üzenetek

hozzászólások


biga
(senior tag)

N nélkül müködö modulok pl:
zigbee:
SONOFF ZBMINIL2 ZigBee (6A)
Pmandgk Tuya Zigbee
MoesGo ZigBee
Xiaomi AQARA - Micromodule ON/OFF Zigbee 3.0 1250W - SSM-U02

A wifi sztem keményebb dio.

Wifi repeater-t talalsz akar egy sima szamtech boltban is,
Zigbee esetén nem minden modul képes repeater-ként müködni! Ez inkabb a zWave-re jellemzö (bar ott is van kivétel). Kifejezetten erre képes egységet, vagy kifejezetten repeater-t kell keresned.
pl
Aeotec ZGA001
SCHNEIDER ELECTRIC - Prise Zigbee 3.0 Wiser konnektor+repeater
NOUS-A1Z-1

Ha jol olvasom, akkor LAN lemegy a pincébe. Akkor arra egy AP sk örülsz, mert a wifi-sek mar meg is vannak oldva.
A repeater-hez idealis esetben kb a két szint közé kellene tenned öket, ahova ha jol értem nem tudod.


Diabolis
(tag)
Blog

Remélhetőleg költözünk, igy elindult a tervezgetés:

Régi parasztház, vegyesen tégla és vályog. A wifit két cisco AP fogja biztositani, igy azzal remélhetőleg nem lesz gond. A rendszert Home Assistantra biznám, mert imádok scriptelni :D

- Nulladik kör ( megvételkor azonnal) pár kamera a ház köré, ezeket később beilleszteni az okosrendszerbe (mozgásérzékelés, felvétel kikapcs ha otthon vagyunk, stb).
- Első körös a konyha villanyászati felújitása. Akkor már shelly reléket is tervezek beépiteni, a megfelelő kábelezéssel. A konyhában főleg villanyokat kapcsolgatnék, gondolom nem lesz egy nagy valami. Persze jó tippeknek örülök :)

- A nagyobb problémám a fűtés: Jelenleg vegyestüzelésű kazán van, padláson lévő nyitott puffertartállyal. Nézegettem a vezérlőket. Értelemszerűen a fát nem fogja rádobálni helyettem, de a hőmérsékeletet valamennyire tudja szabályozni, plusz a parázs is tovább marad meg. A kérdés, hogy ezeket a rendszereket mennyire lehet beilleszteni egy HA platformba? Használ-e valaki ilyet, mik a tapasztalatok?
A terv nagyjából a következő: Ha egy mobiltelefon sincs wifin lakás hőmérséklete legyen mondjuk 15 fok. De amikor valaki beüti a mobilján a hazautat a maps-ba vagy vazéba, akkor a kazán kezdje el felfűteni a lakást mondjuk 20 fokra. Nyissa ki a kazán szellőztetőit, fújja Úgy sejtem a vezérlés ezen részét a HA megoldja.

Jónak tűnnek a leirtak, vagy más irányba indulnátok el? Nem, a fűtéscsere nem megoldás, gáz nincs az ingatlanban és soha nem is volt. A klimás fűtés a ház alaprajza miatt problémás. Marad a vegyeskazán radiátorokkal. Főleg, hogy számomra a fa olcsóbb mint a villany.


biga
(senior tag)

"A terv nagyjából a következő: Ha egy mobiltelefon sincs wifin lakás hőmérséklete legyen mondjuk 15 fok. De amikor valaki beüti a mobilján a hazautat a maps-ba vagy vazéba, akkor a kazán kezdje el felfűteni a lakást mondjuk 20 fokra. Nyissa ki a kazán szellőztetőit, fújja Úgy sejtem a vezérlés ezen részét a HA megoldja."

Az eleje siman megoldhato: felteszel valami vezérelhetö termosztatokat a radiatorokra, ha a telefon (fixalt) ip-cime nincs jelen a haolzaton, leveszed az összes termosztatot 15 fokra (gondolj némi ala-felé mérésre!). Egy egyszerü és/vagy logikaval megoldod, hogy ha minden radiator/szoba/zona a kivant hömérséklet felett van (a mért hömérséklet függvényében persze) leallitja a kazant (szivattyut stb) is. Ha legalabb egy alatta van=> kazan be. Ha megjelenik a halozaton egy telefon, az adott (vagy összes) termosztat hömérséklet igényét megemeled a kivant értékre -> ami a korabbi miatt egyböl kapcsolja a kazant is.
Viszont ahhoz, hogy mar a cim beadasa esetén kapcsoljon, ahhoz ugye az kell(ene), hogy a telefonodon valami ezt kezelje és küldjön vmi kérést a rendszeredre (pl egy sima hhttp request). A problémat én nem a rendszeredben, hanem a telefon oldalon latom.
A fatüzelésü kazan is felvet nekem sok kérdést, hiszen ez azt is jelentené, hogy pl egy megrakott kazan esetén, ha elmegy mindenki otthonrol, akkor ugye mindegyik radiator lezar (leall a höcsere), viszont ugye az égö fa nem fog csak ugy kialudni hirtelen, szoval lesz egy csomo höd, ami nem kering sehova. Személy szerint én ez esetben én bizony aggodnék...


Diabolis
(tag)
Blog

Vannak automata rendszerek a vegyestüzelésű kazánokra, reméltem valakinek van tapasztalata velük. A telefonos részt megoldom, a bixby azt hiszem tud ilyesmiket.
Értelemszerűen pedig nem a megrakott, rotyogó kazánt akarom otthagyni egész napra :)

[ Szerkesztve ]


biga
(senior tag)

Igen, Bixby-vel lehet némi automatizalast csinalni, itt inkabb az a kérdés, hogy vajon olyat lehet-e vele csinalni, hogy pl a Waze-ben x cim megadasa esetén mit csinaljon. Akkor mar inkabb vmi pozicio alapu request-et tudok elképzelni, tehat mondjuk ha belépsz a haztol max 5km-en belüli zonaba, akkor menjen a fütés. Bevallom, bixby-maps/waze vonalon abszolut semmi tapasztalatom nincsen, pozicio alaput allitottam mar be (megbizhatatlan volt), de nem AH-val kommunikalt (azt ne felejtsd el, hogy ehhez eleve kell lennie valami nyitott port-nak, ami 'hallgatozik' folyamatosan, hogy jön-e kérés!). Mindenesetre én inkabb ez iranyba mennék el, vagy ha mar eleve ezt irtad, maradni a jo öreg, "ha a halozaton van az eszköz, akkor kapcsol" ötlet mellett, de tény, hogy ekkor lényegében otthon kell lenni.
Vegyes kazan automatizalas: nem kétlem, hogy automatizalhato, csak nyilvan macerasabb és korlatozottabb, mint akar egy pelletkazan vagy mondjuk fagazkazan esetén. Mindenképpen igényel manualis beavatkozast sok esetben, illetve akkor is gondolni kell a biztonsagi tényezökre, ha egyébként nem all szandékodban frissen megrakva magara hagyni, mert siman lehet olyan eset, hogy bedurrantod, de utana hirtelen mégis el kell rohannod otthonrol, és esetleg annyira hirtelen, hogy egyszerüen nem fogysz arra gondolni, hogy de fél oraja raktad meg (na meg ha tényleg fontos ilyenkor elmenni, akkor is mit csinalsz? Beoltod?). Erre esetleg jo lehet egy kifejezetten erre méretezett, megfelelöen nagy méretü puffertartaly, és akkor tényleg csak a a puffer elöremenö szivattyut elég kezelni, akar közel gazkazan kényelemmel, és a kazan dolga a folyamatosan hülö puffer idönkénti felfütésére korlatozodik, némi egyszerü, az neked megfelelö automatizalassal akar.
En egy ösöreg olajkazant pl automatizaltam mar, de az még mindig közelebb all egy gazkazanhoz (vagy inkabb egy pelletkazanhoz), mint egy vegyeskazanhoz.
Esetleg - ha klima/höszivattyu vonalon nem akarsz is gondolkozni, azért pl villanykazanban még mindig gondolkodhatsz! üzemeltetni mondjuk dragabb, de a beruhazas viszonylag olcso, akar te is beszerelheted, a meglévö radiatorokra siman tud dolgozni, na meg nem kell évente takaritanod se a kazant, se a kéményt :) Nyilvan a fenntartasi költség miatt inkabb a sima hétköznapokra érdemes hasznalni, melegen tartasra, felfütésre, meg ha otthon vagy,, akkor bedurrantod a vegyest. Mindegy, csak egy felvetés.


Szirtimorc
(aktív tag)

Szerintetek a feketével jelzett alkatrész mi lehet? Illetve miért szaggatott vonallal jelölt bizonyos vezetékeket?

[ Szerkesztve ]


Faby
(senior tag)

Sziasztok, eszközválasztásban szeretnék tanácsot kérni, nem nagyon találtam jobb topikot, és végülis otthoni automatizálás.

Lecseréltem az otthoni 20+ éves Honeywell termosztátot (CM67) egy wifis, okos eszközre: [aliexpress link]

Bekötés, beüzemelés simán ment, működik.
Viszont nem tetszik a működése, a szabályozási jelleggörbéje, nem elég sima.
Mit értek ez alatt?
A régi termosztát úgy működött, hogy kvázi öntanulóan hozzáigazította a fűtés indítását a beállított ütemezéshez, pl ahhoz, hogy a reggeli ébredésre beállított 22 fokot elérje 6:00-ra, hamarabb elkezdett fűteni, és így tényleg 6-ra érte el a beállított hőmérsékletet.
Valamint, nem engedte nagyon sem alá, sem fölé a hőmérsékletet a beállítotthoz képest.

Ez az új eszköz viszont úgy működik, hogy a beállított időpontban kezd el fűteni, így nyilván nem lesz meg reggel 6-ra a kívánt hőfok. És simán túl is lendül, már rég nem vagyunk otthon, akkorra lesz meg a 22 fok. (Ez a programozási időpontok eltolásával kezelhető, de azért vettem okos eszközt, hogy ne kelljen ezzel játszani)
És sajnos a szabályzás sem valami kifinomult, gyárilag +/- 1 fok, ezt szerviz menüből be tudtam állítani +/- 0,5 fokra, de még mindig nagyon kileng, nem adja azt a komfortot, mint a korábbi eszköz.

Példa:

Kék a beállított, piros a termosztát által mért tényleges szoba hőmérséklet.

Tudom, hogy a két eszköz nem egy kategória, 20 évvel ezelőtt került a Honeywell annyiba, mint most ez az új, de ennél azért többet vártam.

És akkor a kérdés:
Ki milyen okos, wifis, lehetőleg RF (adó és vevő) termosztátot ajánlana, ami meg tudná közelíteni a régebbi eszköz komfortját?
Ki mit használ?

Érdekes lehet a jövőállóság, nem régen foglalkozom ezzel a témával, van pár konnektor, hőmérséklet és páratartalom érzékelő, Tuya rendszerben (a termosztát is Tuya), de felkeltette az érdeklődésemet a HA, szóval lehet olyan eszköz is, amit később be tudok tenni HA alá.

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]


[w]
(őstag)

csak annyi érdekesség, hogy a CM67 egy sajátos program alapján úgy indítja a fűtést, hogy a kívánt hőfokot már az időzítés kezdetére elérje és ne a kezdetekor indítsa be az effektív fűtést (ennyi benne a csavar, tehát se nem öntanuló, se nem okos, ilyen a program)

én nem tudom van-e ilyen funkcióval más készülék, de ezt annyira egyszerű az időzítéssel játszadozva megoldani, hogy én nem is gondolkodnék más eszközben

mindenesetre biztasson, hogy ha esetleg integrálod HA-ba ott azért majd rendesen ki fognak nyílni a lehetőségek az automatizálás terén, a tuya egy erősen támogatott platform


Faby
(senior tag)

Igen, írtam is, hogy az időzítés eltolásával viszonylag könnyen megoldható, de na, egy okos eszköztől többet vártam.

Ami jobban zavar, az a szabályozás pontossága, még ezt a +/-0,5 fokot is soknak érzem, zavar, hogy pl 20 fok beállított hőmérsékletnél 19,5 vagy alatta indítja a fűtést, illetve a másik irányban is jobban túlfűt.

Mindenesetre egyelőre marad ez, és kísérletezgetek.


[w]
(őstag)

nem tudom akkoriban mi volt a piaci kínálat, amikor ezt beszerezted, de a computherm wifi-s szabályzója 0,1°C-os pontosságú, ráadásul HA-ba könnyen integrálható, gyorsan add el ezt és vegyél egy olyat

hiszterézis állítási lehetőség van a kínai csodában?


biga
(senior tag)

Itt szerintem az is kérdés, hogyan definialod az "okos eszközt". Mert ahogy értem, az elözö termosztatod és e között igazabol csak az az egyetlen fontos különbség, hogy ezt eléred WiFi (vagy barmilyen mas) halozaton keresztül. Nem ettöl lesz az eszköz okos, vagy ha igen, akkor igazabol mar vagy 30-40 éve hasznalunk éo"okos" eszközöket (ti.: automatikus, beprogramozhato müködés. Egy automata mosogép is kb ez, csak nincs wifi kapcsolata).
Amitöl "okos"-sa valik, az az,hogy dinamikusan igazodik a beallitas a környezethez, illetve különbözö triggerek befolyasolhatjak a futasat. (valojaban ez is sima automatizalas, csak univerzalis a kommunikacio a trigger résztvevökkel).
Amit az elözö termosztatod tudott, tehat hogy kb akkorra melegitse fel neked a lakast, azt a mostanin is megcsinalhatod (mint ahogy te is irtad), de valojaban ehhez nagyon sok egyéb valtozot is figyelned kell am, és ahhoz igazitani a kezdeti idöpontot: pl nyilvan nem ugyan annyi idö alatt füt fel, ha odakint -15fok van, mint ha +15 (bar a legtöbb kazan - ha van külsö hömérséklet érzékelöje, allit a jellegörbén eleve)!
Szoval egy statikus beallitas nem fogja neked a kivant eredményt hozni, ehhez mar komplexebb algoritmus kell (ismerve a körülményeket, pl a fütés tipusa, teljesitmény stb). Ha javasolhatom, akkor - feltéve, hogy érdekel az automatizalas - illeszd be mihamarabb egy rendszerve (pl az altalad javasolt HA-ba), és ott kb azt csinalsz vele, amit akarsz. Pl a külsö/belsö hömérséklet figyelembe vételével kapcsolsz, illetve nyilvan az also és felsö hatarértékeket is ugy allitod be, ahogy akarod (pl radiatoros fütésnél, vezérelt termosztatoknal gyakran kell kalkulalni egy 1-1.5 fog felülkapcsolassal, mert különben némelyik termosztat hamarabb lezar, mint elérnéd a kivant szobahömérsékletet stb). Illetve beallithatsz - a sima idözitésen felül - jelenlétérzékelést is: ha jem vagy otthon, akkor visszabb vesz stb.


Faby
(senior tag)

Köszönöm, elindulok a HA felé.

#170[w] Neked is köszi, majd ha belevágok, még biztos, hogy jövök kérdésekkel.


Szirtimorc
(aktív tag)

Nekem is computherm wifi-s van (igaz, hogy az első modell), de annak is nagy a hőingása, nagyobb mint az előd szintén cumputherm rádiósé.


[w]
(őstag)

de szerencsére konfigolható


Szirtimorc
(aktív tag)

Tudom, de azzal együtt sokallom. A valóságban úgy 1,5 fokot tud. Persze más az elhelyezése mint a rádiósnak volt, annak viszont a kapcsolási érzékenysége akár 0.1 fokig állítható, és meg is csinálja :)


Diabolis
(tag)
Blog

És megszületett, felpakoltam pár kapcsolót és izzót. A sonoff cuccok simán felmentek a telefon WiFi hotspotjával is, de a shellyk valamiért rendes internettel sem akarták az igazat, így azokat egyenlőre jegeltem.
De kérnék egy kis segítséget: Van egy B05-BL izzó, ami éjszaka random felkapcsol. Sem a kapcsoló sem az izzó beállításaiban nem találtam sem aktív időzítést, sem bármit ami ezt indokolná.
A nappaliban lévő kapcsolón az éjszakai fény ugyanez. Éjjel random, teljes fényerővel felkapcsol (csak az éjszakai fény, az izzókat nem kapcsolja).
Az előzményekben csak a lekapcsolás látható.
Valami ötlet, hogy mi aktiválja ezeket?
Időzítések, folyamatok még nincsenek, ahogy a mozgásérzékelők sincsenek még felszerelve.


kpityu2
(őstag)

Lehet, hogy kontakthiba vagy feszültségingadozás miatt resetelődik és bekapcsolva indul újra.


nutfile
(aktív tag)

esetleg áramszünet (vagy wifi jel elvesztése) után így indul újra.
applikációban nézd meg, hogy újraindulás esetét lehet-e szabályozni, ha igen, akkor mi van beállítva.


biga
(senior tag)

Shelly esetében jellemzöen az alapkofig-ot sokszor BT-n kell elkezdeni. Nem tudom, hogy igy csinaltad-e, de ha nem, akkor esetleg probald ki. (tehat BT-n rakeresel, és utana konfigolod a halozatot).


Diabolis
(tag)
Blog

Az áramhálózat zsír új, a wifiben lehet valami, köszönöm a tippeket, rápróbálok.
A shelly akárhogy próbáltalam nem akart működni, ideiglenes hálózatnak látja a szolgáltatói wifit is.


zizi7229
(tag)

Sziasztok!

Kis panel lakásomban elérkezett a radiátor és ezzel együtt termosztát korszerűsítés ideje.

a terv HA-ba integrálni a leendő termosztátokat. Tud valaki esetleg kontkrét típust, esetleg preferált Wireless protokollt ajánlani? Ez lenne a HA "jelmezes főrpóbája" nálam, ha stabil akkor van még pár automatizálási ötletem ezután

Köszönöm


[w]
(őstag)

szerintem zigbee vonalon fogsz keresgélni, ismertebb, népszerűbb gyártmányok a teljesség igénye nélkül: Sonoff TRVZB, Saswell 801/802, Danfoss, Hama


biga
(senior tag)

Ha profi cuccokban gondolkozol (nem feltétlenül szükséges), akkor zwave. Atomstabilak, megbizhatoan teszik a dogukat. Viszont dragak. A legolcsobb a wifi lenne, de radiatortermosztat nem sok létezik, és amugy sem ajanlott tarsashazi környezetben (ez igaz szinte minde SHS adapterre, altalaban kerülendö a wifi tarsashazas környezetben, mert jellemzöen amugy is tulterheltek a csatornak).
Igy ahogy a kolléga is irta, a legjobb kompromisszum a zigbee. Ezek közül a Schneider, Danfoss kifejezetten jo minöségüek, cserébe zWave aurak. A Sonoff, MOES megfizethetö és tapasztalatom szerint megbizhatoak is. Az Aquara (Xiaomi) szerintem felejtôs, nem elég megbizhato, bar mondjuk a te esetedben - gondolom nem szempont, hogy akar hetekre/honapokra magara hagyod a hazat, igy végül is nem okozna gondot, ha néha eldobja a halozatot.
Ezeket mindet hasznalom több környezetben is, többet tavmenedzsmentben, ahol nemigen engedhetem meg magamnak, hogy ne legyen megbizhato (bar azért tavoli rendszerben ahol lehet zWave-et hasznalok, de van böven zigbee is...).


zizi7229
(tag)

Köszi mindkettőtöknek, elég sok típust felsoroltatok, nézelődni fogok.

Alapvetően nem lenne gond a hálózat eldobása, bár ez gyakoriságfüggő. Nyilván mondjuk egy nyaralóba nem tennék ilyent.

HA-val kapcsolatban: docker vagy virtuális gép?


kpityu2
(őstag)

Natív. Vagy virtuális gép. Dockernél neked kell hegesztgetned a bővítményeket.


zizi7229
(tag)

:R

üzenetek