Hardcore café - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Toobee
(veterán)

Köszi a tippem, most is van a fagyóban Spektrum. Idáig úgy tűnik jó ár-érték arányt tudnak.


rgaspar
(csendes tag)

Sziasztok!

Kávéfőzőt + daralót szeretnék vásárolni! A következőket néztem ki egy nagyon kedves ismerősöm segítségével.

Daráló : https://www.avxcafe.hu/eureka-mignon-classic-manuale-kaveorlo

Kávéfőző, ebben kérném igazán a segítséget
- https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/bes810-p396578171/
- https://www.avxcafe.hu/lelit-mara-pl62x-v2-espresso-kavegep
- https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/gaggia/classic-evo-pro-p922566102/


lojzi1
(csendes tag)

Köszi a tippet, még 3 napig él az Timemore akció, nekem is 88eur volt a forraló, ráadásul free shipping, kihagyhatatlan :)


kchris78
(veterán)

Mi az amitől fröcsög főzés közben a naked kosár? nem teljesen értem a dolgot mert a manométer meg bőven nincs az espresso-range-en, és direkt letörölgettem a kosár szélét körbe, és ahogy a nagy könyvben meg van írva kialakul a koromsötét barna előfőzés majd a szép csurgás majd az utolsó harmadban kezdte csak el.

Yirga tulajdonsága képes annyira megváltozni hogy mostmár grip 2 és finest-en sem képes 13gr esetén a mutatót kicsit "túltolni"? (Igazából ezzel nincs gondom mert 10-11 bar körül vagyok max) Hiába veszem finomabbra, nem növekszik érdemben a lefolyási idő.. Marad 20-25 mp között 1:2 aránynál. Minden szándékom ellenére :).

IMS 12/14gr kosár, és puck screen. A zacc formája elég jó, nem esik szét ha nem úgy verném ki a puck screennel még egyben is maradna.. (14-15gr sok volt, megnyomta a felsőszűrő)

[ Szerkesztve ]


tuzpenge
(őstag)

Sziasztok!
Szükségem lenne tanácsra a következő ügyben: az még nekem is (mint kezdő) világos, hogy egy kávé savanyú lehet a hőhiány miatt. Nekem most egy sötét / közepesen sötét pörköléssel van bajom (nevezetesen a velencei gondolásokkal a kapiczinertől), mert az enyém nagyon savanyúra sikeredik, és tuti nem azért mert hőhiányos lenne. Robottal készítem és már a szűrőtartót is melegítem meg forrásban lévő vizet öntök a kv-ra (ami ennél ugye túlzásnak is nevezhető), és mégis savanya. Az őrlő egy major. Mitől lehet még savanyú egy kv ha nem a hőhiánytól? Esetleg vegyem az őrlőt még finomabbra (ez egy picit javított a helyzeten, de már 3 adag így is a mosogatóban landolt). Mivel csak 250 gr-ot vettem, így ha lenne jó tanács amivel a kísérletezgetésemet lerövidíthetem, azt megköszönném.


kchris78
(veterán)

Mennyi az extrakciós idő? Először a savanya jön ki aztán a keserűség..


Jolida
(tag)

Próbáld lassítani a lefolyást.
Rakj bele többet (esetleg finomabbra őrölve) és jobban tömörítsd.


RetepNyaraB
(veterán)

Ezek nagyon különféle gépek ám...
A kis Sage olyan, mint az ára. A MaraX használtan általában egy százassal kevesebb és annyit megér, majd fél millát biztos nem (nekem). A Gaggia egy hagyományosan jó tuning alap, de sajna igényli is. Viszont fejből nincs meg, hogy ez a bevonatolt kazán-e, ami szerintem nem ajánlott, mert porlik a bevonat. A gaggia el is ismerte és cseréli, ugyanolyan porlósra...

Be kéne lőni az igényeket. Gaggia nem annyira kedvező tejes italokra és több húzásra egymás után. Tuningolva sem. A MaraX hajlamos túlmelegedni. A Sage egyszerű, nem ipari méretezés, sok műanyag, de nagy baj nincs vele (ha jól rémlik).


Flashback
(addikt)
Blog

Nem tudom mi a keret, de nézz rá a Sage 920 Dual Boilerre ha fontosak a tejes italok.


rgaspar
(csendes tag)

Csak hagyományos presszó kávé


konzumpro
(senior tag)

Nézd meg ezeket is:
https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/ses875-barista-express-p434411490/
https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/ses878-the-barista-pro-p471403458/

Igazából az Express nem rosszabb mint a Pro, fél perc alatt felfűt, gőzre se sok idő hogy válts, a Pro ebben jobb, de gőzölni nem olyan jó vele mint bármelyik thermoblokkossal, nekem az automata jobb gőzre ha felfűt.

[ Szerkesztve ]


hogyaza
(csendes tag)

Állítsd jóval finomabbra az őrleményt!
Ha 1.5-ön próbáltad,menj le simán 1.1ig.
Manométer van a roboton?


tuzpenge
(őstag)

ÁÁÁ attól nagyon messze vagyok.....most 2.1-en vagyok, de 1,5-nél már nem tudom olyan erősen nyomni a robot kart hogy kv jöjjön (mondjuk ez az impresso brazilra igaz, mert azt ittam eddig, de elfogyott)....tudod néztük hogy a tényleges 0 nem ott van ahol a matricán a 0. De akkor megyek még finomabbra, hátha....
Van rajta manométer igen.
Ja igen és az arány kb 1:2 (16 gr őrlemény -> 32-34 gr kész ital) és az idő sem rossz ~30 sec körüli, a nyomás 6-7 bar (6-7 sec előáztatás kb 1-2 bar-on).....
(amúgy nagyon fasza a major ;) , csak még ki kell tapasztalni de ugye ez idő...)

[ Szerkesztve ]


Flashback
(addikt)
Blog

Ha csak presszó akkor inkább Flair Pro/58 és egy Timemore kancsó (most akciós). Hatalmas lesz a tered, mivel ezek az eszközök egyszerüek, nem is fognak nagyon elromlani.


hogyaza
(csendes tag)

Jja,akkor magasabban van a presszó tartomány mint tippeltem,ez jó.
Akkor is lejjebb kell menned.
8 báron menjen 30 sec-ig a 32-34g ital.Így állítsd be az őrlőt!És ne áztass elő,sötétnek nem tesz jót.


RetepNyaraB
(veterán)

Jaa #csakapresszó? Akkor lásd Flashback. Kiegészítem még a robottal. Amit ezek a kézi dugattyúsok adnak, azt tudásban a milliós kategóriában kell keresni, de itt töredék áron.
Persze van vele kis munka, nem csak megnyomod a gombot. Viszont minden érdeklődő vendéged maga alá csinál, hogy miezmiez :Y

hogyaza@ robotnak sztem nem kell a 8 bar, csak a karod fárad tőle. 7 simán elég a faszénnek is és nem lesz savanya. Vagyis nem a kisebb nyomástól lesz az. Az előáztatás viszont tényleg nem kell ide, mert szeretné kihozni a gyümis savakat, de a sötét oldalon olyan nem lesz, csak bekavar.
tuzpenge@ nekem a Major teljes presszó tartománya kb. 5 ricni. Faszéntől a filter kenyaiig.

[ Szerkesztve ]


tuzpenge
(őstag)

Igen magasabban, bár sokat nemhiszem hogy tévedtél….(0,6-0,8-at), de tudod, még nagyon a tapasztalati fázisban vagyok….
Lejjebb mentem, de most meg túltoltam már…2,1-ről 1,8-ra, de 10 baron majdnem 1 perc volt (minden más paraméter változatlan az előzőekhez képest, illetve elhagytam az előáztatást). Bár az íze sokkal jobb volt a végeredményének mint 2,1-en. Na lassan de közelítek a jóhoz.
Köszönöm és @Péternek is!

[ Szerkesztve ]


lojzi1
(csendes tag)

Ugyanebben a cipőben jártam, ha nem gőzölsz, szerintem fölösleges a Mara, cserébe lassan melegszik föl. Én végül Lelit Victoria és Profotec Go-ra szűkítettem, végül az utóbbi mellett döntöttem.


killboy007
(csendes tag)

Mi az érdemi különbség a két gép között?


mézespálinka
(senior tag)

Sziasztok!

K6 cseréje ezp6s-re filter esetében előrelépés?


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

én ezt nem tudhatom, még csak gondolkodom a cserén. valószínűleg igen, eltartott ujjú kávés körökben egyértelműen :DDD, viszont én saját pörkölésű filtert iszom, és könnyen lehet, hogy ott a pöri a szűk keresztmetszet, nem a daráló... :B


TDX
(tag)

K6-hoz nem tudok viszonyítani, C40-hez viszont igen, ami elég hasonló elvileg a K6-hoz ízben. Elég könnyű megtalálni az összehasonlításokat, simán csak arra kell keresni a topicban hogy ZP6.

Szerintem nincs nagy különbség a C40 vs. ZP6 között, én konkrétan egy ideje azon gondolkozom hogy eladnám a ZP6-ot mert a C40 is teljesen jó és minimális, amit ízben pluszt ad. Mondom ezt annak ellenére, hogy mikor összekóstoltam őket, konkrétan minden alkalommal a ZP6-ot választottam, mert leheletnyivel savasabb, intenzívebbek és jobban külön-külön érezhetőek az ízek, viszont a “testessége” kevesebb a vele készített filternek. Érezhető az elkészült italon a különbség, de én nem mondanám óriásinak.

Plusz kényelmi funkció a külső állítás a C40-hez képest (de ez K6-on is van ugye), viszont nagyon kellemetlenség hogy gyakran nem akar nagyon az utolsó 1-2 bab leőrlődni (rázással vagy másképp kell ezt megoldani). A C40-ben viszont nagyon szeretem a kinézetét, meg van hozzá black crank/red clix/wood care set úgyhogy emiatt inkább a ZP6-tól válnék meg ha az egyiktől megválnék. Jelenleg a C40 van AP-re ZP6 pedig V60-ra használva, de hogy ezt megírtam szerintem felcserélem a szerepüket egy időre.

üzenetek