üzenetek

hozzászólások


Candy
(tag)
Blog

Én ha mennék, akkor valszeg Zigbee-vel mennék, ott egyrészt nincs a wifi kapcsán megkötés, másrészt meg lokálból vezérelhetően. Nálam sonoff wifis cuccok vannak cloudon, mostanában cserélgetem le őket Zigbee-re, mert egyrészt lagolnak rendesen (ajtónyitásra kapcsoló lámpa néha elmegy deep sleepbe és fél percig kell nyitogatni az ajtót, mire fölkapcsol a villany, illetve az okos égők is elég bugosak). Rendszernek érdemes lehet Home Assistantot betenni, mivel ugyan van vele szenvedés, ugyanakkor még mindig a legnagyobb tudású ilyen eszköz, úgyhogy itt találsz a legnagyobb eséllyel plugint mondjuk a klímádhoz. Ugyanitt egyébként a Google/Amazon is kínál integrációt szinte mindenhez, csak engem mondjuk zavar, ha van egy adatokkal kereskedő multicéghez bekötött, folyamatosan vevő mikrofon a lakásomban.


Victoryus94
(őstag)
Blog

Shelly relékhez is tudsz megbízható zigbee-s alternatívát? (Pl.: LINK)
Villanykapcsoló mögé menne, "buta" és "okos" izzókhoz is. Alternatívaként okos villanykapcsoló is megfelelhet..
Én eddig a Shelly-hez jutottam, mert működik Clouddal is, de később ha képült a rendszer HA alatt is vezérelhető belső hálón. Viszont még van néhány hónap a projektig, bármilyen értelmes alternatívát szívesen megvizsgálok. :)

[ Szerkesztve ]


Victoryus94
(őstag)
Blog

Úgy értem, hogy a Shelly relé helyett zigbee relét, vagy szabványos 230V kapcsolót, stb.


daninet
(veterán)
Blog

sonoff az egyetlen nem gagyi kínai opciód. Egyébként most jönnek (qubino/fibaro-hoz képest) jó árú z-wave shelly relék, lehet elgondolkodhatsz egy olyanon is.


blueMerle
(veterán)

fél percig kell nyitogatni az ajtót, mire fölkapcsol a villany

Erősen vizuális típus vagyok, körberöhögtem a saját fejem ezen :DDD Ez valami fenomenális produkció lehet, én hasonlót éltem meg :D Nálam a Tapo-s konnektor játszotta azt, hogy meghülyült rajta az időzítő, és egy másodpercenként ki-be kapcsolgatta magát.... Arról ment a karácsonyi díszkivilágítás a házon. A szomszédunk átjött, és megkérdezte, hogy amúgy minden oké-e, hogy este fél 11kor diszkózok az utcában? (akkor már 10 perce ment ez a performansz) Én meg persze csak akkor döbbentem rá, hogy mi van :D

[ Szerkesztve ]


Candy
(tag)
Blog

Sonoff mini van Zigbee-be is, illetve a Sonoff miniket át lehet OTA flashelni Tasmota-ra, onnantól fogva meg lanról vezérelhetőek.

Én ha magamnak újrakezdeném az okosotthonozást, akkor mindent lokálba vennék és tennék, illetve szegmentálnék, hogy ezek a cuccok csak a Home Assistant érjék el, aztán ha internetről vágyom kapcsolgatni a világítást, akkor vagy megvenném a Hass Cloud opcióját, vagy VPN.

@blueMerle: igen, elég vicces az, amikor fél percig legyezgetni kell a vécéajtóval, hogy legyen bent fény....


nutfile
(aktív tag)

mondjuk a Hue cuccokkat fillérekért, az egy paradoxon...


nutfile
(aktív tag)

köszi a Tailscale ötletet!
most próbálgatom, egyelőre nagyon tetszik, pedig még csak a teló, laptop, NAS van rajta


[w]
(őstag)

állati jó ez a clock-weather-card, sokkal informatívabb a várható hőmérsékletek tekintetében, mint a többi átlagos kártya :K

sajnos nekem nem mutatja az aktuális hőmérséklet pöttyöt, a sorban első csík nem is a mai, hanem már a holnapi napot jelzi, ez mitől lehet? :F

szerk.: látom már, változtattak a layout-on és a szenzor szerintit az óra fölött mutatja az aktuális időjárással együtt

[ Szerkesztve ]


[w]
(őstag)

a dashboardod micsoda? egy asus tablet a HA appal?


DopeBob
(addikt)

Sziasztok, napelem-szaldó-eltörlés-helyben-fogyasztás-növelése témában keresgélek, akkor találtam rá erre a jó kis írásra.

Összetett vezérlési feltételek HA-ban megadhatóak? Olyasmin gondolkodom, hogy van egy fűtésre optimalizált klímánk, aminek a vezérlője kompatibilis a HA-val. Télen rásegíthetne a fűtésre olyan feltételekkel, ha a termelt áram a klíma fázisán az elmúlt 5 percben mondjuk 500W-nál nagyobb, akkor kapcsolja be a klímát és kezdjen el fűteni, ha kevesebb akkor ki, viszont a ki és bekapcsolás között legyen minimum 30 perc mondjuk. :F


[w]
(őstag)

a HA önállóan is képes összetett automatizálásra, de ha el akarsz veszni a lehetőségekben, akkor a Node-RED neked való lesz! :K

[ Szerkesztve ]


Victoryus94
(őstag)
Blog

Szerintem talál egy csomó HA sablont, ami neki megfelel. Mások biztos kitalálták már, mi a tuti, szóval én nem vesznék el a kódolásban. :)

Leginkább az átmeneti időszakban (ősszel, tavasszal) hasznos, akár át is veheti a fűtés szerepét, amíg nincs nagy hideg, de sok a nap.
Nyilván ilyenkor fontos, a redőny mikor van felhúzva, mikor történik a szellőztetés... főleg ha jó a szigetelés.


[w]
(őstag)

sablonról jut eszembe, van ez a kód, de nekem nem működik, esetleg értesz hozzá?


Victoryus94
(őstag)
Blog

Nem értek hozzá sajnos, pontosan milyen értéket várunk a "from.state"-től? Mert szerintem nem értelmezhető a kérés a fenti formában.
Sztem definiálni kell neki az (előző?) értéket.
Vagy "ha FALSE-ról TRUE-ra vált, akkor futtatni a kódot"

  {{ trigger.from_state.state != 'unknown' }}

Esetleg próbálhatod ezekkel is:
message: >- {{ trigger.zone.attributes.friendly_name }} {{ trigger.event }}

{{ trigger | default(none) is not none and trigger.to_state is defined and trigger.from_state is defined }}
Vagy a HA fórumán kellene körbe nézni, esetleg a chatgpt-vel beszélgetni, pontosan mi a cél. :D Nekem már volt hogy segített programot írni.

[ Szerkesztve ]


[w]
(őstag)

arra már fény derült, hogy a "dict object' has no attribute 'from_state'" hiba abból ered, ha az automatizmust kézzel futtatom és nem a "trigger"-je indítja el

a többin még dolgozom...


vamzi
(őstag)
Blog

Köszi a cikket, szuper volt!

Nagyjából mostanra érett meg bennem, hogy elkezdek kialakítani egy okosotthon koncepciót, mert mostanra lett a ház körül annyi csatlakoztatott eszköz, hogy már zavaró a sok külön alkalmazás.

Jelenleg ami van: Több darab wifi-s termosztát, Robot porszívó, robot fűnyíró, elektromos autó, P1 villanyóra interfész, napelem, wifis mosógép/mosogatógép/TV/Soundbar, xBox, több klíma, locsolórendszer.

Amit tervezek: okos konnektorok, okos világítás, okos légcsere, okos vízóra, vezérelhető víz főelzáró, kapuvezérlés, nyitásérzékelők, digitális ajtózárak

A mindennapi életben iPhone-t használunk (nagyon szuper lenne, ha Siri-vel együtt tudna működni) és emellé szeretnék egy központi tabletet is, amin az egész rendszer kényelmesen vezérelhető.

Melyik rendszer irányába induljak el, melyik gyártó termékeit ajánlanád? A keret valahol félúton van a prémium és budget között. Nem okoz gondot a forrasztás, ESP programozás, elektromos hálózat módosítás.

Eddig HASS-t néztem ki RPi4-re telepítve, de az entitások gyártójára még nincs ötletem.


daninet
(veterán)
Blog

szerintem neked is a Home Assistant lesz a befutó. Vegyél valami thin client-et vagy egy régebbi laptopot, ne raspberryn futtasd.
Reléknek shelly-t vegyél, ha ESPhome-tól nem ijedsz meg (márpedig nem kell) akkor vehetsz sonoff reléket és rátöltheted az ESPhome-ot.


nutfile
(aktív tag)

esetleg érdemes utánaolvasni a Homey Bridge vagy Homey Pro lehetőségeknek is


nutfile
(aktív tag)

nekem is van többféle eszközöm. ikea és phillips izzó, wifis (tuya)konnektorok, stb
a cikk alapján kezdtem utánanézni a központoknak és végül a Homey Bridge mellett döntöttem, hogy a különböző eszközöket együtt tudjam vezérelni. a Pro árát egyelőre sokallom, bár van jó pár community app (pl. Gree, LG WebOS, Tuya), ami hasznos lenne nekem is, de az a kb. 130-150k plusz kicsit elriasztott. (majd meglátjuk pár hónap múlva)
beszereztem pár aqara érzékelőt (nyitás, mozgás, hőmérséklet/pára), shelly reléket és egy SwitchBot Hub Minit is.
Jelenleg így a flow-kkal, kapcsolókkal, időzítve és/vagy érzékelők által vezérelve (de akár google home utasítással) tudom kezelni az ízzókat (és/vagy lámpákat - shelly), a fürdőszobai ventillátort (shelly), a Vaillant kazánt (fűtést), az LG TV-t (csak ki-be kapcsolást), switchbot révén a gree légkondit (akár páramentesítésre is) és az STB ki-be kapcsolását. Valószínűleg még pár Fibaro radiátor szelep felkerül az emeleten, amit ritkábban használunk, mert sajna amúgy nincs külön körön.

Két kérdésem van jelenleg. Néhány helyen még okosítani akarom a villany kapcsolót, de pár kapcsoló mögött nagyon kevés helyem van. Van ahova tuti nem fér be egy shelly sem.
Ráadásul alapvetően jobban szeretném zigbee-s eszközzel megoldani, de amúgy a shelly relék jól működnek wifi mesh hálózatomon is.

1. kérdés az, hogy szerintetek mivel járok jobban:
a) Aqara zigbee-s kapcsolókkal
b) shelly relé és shelly kapcsoló (ami együtt kevesebb helyet foglal mint a jelenlegi kapcsolók mögé betéve a relét)

amúgy köszi a cikket, nem ismertem a homey-t korábban!!!


nutfile
(aktív tag)

2. kérdés lemaradt és eltelt 15 perc :-)

szóval a garázskapu okosítás nem létkérdés nálam és wifis eszközzel kizárt.

azért tudtok esetleg valami egyszerű alternatívát zigbee (esetleg z-wave) vonalon, ami kompatibilis a Homeyval?
nyilván azért van Homey nálam, mert nem vagyok egy műszaki talentum, sokat ne kelljen szerelni :B
pozitív lenne, ha nem csak nyitni-zárni lehetne, hanem akár valamilyen pozícióban megállítani is. (pl. kb. 30 centire nyiljon ki)

[ Szerkesztve ]


daninet
(veterán)
Blog

Sonoffnak van extra pici reléje, de ugye itt az a gond, hogy ewelink-es

Qubino 1D eléggé kicsi az is opció lehet. Kapcsold le az áramot, és rádiós fogóval kicsit finoman erőszakold meg a vezetékeket :D Biztos tömörödik az még egy kicsit.
Esetleg ha sorkapcsoló a mellette levő kapcsoló mögött lehet hely.

Ha homey-d van akkor visszafelé kell keresned a dolgokat. Nem azt keresed, hogy milyen garázskapu nyitó van, hanem mi kompatibilis homey-val.
Pl az OpenGarage eszközök működnek.

[ Szerkesztve ]


Rozisoft_Bp
(tag)

Jaja! A D-link is megcsinálta, hogy kukázta egyes régebbi okosotthon eszközeit a felhőből. Lokálisan meg nem használhatók. Én meg csak pislogok, hogy akkor miért is vettem anno drágább márkásabb eszközt - ezek szerint csak feltételezett - nagyobb jövőállósággal?


vamzi
(őstag)
Blog

Köszönöm, fel is tettem egy laptopra. Frankón üzemel is, a fél házat már hozzáadtam (nem is gondoltam, hogy ennyi minden HA kompatiilis :D ). Viszont tök érdekes, hogy csak arról a gépről érem el, amelyiken futtatom a VirtualBox-ot. Sem a telefono alkalmazással nem tudok hozzá csatlakozni (adtam jogosultságot a helyi hálózatokhoz és próbáltam konkrét ip címmel is) és más eszköz böngészőjéből sem. Egy egyszerű telekomos wifis router mögött van a hálózat, a Virtualboxot egy W10 pro-n futtatom, a telefon pedig egy iPhone.

Mi lehet az oka, hogy csak arról a gépről tudok csatlakozni, ahol hostolom a szervert?


kpityu2
(őstag)

Mert nincs route-od a host gépen a Virtualbox virtuális adapteréhez. A host gép látja a virtuális hálókártyát, de a máshonnan érkező csomagokat már nem továbbítja oda. Írd be a parancssorba, hogy ipconfig /all és nézd meg a virtuális adapter ip címét, na oda kell route-ot csinálni. [link] De amúgy jobban járnál egy passzív géppel a HA-hoz, mivel állandóan futtnia kell. Persze próbálgatáshoz jó a virtualbox is.


daninet
(veterán)
Blog

állítsd a hálózati kapcsolat típusát bridge kapcsolatra, így a virtualbox olyan lesz mint bármelyik másik eszköz a neten, a routered oszt majd neki IP címet


nutfile
(aktív tag)

köszi, azért az ilyen egyszerű megoldásra én is rájöttem volna, de opengarage egyrészt wifis, másrészt az sem megy homey bridge-en, csak pro-n .
sonoff is csak pro-n megy és egyáltalán nem kisebb, mint a shelly plus széria.
Qubino 1D-t nem garázsra írtad, de lehet, hogy végül az lesz a megoldás arra. (azért még alaposabban utána kell néznem)


vamzi
(őstag)
Blog

Köszi a választ. A virtuális gép hálózati kártyája bridge-dzselt, a routeren megjelenik saját ip címmel. A host gépen ezzel a címmel csatlakozok, és a hálózaton más eszközről is ezzel csatlakoznék, de nem sikerül.


[w]
(őstag)

lehet manuálisra van állítva HA-ban az IP-kiosztás és elképzelhető, hogy így ugyanazt az IP-t kérné a routertől, ami már valaki másé a helyi hálón

üzenetek