Nagyobb RAM órajel = több FPS? DDR2 vs. DDR3

Megpróbáltam kideríteni, hogy dGPU esetén számít-e a nagyobb RAM órajel, vagy RAM generáció, avagy nem. – írta: erer1000, 9 éve

Bevezető

Közel 1 éve egy DDR2-es gép boldog tulajdonosa lettem.
Tudatában voltam annak, hogy nem egy high-end gép, nem is volt gond vele, de a környezetemből többen is mondták, hogy sokkal többet érnék azzal, ha nem DDR2, hanem DDR3 RAM-ot használnék.

Hosszú-hosszú viták útján sem tudtam meggyőzni őket és ők sem engem, mert állításuk szerint az, hogy egy egész generáció különbség van és mert MB/s-ben jobbak, az minden esetben látványos különbséget jelent.

És még e mellé be is sorolhatnám azt, hogy az úgynevezett "GAMER" RAM-ért néha mennyivel többet el tudnak kérni, amikor csak pár száz MHz az előnyük, és az sem biztos, hogy sokat ér.
Oké, IGP/APU mellé természetesen előnyt jelent a gyorsabb RAM, de mi a helyzet akkor, ha egy dGPU-t veszünk számításba?
Amikor CPU cserén gondolkodtam, rá kellett jönnöm, hogy biza kinőttem az alaplapot, cserélni kell AM3+ ra.

Vettem 2x4GB 1600 MHz Kingston RAM-ot és egy ASUS M5A78L-M/USB3 alaplapot, és már meg is volt az új konfig az új processzor beszerzéséig.
Gondoltam, hogy azonos CPU, GPU, táp és társai, csak az alaplap és a RAM változott. Ki is próbálhattam így, hogy mi a helyzet a DDR2 vs DDR3, illetve MHz fronton.
HT sebessége a Gigabyte lapnál 2000MT/s-re volt gyárilag limitálva, ASUS lapnál meg az alapértelmezett 4000MT/s-el üzemelt.

A 3D Mark Steamen megtalálható verzióját használtam tesztelésre, 1280x1024 felbontásban Windows 8.1 rendszeren kikapcsolt C&Q-val, és energia sémában teljesítménycentrikusra rakva, és nem húztam se a CPU-t se a GPU-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények