NEC SpectraView 231 bemutató

Az NEC SpectraView széria egyértelműen a gyártó törekvése a tökéletességre. Lássuk sikerült-e nekik... – írta: Isual, 12 éve

Kalibráció

A SpectraView szériát választani a PA-szériával szemben a darabonkénti "kiválogatáson" túl talán a SpectraView Profilerért és a hardveres kalibráció lehetőségéért éri meg leginkább.

A szoftvert a jó nevű basICColor cég fejleszti az NEC-nek és valójában egy permanens (!) basICColor licencet kapunk a monitorunkhoz (amely tudomásom szerint 1 évre 100 EUR és minden további +50). Épp idén januárban jött a hír, hogy elérhető a SpectraView Profiler v5 (basICColor 5) a korábbi és újdonsült SpectraView vásárlók számára. Ez számomra azért volt fontos mert a szoftver eme verziója már támogatja a koloriméteremet, az x-rite i1 Display Pro-t. A csomagban lévő CD-n még a v4-es Profiler volt, azonban egy gyors internetes regisztráció után már töltöttem is le a Profiler 5-öt és 10 percen belül már kalibrálhattam is vele (a Profiler frissítése természetesen ezután is lehetséges lesz majd a SpectraView tulajok számára - vélhetően a jövőbeli új basICColor szoftverekre). A szoftver egyből felismerte a monitort és nem kellett a licenceléssel bajlódnom, máris jelezte a "Permanent license"-emet.

Ezzel a programmal (és egy támogatott koloriméterrel / spectrophotométerrel) tehát lehetséges a monitor tisztán hardveres kalibrációja (is) - a PA-szériával ellentétben!

Ilyenkor lényegében nem a VGA LUT-ját kalibrálja a program, hanem a monitor saját 14 bites 3D LUT-ját, így egyrészt jóval pontosabb eredményt kapunk és a kalibráció teljesen független lesz bármi nemű VGA-tól, OS-től. A monitort bekalibrálva, az minden indításkor automatikusan a kalibrált képet fogja megjeleníteni - s ehhez nekünk nem kell semmit állítgatnunk az OS-ben. Nem rossz… :)

Kalibrálás

A kalibrációk előtt először megnéztem milyen a monitor képe kalibrálatlanul. Természetesen nem volt tökéletesen színhelyes, 108 cd/m2-es fényerőt mértem alapbeállításon, amihez 0.10 cd/m2-es feketeszint társult, amely bő ezres kontrasztot jelent! A monitor maximális fényereje a specifikációk szerint 270-300 cd/m2, ez a modell 200-210 cd/m2 körüli értékre képes maximális fényerőn (ColorComp - OFF) - amely éppen elég világos egy napsütötte szobában - , s a háttérvilágítás 50-60 cd/m2-re szabályozható le kontrasztcsökkenés nélkül - amely szintén kellően sötét esti használat esetén. (Lejjebb is vehető a fényerő, de olyankor a szabályozó elektronika már csak a kontrasztot csökkenti, s ezt a monitor azzal jelzi, hogy a fényerő értéke rózsaszínűre vált - esetemben 14-es Br. értéknél.)

Először a High Bright módot kalibráltam be szoftveresen.

Még kalibrálás előtt pár képen megnéztem a monitor képét különböző response curve beállításokkal. A hagyományos 2.2-es gammával, L* response curve-vel és sRGB-s response curve-vel. (A különböző TRC-k természetébe nem mennék bele, akit érdekel szívesen elküldöm a Profiler manualját, ahol ezt érthető módon kifejtik.)

Szubjektíve azt tapasztaltam, hogy a 2.2-es gammánál a sötét részeken lényegesen jobban teljesített mind az L*, mind az sRGB-s response curve, jobb volt a shadow detail. Valójában ebben az L* volt a legjobb, azonban ezen a beállításon számomra a monitor képe (főleg a világos részeken) kicsit túl világos volt - mintha az optimálisnál nagyobb lenne a kontraszt.

Az sRGB-s a sötét részeknél a 2.2-es görbénél jobban teljesített és a világos részeknél pedig az L*-nál volt jobb - itt már nem volt túl világos, így szemre lényegében a kettő között volt, számomra ez volt a legszimpatikusabb. (Egyébként az sRGB response curve definíció szerint is így kell, hogy viselkedjen, ugyanis a görbe a sötét részeknél inkább az L* görbét követi /--> jó shadow detail/, a világos részeken pedig a 2.2-es görbét. Szemre én is éppen ezt tapasztaltam.)

Tehát jöjjenek a szoftveres kalibráció eredményei a különböző gammákkal:

High Bright, 2.2 gamma, ColorComp - OFF

High Bright, L* response curve, ColorComp - OFF

High Bright, sRGB response curve, ColorComp - OFF

Ahogy látható mindhárom kalibrálás sikeres lett és kalibrálva 950:1 körüli kontrasztot kaptam, ami kiváló eredmény egy H-IPS monitortól! Azért tüntettem fel, hogy kikapcsolt állapotban volt a ColorComp (panelhomogenitás kiegyenlítő), mivel e funkció bekapcsolása (5 szinten szabályozható) fokozatosan javítja a kijelző homogenitását miközben - lényegében közvetlen hatásaként - fokozatosan csökken a maximális fényerő és nő a minimális feketeszint.

A homogenitás a kijelző alapállapotában sem rossz, azonban tökéletesen homogén kijelző nincs, így láthatóan javít rajta ez a funkció. 3-as, 4-es szinten már gyakorlatilag tökéletesen homogén (!) lesz a kijelző, s ilyenkor nagyjából 800 körülire esik vissza a kontraszt, ami még mindig jó. Maximális 5-ös szinten szemre sokkal nem láttam javulni a homogenitást, s a kontraszt 700-750 körülire esett ilyenkor vissza, ami még mindig nem rossz egy IPS-től.

Hardveresen már csak L* és sRGB response curve-vel kalibráltam és a Profilerben létre is hoztam egy-egy egyéni módot, amin beállítottam a kívánt értékeket (hw-es kalibráció, megfelelő tonal response curve, 120 cd/m2-es fénysűrűség, 6500K-es színhőmérséklet, 16 bites ICC-profil készítés). A hardveres kalibráció alapból 2-es szintre állítja a ColorCompot, amely nekem megfelelő homogenitást nyújt és 850-900 körüli kontrasztot, ami kiváló, így ezen a beállításon hagytam és használom most is.

S most jöjjenek a hardveres kalibrációim eredményei:

Hardware_Lstar, ColorComp - lvl 2

Hardware_sRGB, ColorComp - lvl 2

Egy gyors homogenitásmérés, lássuk mit tud 2-es szinten a ColorComp:

(Megvilágítás egyenletessége a kijelző 9 pontján - ColorComp lvl 2)

(Színhőmérséklet egyenletessége a kijelző 9 pontján - ColorComp lvl 2)

Ezekhez úgy gondolom nem kellenek szavak, remekül sikerült mindkét kalibráció, szemre is gyönyörűen festett mindkettő és a kontraszt is kiváló lett, a szintén szinte hibátlan homogenitásról nem is beszélve. Mindezt úgy, hogy alig 100-at eset lejjebb a kontraszt. Remek.

Ez tehát az, amelyet a monitor-szoftver-koloriméter hármas nyújtani képes ami a kalibrálást illeti, és azt kell mondjam mindhárom kiválóan végezte/végzi a dolgát, kivételesen jó eredményeket lehet elérni a monitorral a Profiler segítségével.

Ilyen kalibrációs lehetőségekkel és precizitással nem kérdés, hogy kiválóan teljesít majd a monitor minden nemű grafikai munkában (ahol elég a standard gamut) és az, hogy miként teljesít egy ilyen kijelző a mindennapi használat során a következő oldalon kiderül!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt