Pityu naplója 5. rész

Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!). – írta: Geri Bátyó, 4 éve

56. fejezet

Következő héten valamelyik nap megint volt egy lukas délutánom, gondoltam bemegyek Marcsához a vendégházhoz és ott ütöm el az időt, de Marcsa pont elment valamiért a városba, úgyhogy Erzsi nénit és Rózsit boldogítottam a konyhán (Ott volt András bácsi is.). Míg az asszonyok főztek, mi szóval tartottuk őket. Mivel találtam egy üveg bort is, fröccsözgettem közben. Szemet is szúrt Erzsi néninek!
- Teszed le aztat a bort, de rögtön!? Az az ételbe köll, nem beléd, te mamlasz!
- Gondoltam, a szórakoztatásért cserébe…
- Tudod, hogy kit szórakoztassá és hol! Na szedd a lábod kifelé, de gyorsan!
- Fogaggyunk, hogy tudok olyan boros ételt csinálni, amit nem ismer és a tíz ujját megnyalja utána!
- Na persze! Na, halaggyá innend kifelé!
- Hagyd Erzsi! Legfeljebb felsül vele, mi meg nevetünk egy jót.
- szólt közbe Rózsi
- Na jó! Aztat a tüzet használhatod, az már nem köll nekünk. Tudod, hogy mit hun talász.

Szerencsém volt, mert éppen egy hatalmas adag tyúkhúsleves készült, valamint vörösboros marhaszelet petrezselymes krumplival. A főtt tyúkhús és a petrezselymes krumpli lett a kajám alapja.
A folytatás egyszerű volt. Fogtam 1 rész levest, 1 rész mustot és 1 rész bort. Raktam bele néhány rozmaringágat, egy kis friss kakukkfüvet és néhány gerezd fokhagymát, épp csak megroppantva és addig forraltam, míg sűrű nem lett. Ezután még került bele őrölt bors és egy kevés borecet. Ezzel még forraltam kicsit és kész is lett. A legvégén még kevertem bele egy darab vajat, hogy kicsit simább és fényesebb legyen. Körüllocsoltam vele a húst, megszórtam díszítésképpen friss kakukkfűvel és eléjük toltam.
- Lehet kóstolni!
Rózsi egyből lecsapott rá: - Ez finom Pityu!
András bácsi is megkóstolta: - Nem is gondoltam volna. Milyen egyszerű és milyen finom!
Erzsi néni először gyanakodva nézegette, de aztán megkóstolta ő is és utána elém tolta a maradék bort.
- Nesze. Megérdemled. Sok asszony is elbújhatik! Láttam, hogy csinátad, jövő héten egyik nap megfőzzük a vendégeknek. Honnét van ez a recept?
- Most találtam ki.
- Na persze!
- Miért? Erzsi néninek is van egy csomó saját receptje!
- Szó mi szó. Igaz.

Utána még András bácsi karolta át a vállam és rámkacsintva azt mondta:
- Még a végén téged is megtartunk szakácsnénak!
- Inkább maradok borkóstoló!
- Sejtettem!
- nevetett - Na igyad azt a fröccsöt gyerekem, mielőtt Erzsi meggondolja magát!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Pityu naplója 4. rész

    Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

  • Pityu naplója 3. rész

    Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!

  • Pityu naplója 2. rész

    Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!