OnePlus One – nagyon egyben One

Bár tavalyi a készülék, azóta sok dolog történt, ami miatt érdemes kicsit körülnézni a OnePlus háza táján. – írta: Peet91, 9 éve

Hardver

Nem ok nélkül nevezték megjelenésétől kezdve flagship killernek a One-t. A csúcskategóriás felszereltség a motorháztető alatt is megmutatkozik. Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC) lapkakészlet, 4 db maximum 2,5 GHz-en pörgő Krait maggal, Adreno 330-as grafikus gyorsítóval, mindez megtámogatva 3 GB LP-DDR3 RAM-mal.

Tudvalevő, hogy ez volt a Qualcomm tavalyi év eleji csúcsa, (az utolsó előtti „csak” 4 magos csúcs-SoC), amely jó szolgálatot tett egy alomból való testvéreivel a Samsung Galaxy S5-ben és HTC One M8-ban is.

Az idei csúcsmodellek viszont már 2 x 4 magos big.LITTLE architektúrás processzorokkal vannak szerelve, azonban ha nem is benchmark-eredményekben, de általános rendszersebességben könnyedén felveszi a versenyt a jelenlegi csúcsgépekkel is a tavalyi vas. Tárhely szempontjából két változat létezik, a 16 GB-os, amelyből kicsit kevesebb, mint 12 elérhető, valamint a 64 GB-os, amelyből 54,8 marad a felhasználó számára.

A benchmark-eredmények kapcsán nem akartam más készülékekkel összevetni a teljesítményt, mert a jelenlegi mérések az eltérő verziószámok miatt nem feltétlenül lennének összehasonlíthatóak, így inkább a következő oldalak témájának előfutáraként a KitKat-alapú CM11S-en, az OxygenOS-en és a CM12S-en mérhető adatokat hasonlítom össze.

A telefon hőelvezetését elég jól sikerült megoldaniuk a mérnököknek, átlagos Chrome böngészős, illetve nem high-end játékokkal játszva szinte egyáltalán nem érezni melegedést, egyedül a töltés + navigáció, valamint benchmark-nyösztetés közben kezd el langyosodni a telefon hátulja a kamerasziget környékén.

Itt térnék ki az egyik negatívumra a telefon kapcsán, mégpedig a rezgőmotorra. Sajnos ezen alkatrész nem sikerült túl acélosra, többször előfordult velem, hogy nadrágzsebben nem éreztem a „bizsergést”, előbb szűrtem ki a csengőhangfoszlányokat az utcazaj közepette. Itt egyébként az újabb modellekben történt előrelépés, elvileg ezekben a készülékekben erősebb a vibramotor és az előlapi kapacitív gombok háttérvilágítása is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények