Panasonic Lumix DMC-CM1

Egy veterán okostelefon rekorder nagyságú fényérzékelő szenzorral és felszereltséggel. Borsos áron. – írta: Dr. 444Hertz, 7 éve

Hardver, szoftver

Igazából a telefon hardverét le lehetne tudni azzal, hogy egy átlagos 2014-es csúcstelefon.
Egy kicsit bővebben: majdnem olyan, mint például az Xperia Z3 Compact. A viccet félretéve, egy Qualcomm Snapdragon 801-es lapka dolgozik benne, négy darab 2,3 GHz-esre skálázott Krait 400-as processzormaggal, Adreno 330-as grafikus chippel. Ehhez társul 2 GB RAM, illetve 16 GB belső tárhely, mely maximum egy 128 GB-os memóriakártyával bővíthető.

Átlagos használat esetén különösebb probléma nincs a sebesség terén, viszont 4 alkalmazás párhuzamos futtatása már ki tudja akasztani a rendszert – ilyenkor eltűnik minden, kivéve a háttérképet, majd fél perc múlva betöltődik a kezdőképernyő. A honlapok is gyakran töltődnek újra.
Akadozás néha tapasztalható, viszont fagyás nálam még nemigen volt – mondjuk nem nagyon szoktam ezerrel nyúzni a telefont. Játékok terén sem kell csodára számítani, annyit mindenképpen tud, amennyit egy mai középkategóriás telefon. AnTuTu (v6.2.7) pontszám: 53648. Teljesen jónak számít egy Snapdragon 801-es készüléktől, viszont nem arra találták ki a telefont, hogy AnTuTu-huszárkodjunk vele 2017 elején, hétköznapi használatra viszont abszolút elég.

Szoftveres téren sincs (pozitív) meglepetés. Egy többé-kevésbé stock Android 4.4.2 (KitKat) rendszerrel debütált a CM1, az én készülékemen már 5.0-s Lollipop fut. Nem igazán érezhető komolyabb optimalizáltság a rendszeren, körülbelül "nesze neked, itt egy Android"-szintű a működés makulátlansága. Például a néma módnál a bejövő hívások sokszor még értesítésként sem jelennek meg, ami azért valljuk be, nagy probléma.

Állandóan meg kell nyitnom az androidos gyári telefonalkalmazást, hogy lássam, hívott-e valaki. (Nem tudom, hogy a jelenség mennyire van jelen az érintetlen Android rendszeren, mindenesetre itt van ilyen.) Ráadásul nincs lehetőség a SIM kártyara vagy a telefonra menteni az új kapcsolatokat. A zseblámpa pedig egy különdíjas történet. A vaku annyira mélyen bele van építve a kameraalkalmazásba, hogy ha a kapcsolópanelen bekapcsoljuk a fényt, a háttérben gyakorlatilag az egész fényképező és hozzá a program is elindul. Ezt onnan tudhatjuk, hogy bár a képernyőn nem jelenik meg semmi, a telefon mozgatásával együtt a hátlapi kamera őrületesen el kezd vinnyogni – vagyis próbál fókuszálni. (Éjszaka közepén a sötét hálószobában ne a CM1 vakujával keressük az ágy alá gurult 5 forintost, ha nem akarjuk felébreszteni a békésen szunnyadó kedvesünket.)

A gyári alkalmazások tára nem túl gazdag, mondjuk ennek csak örülni lehet, hiszen több helyünk marad a saját fájljainknak. Néhány stock Android programon kívül van pár Panasonic alkalmazás, mindegyik valamilyen fotós app, amiket a kameraalkalmazáson keresztül is el tudunk érni (pl. 4K felvétel, galéria). Zenelejátszóra, meg mindenféle extra multimédiás programra ne nagyon számítsunk.
Egyébként a gyári ROM-ban nincs magyar nyelv. Jómagam japánul használom a telefont, de az angol mellett van még lehetőség németre, spanyolra, kínaira vagy indonézre szabni a menürendszert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!