Okos Otthon kezdőknek

Gyors betekintő az Okos Otthonok világába azoknak, akik nem foglalkoztak még a témával vagy szeretnének pár fogalmat rendbe rakni. – írta: daninet, 1 éve

Mi mire való, mit lehet vele csinálni?

Kezdjük a tipikus eszközökkel.

Relék
Ha fel akarod kapcsolni a lámpát megnyomod a kapcsolót, ami zárja az áramkört, majd világít a LED a mennyezeten vagy a falon. Épületvillamosságnál reléket használunk, ha azt szeretnénk, hogy elektronikus úton kapcsoljon valami. Lényegében egy kis elektromágnes mozdítja el az érintkezőt és létrehozza a kapcsolatot.
Ha villanykapcsolókat akarsz okosítani akkor a kapcsolók mögé beépíthető okos reléket építünk be. Ezekből többféle van villanykapcsolókhoz hasonlóan, attól függően, hogy hány kapcsolót, hány relét használnak.
Léteznek még speciális dimmer relék, amik dimmelhető LED-eket szabályoznak és RGB LED-ek esetén a színüket is változtatni tudják.

Ha nem értesz a villanyszereléshez nem ajánlom, hogy kísérletezz, kérd szakember segítségét!

Természetesen léteznek dugaljba dugható kapcsolható relék is, melyekhez nincs semmilyen szerelésre szükség.


Okos relé telepítése, kérd villanyszerelő segítségét

Érzékelők
Az okos otthon alapvető elemei az érzékelők, ezek alapján hozhatsz létre logikákat. A legtöbb eszköz rendelkezik ezekkel, például egy okos relében is van, tudja mikor van bekapcsolva. A legjellemzőbbek az alábbi szenzor típusok:
Hőmérséklet és páratartalom mérő, jelenlét érzékelők (mozgásérzékelők például),kontakt érzékelők (nyitásérzékelés), nedvesség és folyadék érzékelők, fény szenzorok, CO és füst érzékelő szenzorok.
Ezek kombinációjával mindenfélét lehet mérni, például szélsebességet is egyszerű kontakt érzékelővel mérnek, egy mágnes behúz egy apró kapcsolót (reed csövet) és számolják hányszor történik meg ez percenként, ahogyan a szélkerék forog.


A képen egy kínai Tuya hőmérő látható

Gombok, kapcsolók, NFC matricák
Szükségünk van emberi interakcióra, ez leggyakrabban gombokkal, kapcsolókkal történik, de használhatunk telefonunkkal aktivált NFC matricákat is. Egy gomb önmagában nagyon triviális eszköznek tűnik, okos otthon rendszerekbe integrálva folyamatok egész sorozatát indíthatja. Nekem például van egy gombom, ami lehúzza a redőnyeimet, lekapcsolja a lámpákat, bekapcsolja a projektort és megnyitja a Plex appot mozizáshoz.


NFC matricákkal is aktiválhatsz műveleteket

Távirányítók
Sok eszközünk van a lakásban, ami távirányítóval működhet, és nem csak a TV-re gondolok. Lehetnek klímáink, redőnyeink, zenelejátszó eszközeink.
Felmerülhet a gondolat, hogy ezen infra, vagy rádiófrekvenciás eszközöket automatizáljuk. Ilyenkor jönnek képbe az okostávirányítók melyeknek megtaníthatunk gombnyomásokat és azokat az általunk beállított automatizmussal el tudnak küldeni.


Egy távirányítóval a klímádat is vezérelheted bárhonnan

Egyéb okos eszközök
Ide sorolhatók azok az eszközök, melyek komplexebb feladatokat tudnak elvégezni vagy alapvetően egyszerűbb feladatokat gyűjtenek össze egy csokorba és azt szenzorok/kapcsolók révén integrálják okos otthonunkba. Tipikusan ilyenek az öntözőrendszerek vezérlői, okos termosztátok, robotporszívók, robotfűnyírók.
A lehetőség annyi, mint égen a csillag, nincs komprehenzív lista.


Sokaknak van robot porszívója. Beállíthatod, hogy csak akkor takarítson ha nem vagy otthon.

Mobil eszközök és kijelzők
A telefonod is része lesz az okos otthon rendszereknek, ugyanis ezen fogod megnyitni az applikációkat, amikkel eléred az egyes kapcsolókat / funkciókat. Sokan régebbi tableteket vesznek és azokat szórják szét a lakásban, hogy megjelenítsék a különféle eszközök állapotát. Pár gyártó (például Google, Amazon, Shelly) gyárt kifejezetten okos otthon kijelzőket.


A Google új tabletje egyben okos otthon irányítópult is

A terv: nagyjából találd ki mire van szükséged az otthonodban. Kapcsolni szeretnél dolgokat, esetleg jó lenne itt-ott valami gomb, amivel valamit elérsz. Ez inkább egy folyamat, szülessen meg az ötlet, az eszközök sok esetben dinamikusan bővíthetőek később is, ha mást szerettél volna.

Mivel a lehetőségek ebben a témában szerte ágazók, teljesen más eszközök jelentik az optimumot három lámpakapcsolóra mint egy komplett ház vezérlésre. Ugyanazt a feladatot meg lehet oldani 50 ezer és 500 ezer forintból is.

Döntéseid nem kell, hogy véglegesek legyenek. Én egyelőre egy esetet találtam csak, amit előre ki kell találni, az pedig a váltó kapcsolók okosítása relével. A hagyományos vezetékezéshez képest általában plusz egy szálat igényelnek a váltókapcsolós megoldások, de talán már erre is van valami a piacon, ha jobban körülnéznénk.
A kérdésre, hogy ki tud neked ebben segíteni a válasz általában vagy egy villanyszerelő, vagy te magad. Mindenkit óva intek a 230 voltos elektromos hálózat módosításától, ha nem ért hozzá. A relék és különféle árammérő eszközök, amiket falba vagy kötődobozba kell építeni jellemzően nagyon egyértelműen jelöltek, egyszerűen beszerelhetők, így, ha a villanyszerelőd esetleg visszakozik, hogy ő ilyenekkel nem foglalkozik nyugodtan győzd meg, hogy csak szerelje be, a párosítást és a többi részét te intézed.

Kész lehetőségeket keresek, nem akarok magam legózni mi mivel működik - merre induljak?

Sok gyártó kínál megoldást szinte mindenre amire szükséged lehet, némi tervezéssel és körültekintéssel gyorsan felhúzhatsz egy rendszert és gyártón / technológián belül maradva megoldhatsz mindent.
Az alábbi pár dolog egy ajánlás teljesen tapasztalati alapon. Adok budget és prémium opciót is, mindenkinek akad valami. Ez egy szubjektív téma, az én meglátásomat tükrözi.
Feltüntettem a relék árát, hogy nagyjából érezzétek mekkora költséget jelentenek ezek.

Max 15 eszközt tervezek nagyon budget
Smart Life appot használnám és wifi eszközöket vennék. Egy-egy relé, dugaljas kapcsoló, valami szenzorok. Kapcsolgatok ezt-azt, látom távolról mi a helyzet. Smart Life app kínai termékeket támogatja, csupa olyan márka, amiről nem hallottál és Aliexpress-en árulják. Talán a legtöbbet előforduló név az Aubess nevű gyártó lesz. Szó szerint minden van, ami Smart Life appban vezérelhető. Ez a legnagyobb gyűjtő, nincs más applikáció, ami natívan fog öntözőrendszert, robotporszívót, RGB LED-et és okos elektromos autó töltőt integrálni. Elárasztották a piacot kacatokkal, tényleg minden létezik hozzá.
Kb. 3-5 ezer forint per relé árral kell számolni.

Előnyei
Mindent meg fogsz találni amire szükséged van
Nagyon olcsó
Meglévő wifi hálózatod használhatod
Ha mindenből Smart Life támogatottat veszel egy applikációd lesz csak

Hátrányai
Kínai termékek garancia nélkül
Jellemzően Aliexpress-en kell beszerezni őket
Minden cloud alapú, appon kapcsolt lámpák lehetnek lassúak
Internet nélkül nem fog működni

Több mint 15 eszközre tervezek, de még mindig nagyon budget
Ebben az esetben már mindenképpen ZigBee vonalon gondolkoznék. Kell egy ZigBee átjáró, de ugyanúgy veheted a kínai, de akár már a nem kínai termékeket is. Sonoff ZigBee reléi lehetnek egy kiindulópont. ZigBee-ből is van szinte minden, amire szükséged lehet. Ha a Sonoff termékeit választod az eWeLink appot fogod használni. Lényegében ugyanaz, mint a Smart Life, a támogatott márkák listája tér el. De ugyanúgy hozzáadhatsz egy-két wifi eszközt, ha arra van szükség.
Kb. 3-5ezer forint per relé árral kell számolni, illetve 5-10 ezer forint egy kisebb ZigBee átjáró, ami 40 eszközt támogat.

Előnyei
ZigBee hálózat lefedettség az egész házban
ZigBee termékekből már találni jobb márkákat is, amiket a rendszeredbe kapcsolhatsz
Bizonyos átjáróknál már lokálisan végrehajtódnak az automatizációk, így sokkal gyorsabb.

Hátrányai
A ZigBee átjárótóltól függ az egész hálózatod, abból érdemes jót venni
Olcsó kacatoknál hiába van átjáród, nem lesz gyorsabb a cloudnál a végrehajtás. Ismétlem, érdemes jó eszközt venni.

Szeretnék nem kínait, kicsit lehet több a budget
Mindenképp Shelly termékeit választanám kiindulásnak. Nagyon szuper termékpalettát hoztak létre, és minden egyes termékük lokálisan is vezérelhető, ha később integrálsz egy okos otthon platformot. Viszont nincs visszafelé járás, az ő termékeik a kínai appokkal már nem működnek. Ez egy elköteleződés egy jobb rendszer felé, viszont minden, ami ez után jön már nagyon vállalható.
Az appjuk jó és szinte mindenre van valami termékük, ami kezdésnek kell. Viszont mivel az app csak Shelly termékeket támogat, előbb utóbb kell egy vezérlő, ha lesznek más dolgaid és nem akarsz három eltérő appot használni. Ebben a költségvetésben egy Hubitat C-8 jó választás lehet, hogy mindent egy appból vezérelj.
8-9 ezer forint per relé árral kell számolni, egy Hubitat vezérlő 150 euró körül van.

Előnyök
Shelly termékei minden rendszerrel kompatibilisek a későbbiekben
Jó minőségű Európában gyártott termékek garanciával
Jó támogatásuk van, ha gondod akad (szó nélkül cseréltek nekem terméket)

Hátrányok
Az appjuk csak Shelly termékeket támogat

Prémium megoldás
Ha prémium vonalon kellene egy kész megoldást vennem akkor Fibaro vagy Qubino Z-Wave termékeit venném és egy Homey Pro vezérlőt vennék hozzá.
Ezek az eszközök a legjobb minőséget képviselik jelenleg és ez látszik az áron is. A Qubino relék a legkisebbek közé tartoznak, beférnek a legtömöttebb kapcsolók mögé is. A Z-Wave technológia pedig segít lefedni az egész házad egy eszközzel.
18-24 ezer forint per relé árral kell számolni és 200 ezer forinttal a Homey Pro-ért.
Esetleg a HOOBS Box-ot is megfontolhatod, kb. 250 EUR áron adják az okos otthon kontrollerüket.

Előnyök
Kompromisszum mentes magas minőségű termékek
A Homey rendszere az egyik legjobb okos otthon platform a kész megoldások közül, az egyetlen, ami felveszi a Home Assistanttal a versenyt.

Hátrányok
Prémium ár

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!