PC Master Race avagy Cooler Master RGB Build

Elképzelted már, hogy bekapcsolod a gépedet és az a szivárvány minden színében pompázva kel életre? – írta: Vistaboy, 3 éve

MasterLiquid ML360R és MasterFan SF360R

Számomra ennek az egész buildnek a legérdekesebb – és legizgalmasabb – része kétségtelenül a Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB AIO processzorhűtő volt, hiszen eddig csak léghűtőket használtam, ez az első eset, hogy egy folyadékhűtést építek a gépbe. Azért hoztam ezt a típust, mert jár hozzá egy ARGB LED-vezérlő is, így azt nem kell külön megvenni. Eleinte kicsit izgultam, pláne amikor kibontottam a dobozt, amiből annyi különféle kábelköteg és felfogatás esett ki, hogy csak pislogtam. Vajon sikerül-e elsőre mindent összeszerelni úgy, hogy rendesen működjön? Szerencsére egyáltalán nem volt olyan bonyolult a dolog mint hittem, persze ehhez az is kellett, hogy a házban sok hely legyen, így bőven elfért benne minden. A gyárilag hozzá adott MF120-as ventilátorokat nem fogom használni, ugyanis hoztam helyettük egy olyan cuccot, ami szintén nagyon megtetszett, és elhatároztam, hogy kipróbálom.

Ez pedig nem más, mint a Cooler Master MasterFan SF360R ARGB. A nevében az „SF” jelölés azt jelenti, hogy „Square Fan”, vagyis négyszög alakú ventilátor. Ez a Cooler Master légkavaróinak új szériája, amit direkt úgy terveztek meg, hogy nagyobb légnyomást biztosítsanak, mint a korábbi MF-sorozat, így ideálisak processzorhűtésekre, különösen radiátorokhoz. Ráadásul így, hogy a három venti egy keretbe van építve, nincs közöttük rés, teljesen lefedik a bordát, így a levegő tényleg ott jut át rajta, ahol kell. És persze szerelni is sokkal egyszerűbb, mindössze két kábel lóg ki belőle, egyik a PWM, a másik az ARGB csatlakozó. Sokkal praktikusabb, ráadásul halkabb is így, mintha három különálló venti lenne rajta.

Két olyan dolog van, amit hátrányként lehet felhozni, ha ilyesmit akartok venni, de persze ezek csakis abban az esetben számítanak hátránynak, ha rossz példányt fogunk ki, vagy nem megfelelő eszközökkel társítjuk össze őket. Ezek pedig a következők:

(1) Ha a ventik közül akár csak egy is elromlik, az egészet cserélni kell, nem tudják javítani.
(2) Bizonyos PWM-vezérlőknél elektromos zajt (Coil Whine) okoz, ami elég zavaró tud lenni. Ez persze nem érinti az összes típust, például a Cosmos C700M PWM-hubjára kötve tökéletesen működik. A részletekért tekintsétek meg az alábbi videót, ahol ez a jelenség is be van mutatva (8:40-nél):

Mielőtt megijednétek, elárulom, hogy nálam a fenti problémák – egyelőre – nem jöttek elő. Nyilván az mindig benne van a pakliban, hogy meghibásodhat az egyik ventilátor, ilyenkor nincs mese, az egészet ki kell cserélni. Én pont emiatt nem adom el az MF120-as ventiket, amiket kaptam a hűtőhöz, hogy amennyiben ilyesmi történne, tudjak mit betenni helyette, amíg kicserélik. Ha pedig a kétéves garanciaidőn túl romlik el, akkor már bőven megérte az árát, így simán hozok helyette egy másikat. Mindenesetre jelenleg tökéletesen működik, nagyon jól illeszkedik a procihűtő radiátorára, és teljes mértékben ellátja azon feladatát, hogy megfelelő légáramlást biztosítson a lamellák között. Igaz ugyan, hogy alacsonyabb fordulatszámon pörögnek a ventijei, mint a gyári MF120-asok, de pont emiatt halkabb az egész, ráadásul az új fejlesztés miatt nem esik sokkal visszább a teljesítmény, azaz bőven elég a Ryzen 7 3700X lehűtéséhez.

Sok kritikát olvastam a neten arról, miszerint ezekkel az AIO-hűtésekkel sok a gond, hamar tönkremennek, nem hűtenek megfelelően, szivárog belőlük a hűtőfolyadék, valamint mellette még hangos, bugyborékoló hangokat is adnak. Nos, ha jobban utánajárunk, rájövünk, hogy ezeknek az eseteknek a többsége főleg a helytelen használatból adódik. Gondolok itt elsősorban a nem megfelelő elhelyezésre. Ezek a hűtők teljesen zárt rendszerűek, amik ugyan fel vannak töltve folyadékkal, viszont nem teljesen, valamennyi levegő mindig van bennük. A levegő pedig, ugye, mindig felül gyűlik össze, vagyis ha rosszul rakjuk be, a megrekedt levegő megakadályozza a folyadék áramlását. Ajánlott megnézni az alábbi videót, ahol ezt demonstrálják:

Természetesen ettől függetlenül a többi hiba – a szivárgás vagy a pumpa tönkremenetele – előfordulhat akkor is, ha mindent jól csinálunk, ebben az esetben viszont a gyártóé a felelősség, amiért selejtes terméket készített. Számomra jelenleg jobb egy AIO-hűtő, mivel egyrészt sokkal jobban mutat így a gép, hogy a ház belsejének a felét nem foglalja el egy drabális léghűtés, másrészt pedig már tényleg kíváncsi voltam, milyen egy ilyet építeni, és ha már RGB-build lesz, akkor az a jó, ha minden látszik, ami világít – beleértve a memóriákat is, amiket a léghűtők többsége eltakarna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények