RawTherapee munkamenet

A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :) – írta: hcl, 8 éve

Alapismeretek, elrendezés


A program Szerkesztő nézetben

A program többféle elrendezésben használható; én az "Egyetlen fül mód, függőleges előnézeti képek" megjelenést szeretem. Az indítás után az állományböngésző fogad, a bal oldalon található könyvtárfában lehet a könyvtárak között mozogni, az ablak középső részén pedig a könyvtárban található képek láthatók (minden ismert képállományt megjelenít). Egy kép szerkesztéséhez duplán kell azon kattintani. Ekkor a program Szerkesztő módba vált – baloldalt fent lehet visszaváltani böngésző nézetbe.

A RAW állományok többfélék lehetnek – a Canon CR vagy CR2, a Nikon NEF, az Olympus ORF formátumot használ – de az közös bennük, hogy a RAW szerkesztő programok magukat a nyers képeket nem módosítják. A kép tulajdonságait állítgatva csak egy lista készül a módosításokról, majd ez alapján lehet elmenteni a "kész" képet valami általánosabb formátumban.


Böngésző nézet

A kép szerkesztésre történő megnyitása után a jobb oldalon található füleken válthatunk az egyes tulajdonság-csoportok között.

Ezek sorban az Expozíció, Részletek, Színek, Wavelet, Transzformáció, RAW. Az egyes füleken csoportosítva vannak a beállítások, az adott csoport hatása külön kapcsolható, csak akkor lesz hatása a képre, ha bekapcsoljuk (vagy pipa, vagy egy I/O jel van a csoport neve mellett, ezen kell kattintani). A fülek felett található legördülő menüben előre beállított profilok választhatóak ki; részemről a Default, Default ISO Medium, Default ISO High profilokból szoktam kiindulni, attól függően, hogy a kép milyen érzékenységen készült.(100-400 Default, 400-800 Medium, 800-6400 High.) Ezek sok beállítást nagyjából a jó értékek köré tolnak, kevesebbet kell utánuk állítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények