Párapara - A megoldás

Az évek óta fennálló erős párásodás végső megoldása: egyelőre működik a páramentesítés 15000 forintból. – írta: Dany007, 9 éve

Konklúzió

Mik a kezdeti tapasztalatok? Első körben hogy rendkívül halk. Persze azt tudni kell, hogy nem a Noctua NF F12 industrial a leghalkabb ventilátor se nem a legnagyobb léghozamú. Ellenben nem véletlenül van a nevében az industrial szó, hiszen a cég némiképp iparibb felhasználásra szánja ezeket, ezért is kapott IP67-es védelmet. Viszont tudása és képességei összességében nincs még egy ilyen a piacon az biztos.

Maximális fordulaton is jóval halkabb, mint a tesztrendszernél alkalmazott "random" ventilátor. Minimum fordulaton pedig tényleg nem lehet hallani napközben. Éjszaka valami kis halk, nem is zúgást, valami kis valamit lehet hallani, de csak ha odafigyel rá az ember. Itt a lényeg, hogy még így is van érezhető léghozama.

Ami azért érdekes, mert van nekem PC-ben két db 12-es Coolink Swif 2 ventilátor és azok 900-1000-es fordulaton tényleg hangtalanok, de nem érezni kézzel, hogy szállítana bármiféle levegőt is. Elétettem a kezemet és semmi. 1200-on már van valami, de a hang is nő vele párhuzamosan. Ellenben a Noctua F12 még ilyen minimum fordulaton is képes huzatot generálni.

Hogy mennyire működik a rendszer, azt élesben majd csak idén télen fogom tudni kipróbálni, amikor megint lesznek majd igazi mínuszok. Jelenleg nulla fok volt a minimum, amin ki tudtam próbálni, amikor is már jelentős párásodást szoktunk tapasztalni, természetesen nem volt semmi.

A nyomáskülönbség létrehozását is könnyedén ki tudtam próbálni. Álló ventilátor mellett a beépített Aereco szellőzők fölé tettem a kezem és semmi nem volt. Bekapcsoltam a ventilátort és egyből megindult a légáramlás! A konyhában és a hálószobában is. Tehát a rendszer biztosan működik.
A pár hónapja kiépített teszt rendszer viszont ment -10 fokon is és akkor sem volt egy csepp pára sem, tehát optimista lehetek a végleges rendszert illetően is. Amire még gondoltam az a hőveszteség. Ezt a tesztrendszer esetében külön mértem és igazából nem jelentős pár tizedfokot esett a belső hőmérséklet egy egész estés szellőztetés kapcsán, tehát nem jelentős.

Ráadásul tervem szerint télen, párás hideg időben akár egész nap mehetne a szellőztetés, hiszen a fogyasztása minimális és igyekeztem jó minőségben kivitelezni az egészet, jó minőségű ventilátort venni, hogy bírja akár a 24/7 működést is.

Így arra számítok, hogy az állandó szellőztetésből adódóan a legpárásabb körülmények között se csapódik majd le a pára és nem lesznek újra penészesek a falak.

Érdekességképpen nézzük meg mennyiből jött össze - nekem - a házi szellőztetőventilátor, melynek teljesítménye valamivel nagyobb, de legalább megegyező a cikk elején említett komolyabb boltban kaphatóéval:

Noctua NF F12: 10.000 Ft
Gumicsavar: 300 Ft
Tápegység: 2.500 Ft
Vezérlő: 1.000 Ft
Kábelcsatorna: 300 Ft
Szerelékek: ~ 1.500 Ft (csavarok+zsanér+sarokvas)
Összesen: 15.600 Ft

Ellenben a fent is említett gyári szellőzőventilátort a legolcsóbb helyen is 35.000 forintért láttam, de volt, ahol 40 fölött árulták. Ez annyiban tudott többet, hogy távirányítós, páraérzékelős programozható volt. Ellenben kicsivel hangosabb, gyengébb és jóval nagyobb fogyasztású.

Amit még nem számoltam bele, az az 1cm vastag PVC doboz, mert azt ingyen hoztam el a cégtől. Viszont minden más eszközre és anyagra egy boltban vásárolt szellőzőventilátor esetén is szükség lett volna. Eleve kicsit szkeptikusan álltam a bolti ventilátorokhoz, mivel egy már van a fürdőben így volt lehetőségem megtapasztalni mire is képesek. Hát rettenetes hangzavar mellett szinte nulla elszívás.

Úgyhogy összességében bizakodó vagyok. Egyelőre minden mérhető, tesztelhető dolog arról tanúskodik, hogy a rendszer működni fog, de pár hónap múlva úgyis kiderül.

Aki esetleg hasonló megoldáson gondolkodik, mindenképpen próbálja ki, mielőtt nekiáll költeni és falat bontani. Az un. "kísérleti" rendszerem annak ellenére, hogy kontár, gyors, egyszerű kivitelezésű volt, kiválóan alkalmas az ötlet tesztelésére. Bukóra nyitható ablak, pedig szinte mindenhol elérhető, így könnyedén, de hatékonyan kilehet próbálni működik-e a rendszer.

Egy fal bontása, lyukfúrása viszont már körülményesebb dolog, mindenképpen szakembert igényel. Egyszerűbb megoldás lehet még az ablakba beépíthető ventilátor, amit szintén szakemberre bíznék, ha valaki esetleg ezt a megoldást választaná.

A saját éles helyzetben mért gyakorlati tapasztalatokkal pedig majd valamikor télen még visszatérek.

Azóta történt