Processzor és videokártyacsere

Processzor terén Intel Core i3-ről i5-re, a videókártyánál pedig Radeon R7 370-ről RX 470-re váltottam. – írta: Mikeee89, 7 éve

Processzortesztek II.

A második körben két WinRAR teszt és egy összetettebb tesztprogram következik.

A legtöbb processzortesztben megtalálható a WinRAR sebességtesztje is, a program beépített benchmarkját futtattam három percig, és az átlageredményt jegyeztem fel. Manapság az egyre nagyobb fájlok esetén nagyon nem mindegy mennyi idő alatt zajlik le a ki- és betömörítés. Majd' 21%-kal gyorsabb az új gép, ami nem túl sok, de nem is elhanyagolható. Valószínűleg nagyobb órajelű RAM-ok esetén még látványosabb lenne a gyorsulás, jelenleg 2x4 GB (Dual Channel) 1333 MHz-es DDR3-as memória van a gépemben.

A WinRAR-t bevetettem egy, a valósághoz jobban közelítő tesztben is, melyben egy 560 MB-os (példának okáért Windows 98 ISO) fájlt tömörítettem be egymás után háromszor, és az egyes tesztekhez szükséges időt mértem le. Itt az látható, hogy az i5-4460 közel kétharmad idő alatt, azaz kis híján 30%-kal gyorsabban végez a feladattal. Vegyük példaként, hogy az i3-2120-nak egy nagyobb állomány betömörítése hat percig tart, míg ez folyamat az új processzor segítségével majdnem két perccel rövidülhet.

Végül egy olyan komplex benchmark következik, ami többféle képességét is leméri a CPU-nak, és a végeredményre ad egy pontszámot. Hasonlítható egy kicsit a 3DMark progihoz, csak ott épp ellenkezőleg a grafikus kártya teljesítménye kerül górcső alá. A szoftver méri a proci tömörítési, titkosítási, lebegőpontos és egyéb számolási képességeit, és mellé leteszteli az egyszálas teljesítményt is. Az előny egy hajszállal több, mint 70 százalék az új számítógép javára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények