Nyaralás Olaszországban

Élménybeszámoló az Adriai-tenger egy másik oldalán eltöltött nyaralásról. – írta: e=mc², 7 éve

Az utazás

Első horvátországi nyaralásból megtanultam (akinek mond valamit Lučko neve), hogy szombaton soha nem indulunk el. Fizetőkapuknál, határátkelőn kilométeres dugók alakulnak ki, párosítva a 35 °C-kal nem a legkellemesebb. Ez a turnusváltás napja Olaszországban is, így most is vasárnapi indulás következett. A nyaralásunk tehát 2017-ben július 30-tól augusztus 6-ig tartott.

part a reggeli órákban

Előző évben Jesoloból Trieszten keresztül mentünk Krk-re, és ugyan akkor nem álltunk meg itt, de ámulatba ejtett a város. Ezért elhatároztam, hogy a reggeli capuccinót itt fogjuk elfogyasztani. Az útvonal Esztergomtól M1-M0-M7-M70 a szlovén határig. Szlovénián szerettem volna átautókázni, mert mondják, hogy gyönyörű, igaz nem biztos, hogy pont az autópályáról, de ha csak ennyi is jut belőle, akkor is látom és ott vagyok, mert még nem jártam arrafelé. A trieszti kikötői reggelihez itthonról hajnali háromkor kell elindulni, amit némi késéssel ugyan, de tudtuk tartani.

még senki nincsen

Trieszt nagyon szép város, aki a közelében jár, ne hagyja ki, még ha kis kerülőt is kell tennie érte. Az Obelisco-hoz pedig feltétlen menjetek el. A kilátás pazar. A kikötőben pedig, ha szerencsétek van, akkor tengerjáró hajót is láthattok testközelből. Így derülnek ki igazán a méretek valójában.

kilátás az Obeliscotól

Az utazási költségünk Jesolóig az alábbi autópályadíjakból tevődik össze: Magyarország 10 napos: 2.975 Ft, Szlovénia 7 napos: €15, Olaszországban fizetőkapuk vannak, a Trieszt - Cessalto (San Dona di Piave előtt eggyel) szakaszon €7. Hazaútra gondolva ismét meg kell vásárolni a szlovén matricát, hiszen pont kicsúszunk az időből. Ezért úgy gondoltuk, hogy Ausztria felé fogunk majd visszamenni. Ennek a díja Meolo - Pontebba (Tarvisio előtt eggyel) vonalon €12,9 és az osztrák pályadíj €8,9. Az autónk átlagfogyasztása 7,32 l / 100 km, a megtett út pedig kb. 1.500 km volt. Kétszer tankoltam utunk során, egyszer Szlovéniában Petrol kúton €1,241/l -ért, egyszer pedig Ausztriában, Oberwartban OMV kúton €1,328/l-ért. Így az üzemanyag költségünk kb. 43.000 Ft volt. Azaz a nyaralásunk teljes utazási költsége ~ 60.000 Ft.

hajó a trieszti kikötőben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Bog utazik: Grúzia

    Addig menjetek, amíg ilyen. Odajutni kicsit szívás, de kárpótol az ország ezért, noha nem árt felkészülni a furcsaságokra.

Előzmények