üzenetek

hozzászólások


Oldman2
(veterán)
Blog

Köszi!
:R


Alex91
(félisten)
Blog

Az IKEA kimaradt… :)


daninet
(veterán)
Blog

A Dirigera hub az Matter-t használ, a korábbi okos hub pedig zigbee volt. Mindkettőről volt szó, sőt az eszköz ajánlóban 15 eszköz felett ezt ajánlottam. ;) Viszont ikeának is hiányos a felhozatala, pl csak dugaljas relé van, kapcsoló mögé építhető nincs.


ViZion
(félisten)
Blog

Csak átfutottam, huhh... sok minden benne van. :K
Gratula a cikkhez, sokunkak hasznos lesz. :R
Mélyvíz is jöhetne, most adatbázissal (külső, nem a beépített influxdb) gyakorlok, egyelőre fogalmam sincs mi történik, próbálom áterőszakolni az adatokat :D


daninet
(veterán)
Blog

szeretnék egy mélyvíz cikket de az esphome-ról leginkább. HA-ról annyi minden van már mindenhol (bár nem összeszedve), hogy csak ismétlés lenne


Sanyi.mTs
(addikt)
Blog

első oldalt elolvasva egy kérdés: Zigbee (és Thread) frekvenciája nem zavarja az otthoni 2.4-es wifit, illetve a Z-wave frekije mobilokat?


ViZion
(félisten)
Blog

ESPHome nagyszerű, de eddig minden frissítésnél volt valami bánata és mintha hagyná sleep-be menni a cuccot, pedig nem kellene. Local Tuya is működik, de pátyolgatni kell néha (új local kódot kapnak resetnél az eszközök). Amivel gondtalanul lehet élni az a Shelly. Drágább, de már értem, h miért.

Ehh, találtam leírást, szerintem a port volt rossz. Este tesztelés... :B

[ Szerkesztve ]


Ezekiell
(veterán)

Nem zavarja, pont ez a lényege.


daninet
(veterán)
Blog

teljesen átfednek a frekvenciák, de zigbee a wifihez hasonlóan rendelkezik 16 csatornával tud választani magának


DopeBob
(addikt)

Onnan ismerhető fel, hogy valakinek az otthonában Home Assistant fut, hogy csak erről tud beszélni

Juj, ez nagyon betalált :B


daninet
(veterán)
Blog


DopeBob
(addikt)

-

[ Szerkesztve ]


HThomas
(senior tag)
Blog

Nagyon jó, alapos cikk!

"Mindenki hasonlóan kezdni, vesz pár kapcsolható kacatot, [...] és mindent máshol kapcsolsz."

Ismerős helyzet, ez van nálunk is... néha elgondolkodom, hogy jó lenne valami értelmes rendszer, de lusta vagyok hozzá :)


enginev3.0
(félisten)
Blog

Hát az egyik legjobb döntés volt mikor elkezdtem Home Assistantot használni

Igazából azt tudnám mondani, hogy tök felesleges az egész, és eközben mégis tök hasznos

Elmegyek munkába, megnyomok egy gombot, kikapcsol minden ami nem kell, hazaérkezéskor télen/nyáron pont kellemes időre érek haza
Mire hazaérek meg van locsolva, illetve reggel mikor már nem vagyok itthon szintén megy egy kört a locsolás
Ha égve hagyom a villanyt, lekapcsolódik
Ha lesz robotporszívóm végig takarít mikor nem vagyok itthon, így nem lesz lábalatt
A kamerák csak akkor vesznek felvételt ha nem vagyok itthon

stb...

Plusz egy nagyon jó kis elfoglaltság kilogikázni mindezt automatizmusba, és összerakni az egész rendszert, intergálni az új dolgokat

De ha azt nézem, 10-20 éve is tökéletesen megvoltam ezek nélkül és eléldegéltem valahogy :D

Én adom, míg mondjuk anyumék akik nagy kertészek, egy 15ezerftos locsoló rendszerre sem ruháznának be, mert felkelnek hajnalban és meglocsolnak manuálisan, és azt is tökre megértem

[ Szerkesztve ]


body007
(addikt)
Blog

visszatalálós up :R


tDr1v3r
(veterán)
Blog

Jó kis cikk lett, hiánypótló, alaposan végigvitted. :)

Laikusként kérdezem (akinek kb annyi tapasztalata van hogy használt Homebridge-t egy ponton az életében), ha mondjuk Hassio-m fut és azon van pluginnal HomeKit és Google Home (vagy Alexa) integráció működhet az hogy én mondjuk a túlárazott iSzutykaimmal, barátnőm meg az androidos forrósodó hulladékával tudná vezérelni a lakást, egymás mellett? Sima kapcsolgatásokra (világítás, konnektorok, fűtés-hűtés, TV, kávéfőző bekapcsolás etc) gondolok, tehát hogy "kvázi gyári" felületeket használnánk mindketten ami bele van integrálva a rendszerbe és CC-ből vagy értesítési sávból tudjuk egyből nyomogatni, Siri/Assistant is hozzáfér, ilyenek. Automatizálást vszeg Hassio-ra (vagy Domoticz, ...) bíznánk, csak a manuális kapcsolgatás lenne a lényeg, meg hogy pl. értesítsen mindkét eszközön ha aktivál a vízjelző, ilyenek. De kamerakép is lehet akár.

[ Szerkesztve ]


ViZion
(félisten)
Blog

Jogos, kb. én is így látom, hogy kicsit időrablás, kicsit szórakozás, kicsit kényelem, kicsit spórolás. Azért jó érzés, h a saját bizbaCCom működik, vezérli a fűtés keringetést, nézi a hőfokokat, közben látom a nagyobb gépek fogyasztását, stb.

Jah, Spóroljunk, mindegy, h mibe kerül... :D gyerekszoba kapott 8k Ft-os okos villanykapcsolót, mert néha felkapcsolva maradt.
De nálam pl. a bejövő 3 fázis is elég szűk, így azt is kapcsolgatja (sütésnél a bojlerek, szárítógép kikapcsol, stb.)

tDr1v3r: ezt simán tudja, sőt. Nálam van, h nem a HA-t indítom telefonon, hanem a felhős appot (amolyan hibrid-összvér rendszerem van), ott kapcsolok vmit be, HA-ban megjelenik. Asszony a konyhában egy régi Android tableten kapcsolgat, gyerekek nem kapcsolgatják.


cinemazealot
(addikt)
Blog

:R

#visszatalálóshsz


blueMerle
(veterán)

Lassan egy éve használok Alis Tuya eszközöket a lakásban és a hétvégi házban. Filléres bizgentyűk, hiba nélkül teszik a dolgukat: vízszivárgás-érzékelők, füstérzékelők, akksis-napelemes biztonsági kamerák (személy, mozgás észlelése), hőmérséklet-érzékelők, univerzális infra távirányítók, okos konnektorok, égők, led szalagok, videó-kaputelefon....

Kamerából van kettő, és a legtöbb szenzorból 2-3db, okos konnektorból pedig közel 10.
Az összes eszköz összesen nincs 300 euró, és egyikhez sem kell hub, gateway. Csak simán működnek megbízhatóan, cloud alapon, a routerhez wifin csatlakoztatva :)

Amit viszont erősen NEM AJÁNLOK, az a TP-Link Tapo rendszere.


Diabolis
(tag)
Blog

Nagyon jó, összeszedett, szépen tagolt írás, főleg nekem nagyon laikusnak, aki még csak gondolkodik az építésen.
Klíma nincs, de például a függönyös megoldás a videóban egész jó. Az ébresztőre bekapcsoló kávéfőző gondolatával pedig régen játszok :D


enginev3.0
(félisten)
Blog

Mások meg pont a tapot ajánlják HA alá


dom1n0
(aktív tag)

Nekem is Home Assistat van, szerintem már 5+ éve, Philips Hue világítással, Sonoff R3 vezérli az elszívókat, zigbee, bt hőmérők vannak vegyesen, Shelly konnektorok, pár xiaomi ledcsík a konzhában, van egy okostükör a fürdőben, gázriasztó a kazánházban, meg még pár apróság, Google Nest, stb :).
A HA egy Gigabyte brixen fut, nagyon megbízhatóan.


daninet
(veterán)
Blog

Tapo kamerák lokálban rtsp-vel nagyon jók. A cloudjuk szar. :DDD Nekem kettő is van, akkor vettem mikor megláttam, hogy a Brandonban 60k egy bébi kamera :D jó volt 8ezerért a Tapo C100. Tűzfalban letilt, home assistanthoz rtsp stream hozzáad, és kész is.


btotyi
(tag)

Egy apró hiba, nem demoticz hanem domoticz! [link]


faki_
(senior tag)

Ha valaki nem ismerné: ONVIF, Tapo: Cameras Control. Utóbbival a C200-akon megy sok minden, elméletileg a felhős tároláshoz is hozzáfér, de ezt nem próbáltam.


dom1n0
(aktív tag)

köszi, kipróbáljuk :)


mepet
(addikt)

Mi az az (58)? :B


daninet
(veterán)
Blog

pihent agyú hülye humor :DDD
[kép]


NGA
(addikt)

Én azzal kezdtem, hogy vettem egy csomó Philips Hue égőt, kapcsolót fillérekért. Ezzel indult az egész, majd jött az Alexa, majd a jött hozzá a broadlink, meg pár kapcsolható konnektor, és most már egész jól elvagyunk. Általában a világítást hanggal kapcsoljuk, ha kijövök a konyhából, csak szólokalexának, hogy kapcsolja le a villanyt. A ventillátort, hifit (retro, nem távkapcsolós) is ez kapcsolja, a légkondi meg alapból tudja az alexát. Ez egy kis panellakás, ennyi elég is nekem.


blueMerle
(veterán)

A kamerákkal nincs baj, nekem két akksis van. Ellenben a konnektorok, kapcsolók random offlineba kerülnek cloudban. Természetesen jól van beállítva minden. A Tuya ilyet soha nem csinál.


daninet
(veterán)
Blog

valaki említette, hogy volt kínai Smart Life reléje amivel a garázskapuját nyitotta és nem egyszer arra ért haza, hogy nyitva a garázs, mert a cloudból valami triggerelte :)
Ezekkel vigyázni kell


mepet
(addikt)

Juj! Koszi, sosem jottem volna ra. :))


morgyi
(nagyúr)
Blog

Kínai + Cload-al amúgy is vigyázni kell...


blueMerle
(veterán)

Miért?


Synthwave
(HÁZIGAZDA)
Blog

*okosotthon

Sorry, de annyiszor szerepelt, hogy nem bírtam ki.


Gomez86
(őstag)

Nagyon tetszett köszi szépen. :R

Én is ott tartok mint szerintem sokan hogy van otthon 1-2 ez az, de jó lenne ezt kimaxolni és valahogy úgy megkérkezni mint nálad van az HUB.

Mindezt úgy hogy a feleségemet egyáltalán nem érdekli, csak működjön, a gyerkőc meg nem tud még angolul...

Lehet hogy idén még nem, de jövőre nekidurálom magam és lesz minden a garázsajtótól a kiskapuberregős számkódos beengedőtől a lámpák, klímák autómata kapcsolgatásán át egészen a víz előmelegítéséig a zuhanyhoz...


kpityu2
(őstag)

Nagyon jó kis cikk, kicsit rendet vágott a kialakuló katyvaszban.

Nem volt említve, de az okosotthon rendszerek egyik jó felhasználási módja a redőnyök, ventilátorok, klímák időjárástól, napállástól függő vezérlése. A Home Assistant alapkonfigurációban időjárásmodullal települ, amit szolgáltatja a beállított hely szerinti napállást is, aminek segítségével lehet vezérelni a redőnyöket. Sok áramot meg lehet vele takarítani. :D

A másik amit megemlítenék, hogy a ZeroTier mellett létezik a Tailscale nevű Wireguard alapú VPN szolgáltatás, ingyenes a legkisebb csomagja (és aki bennük se bízik, az saját szervert (Headscale) is csinálhat egy bérelt VPS-en) és a segítségével végpont-végpont titkosítással elérhető az otthoni hálózat szolgáltatói CGNAT-on keresztül is. Nekem jobban bevált mint a ZeroTier ami ráadásul zárt protokoll.

Illetve még annyi, hogy hardverként nekem leginkább az Asrock J-sorozatú passzív mini-ITX alaplapjai váltak be, 8G RAM, egy SSD, passzív táp és van egy néma, teljes értékű PC szervernek.


ViZion
(félisten)
Blog

Nálam is Tailscale üzemel, nem a HA-hoz, egy másik VM-et érek el vele.
Cloudflare tunnel és egyéb VPN megoldásokhoz képest sokkal egyszerűbb beüzemelni. Gyakorlatilag ez a Wireguard telepítés és konfigolás egy lépésben.


kpityu2
(őstag)

Igen, ügyes dolog. Nekem van egy Asrock mini-ITX linuxos passzív PC és azon dockerben mindenféle szerver amíg rájuk nem unok. HA, Nextcloud, stb. Simán elérem máshonnal, akár mobiltelefonról is és a route sokkal könnyebben beállítható volt mint a ZeroTiernél. A webes dashboard azonnal jelezte, hogy subnet van az adott eszközön, akarom-e aktiválni.


sunavlys
(senior tag)

nekem a tuya redőnykapcsolók mennek le folyton offline-ba

zigbee segítene ezen?

mondjuk 14 db-ról van szó, húzós összeg lenne a csere


ViZion
(félisten)
Blog

Nálam sok Tuya eszköz van, nem jellemző viselkedés... Wifisek? Routered bírja?


bteebi
(veterán)

Ejha, nekem (sajnos) kifejezetten hiánypótló írás. :C :R Hirtelen sok minden kitisztult (valamelyest) :DDD . Elsőre talán leginkább a Shelly vonalat lőném be magamnak, aztán majd meglátjuk. Mondjuk ez >1 hónap múlva kezdődő, és talán soha véget nem érő projekt lehet majd. :)


sunavlys
(senior tag)

Persze, wifisek (nem zigbee-sek).

Van egy Tcom-os Huawei router az alsó szinten és egy Tplink 841-es AP a felsőn. 2x100 m2. Szerintem túl nagy a ház ezért gondolom, hogy talán zigbee jobb lenne. Da amikor kezdtem építeni (2020-ban) akkor még nem is hallottam zigbee-ről. Idegen volt nekem a dolog.

[ Szerkesztve ]


sunavlys
(senior tag)

Ja, és ha elcseszed kezdheted az egészet újra egy másik termékpalettával :DD


daninet
(veterán)
Blog

shellyvel nem nagyon lehet mellélőni. Kínai cuccokkal fordulhat elő az, hogy nem tudod őket a borzalmas ökoszisztémájukból kimenteni. De még sonoff termékeket is újra lehet húzni tasmotával vagy esphome-al ha nem jön be az appjuk meg a cloud.


bteebi
(veterán)

Elcseszni nem szeretném, bár mivel nem értek hozzá, ezért nyilván van némi veszély.

Ahogy beszéltem korábban a villanyszerelővel, ő magyarázott nekem valami központosított rendszerről (gondolom valami vezérlő hubos), bár azt mondta, hogy akkor minden kábelt duplán kellene húzni a villanyóráig (vagy a hubig is el kellene húzni mindent?), és hogy a központi egysége is baromi drága lenne. Nem tudom, hogy ennyiből érthető-e. :DDD


daninet
(veterán)
Blog

Igen vannak ilyenek. Aztán jön egy "szakember" aki 800+áfáért "programozza fel" (bármit is jelent ez) a 20 relédet meg a 2 termosztátodat.
Erről írtam a cikk első bekezdésében, hogy ezekről a rendszerekről nem lesz szó. Biztos tök jó, ha van pénzed, illetve bármi gondod van odajön valaki és megcsinálja.
Kapcsolatban vagyok egy villanyszerelővel aki jutalékot kap ha elad ilyen rendszereket és vannak ügyfelei néha akiknek mindegy a pénz. Amikor építkeznek megkérdezik tőlük legyen-e okos otthon, azt kérdezik mennyi lesz kb, válasz az, hogy max 5m forint. Rábólint, csináljátok.
Volt egy 1000m2 körüli háza nemrég ahol csak a beállításért 3m forintot számlázott ki az okosotthonos cég. A többlet kábelezést ami sok km volt már ne is említsük.
Ilyen árak vannak :)

[ Szerkesztve ]


kpityu2
(őstag)

Úgy látom az okosotthonos FB csoportban már meg is reklamálták, hogy a fizetős rendszerekkel mostohán bánsz a cikkben. :D Mondjuk nem értem, mert valakinek fussa, hogy kulcsrakészen vegyen egy ilyen rendszert, az nem Logout cikket fog olvasni.
Igazából én azt látom, hogy ez még nem kiforrott dolog. Vagy veszel egy fizetős rendszert és reménykedsz, hogy 5 év múlva nem tűnik el a cég és ott állsz egy senki által nem ismert valamivel, vagy nekiállsz magad barkácsolni.


sunavlys
(senior tag)

elcseszeheted, ahogy én is, wifivel kezdtem, de ha most kezdenék zigbee-vel kezdenék


dom1n0
(aktív tag)

nekem vegyesen van zigbee wifi, de lekopogom semmi gond egyikkel sem.

üzenetek