Október 11. - A Coming out világnapja

A világnap története, a coming out fontossága és saját tapasztalatomat is megosztom a melegségről. – írta: mbalint987, 7 éve

A világnap története, ünneplése napjainkban

Ezen az oldalon a világnap történetéről fogok pár szót ejteni. Lehet, hogy kicsit unalmas lehet, de a történelem már csak ilyen. :)

Alapítása
1988. október 11-ét írtunk akkor, amikor először ünnepelték ezt a napot. Az alapítását két emberhez is kapcsolhatjuk: Robert Eichberg és Jean O'Leary nevét említhetjük meg. Eichberg egy Új-Mexikói pszichológus volt, aki pont 10 évvel azelőtt alapított egy The Experience nevű workshop-ot (közösséget), ahol többnyire LMBT-emberek segítettek egymásnak abban, hogy elő tudjanak bújni a szüleiknek, családtagjaiknak és barátaiknak. O'Leary egy nyíltan leszbikus aktivista volt, aki leginkább az LMBT-emberek (LMBT: leszbikusok, melegek, biszexuálisak és transzneműek) jogai mellett és az elutasításuk ellen harcolt.


Az első előbújás napját 1988. október 11-én tartották

Ketten azokhoz az emberekhez tartoztak, akik hittek abban, hogy az LMBT-ellenes mozgalmakkal nem szabad támadóan fellépni, mert az nem vezethet semmi jóhoz, a szexuális kisebbségeknek továbbra is pozitív üzenetekkel és kampánnyal kell "harcolniuk" a szélsőséges hangok ellen. Ezt szolgálta a szóban forgó világnap megalkotása, ami során az előbújás fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

Miért pont október 11-e?
Egy évvel a szóban forgó nap "alapítása" előtt, 1987. október 11-én tartották a második washingtoni menetet a leszbikusok és melegek jogaiért, ennek tiszteletére esik ma a világnap erre az időpontra. A demonstrációt sok helyen "The Great March"-nak is nevezik, és nem véletlenül: közel 500 ezer ember vonult utcára ezen a napon az LMBT-emberek jogai érdekében. A rendezvényen egyébként számos politikus és civil aktivista mellett Whoopi Goldberg is feltűnt.


Korabeli újságcikk fotója a menetről

A menetet egyébként az alapvetően feszült környezet mellett két dolog provokálta ki: az egyik ok az AIDS rohamos terjedése volt, melyről a Reagan-adminisztráció nem volt hajlandó tudomást venni, a másik pedig az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának a Bowers v. Hardwick-ügyben hozott ítélete, amelyben a bíróság alkotmányosnak találta Georgia állam szodómiát kriminalizáló törvényét. Ez utóbbi szerint két felnőtt férfi az otthon magányában és a saját akaratukból történő intim együttléte kimeríti a szodómia cselekményét. Érthető okokból az ítélet nemcsak a melegek és LMBT-aktivisták körében, hanem alapvetően az átlagemberek egy részénél is kiverte a biztosítékot, olyannyira, hogy az ügy polgári elégedetlenségbe torkollott a Legfelsőbb Bíróság épületénél.

Ünneplése napjainkban
A nap apropóján sokan szerte a világban - köztük híres emberek is - coming out-olnak a világnak. Számos LMBT-szervezet programokat szervez erre a napra, valamennyi médium ezen napon számba veszi a nevezetes előbújásokat, illetve sok LMBT-ember mondja el ilyenkor a világban, hogy ő hogyan tette meg az első lépéseket, és hogyan sikerült túljutnia a nehézségeken.


Előbújás napi flashmob 2016-ban Budapesten, a Blaha Lujza téren

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!