőhullámok végzik el, amelyeket többszörösen megváltoztatnak. A kódokkal végzett számítások lehetővé teszik a műhold és a vevő közti távolság megtételéhez szükséges ún. futási idő meghatározását. Az adatváltoztatások révén a műholdak navigációs üzeneteként a műholdak helyének meghatározására vonatkozó fontos információk vétele lehetséges.
A GPS vevők kétféle kódot „kapnak” az ún. moduláló központból. Az egyik a mindenki számára elérhető C/A-kód, a másik pedig a korlátozott hozzáférésű P-kód. Az utóbbi kód a jelvédelem bevezetése után vált megfejthetetlenné és csak a katonai felhasználók számára hozzáférhetővé. A mindenkinek szabad elérésű (C/A) kódmérés pontossága megközelítőleg 3, míg a titkosított (P) kódmérés pontossága 0,3 méter. Valamennyi műhold képes mindkét frekvencián navigációs üzenetet sugározni. A fedélzeti pályaadatokból tetszőleges időpontra kiszámíthatók a műhold koordinátái. Ezektől eltérő üzenetek csak a katonaság számára elérhetőek.
A pontosságot és a hozzáférést azonban idővel korlátozták. 1980-as években a P-kód még mindenki számára elérhető volt. Ezzel egy időben a katonai szakértők úgy tartották, hogy már a C/A kód is túl pontos navigációt tesz lehetővé, emiatt a rendszer pontosságát mesterségesen le kellett rontani, hivatalosan szólva degradálni. A pontosság degradálása a korlátozott hozzáférés bevezetésével valósulhatott meg. Erre az illetéktelen felhasználók visszaverése miatt volt szükség, hogy ne legyenek képesek pontos navigációra. Sajnos ennél érthetőbben/egyszerűbben nem tudtam leírni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!