Retro Kocka Kuckó: merülés a mélyvízben

Túl vagyunk rajta, megcsináltuk! Ez már egy "igazi" kiállítás volt a maga nemében. – írta: hege8888, 12 hónapja

Nos, túl vagyunk rajta, megcsináltuk! És igen, ez már egy "igazi" kiállítás volt a maga nemében. Na, de ne szaladjunk ennyire előre...

Ott hagytam abba, hogy jó-jó, kis falumban lement a RKK, ment flottul minden masina, de a látogató-létszámmal nem voltam teljesen elégedett... Volt a gyerektábor, meg pár betévedt "civil", másnap meg (augusztus 20-án) néhány tucat vendég... Hm-hm.. Már a pandémia előtt is próbáltam városi helyet keresni, de van egy bökkenő: az világos, hogy iskolába, ahol aktív oktatás folyik, a terem és az asztalok miatt nem könnyű ilyen rendezvényt bevinni. (Pedig remek lehetőség lenne, hogy kalapoljanak adományt gyűjtsenek az iskolai alapítványnak.) Volt egy kinézett dátumom idénre, a május elsejei hosszú hétvége. Április 29-30 és május 1! Az 3 nap! Csak keveredik oda ember...

Teljesen véletlenül, még az amigás időkből megismert egyik régi vásárhelyi retros barátomnak ezen szomorkodtam, hogy nem találok helyet... Egyszer csak jött a nagy ötlettel, hogy akkor csináljuk meg mi! Kicsit szkeptikus voltam... Helyet majd segít találni... Így jött a képbe a hódmezővásárhelyi Strandfürdő aulája. Párszor, ha az uszodában jártam, már nézegettem a folyosó üvegfalán túl, a szép, nagy, világos teret... hogy itt jó lenne, és most itt a lehetőség...
Mindez február 27-én dőlt el, (szóval volt két hónapunk) hogy akkor legyen/lehet Retro Kocka Kuckó Hódmezővásárhelyen.. Pisti barátomat értesítettem, hogy mit szólna április végéhez? Természetesen örömmel fogadta a hírt, trónörökös érkezése miatt a nyár neki idén amúgy sem lesz jó, és sajnos anyagi okok miatt gyerek-tábor sem lesz.. :( A szervezés alatt sikerült pár, valamilyen módon retróhoz kapcsolódó emberrel felvennem a kapcsolatot. Így a RKK-t sikerült a számítógép és konzolos részen túl pár dologgal csábítóbbá varázsolni, hogy a nem csak fekete öves kockák is kedvet kapjanak meglátogatni egy ilyen rendezvényt.
Pár hét alatt lett szponzor is, hogy a helybérlet is rendeződjön, és már nyakunkon is volt április közepe!

Előkészületek:

Áprilisban párszor bementem a strandra, hogy a kiállítóteret felmérjem, hogy mégis.. Hogy a dolgot értsétek, télire a strand itt tárolja a nem fagyálló, nagy növényeit, melyet előttünk egy héttel vittek végül ki. Fejben megszületett az előző kiállítás elrendezése alapján az itteni terv, hogy hol lesz a konzol sor, a PC-sziget, hova fér el a LAN-party, és most már az egyéb kiállítókra is gondolnom kellett, nekik is meg kellett terveznem a helyet. Voltak kiállítók, akik nem vállalták egyéb elfoglaltságuk miatt mindhárom napot, de ez pont jól jött ki, így a kigondolt területen tudták egymás váltani. A szervezkedés közben megkeresett egy hódmezővásárhelyi fiatalember, Béres Benedek, (oldala itt) aki mint kiderült nagyon szép - főleg hazai - rádiógyűjteménnyel rendelkezik, és azokat szívesen hozná megmutatni a publikumnak. Megbeszéltük a részleteket, már írtuk is át a programot! Még a végén kevés lesz az asztal...

Április folyamán két szabadnapom is ugrott (berendelt a munkáltató), szóval a géppark átnézését/felkészítését illetően kicsit ideges voltam is meg nem is. Elvégre:
1. Legutóbb flottul ment minden
2. Vásárhelyen ez lesz az első "Retro számítógép és videójáték" esemény, szóval nincs léc, amit meg kellene ugrani, de azért na... Mi magunknak csak feljebb raktuk... Szerencsére Pisti megnyugtatott, mivel hozni akart két Voodoo-kártyás gépet is (így pont volt Voodoo 1, 2, 3 a repertoárban), hogy lesz itt működő gép... Végül pont elég lett a hely is, és igaz volt bizonytalankodó gépem, volt helyette másik, azon is nagyszerűen szórakozott a vendégsereg.

Április 28, péntek: összeegyeztetvén a többiekkel erre a napra volt tervezve az ún. kiállító-tér előkészületi munkálatok. Értsd: asztal pakolás. :D Délelőtt egyedül elvittem egy halom CRT cuccot és gépet, majd délutánra vártam a többieket.

Pár kép:

Autóban a cucc

Szépen kialakult a tér, körvonalazódott, a mi, hova, mennyi. A konzoloknak és a Commodore szekciónak jó a műanyag kerti asztal, a PC-khez a súly és az egerészés miatt a bútorlapos asztalokat tettük. Gyakorlatilag pont fel is használtunk mindent. Szűk egy óra alatt végeztünk is, sőt, a végére Pistivel úgy döntöttünk, hogy felrakjuk a TV-ket is, hogy lássuk, mennyire férünk. Fértünk, úgyhogy lett hely két asztalnyi néznivalónak is, kettőnk dobozos motyójából.

Alakul a Commodore-rész, és a látnivaló

És a konzol-sor is

Itt nekem jött 4 nap meló, majd folytattuk szerdán: délelőtt beélesítettük a konzol sort, majd a Commodore részt. Pistinek 12:00-től dolga volt, szóval délutánra magamra maradtam. Felpakoltam a PC-s részt nagy vonalakban és hazatértem. Itt kezdtem érezni, hogy na, fáradok....

Csütörtökre szerencsémre jött Geri Budapestről! segíteni. Vele tavaly a BRSZK-n találkoztam először személyesen, ahol felajánlotta a segítségét. Megmondom őszintén jól esett, hogy ott volt, mert nem egyedül voltam, és néha úgy éreztem, hogy én csak dirigálok, meg tetvészkedek, ő meg a melós... Délután elszaladtam még Benedekhez is a rádióit segíteni elhozni, majd lassan összeállt a kép: mentek a gépek, pakolta mindenki a maga cuccát. Összeraktuk a már ismerős Foxpost-zászlót. Délután Geri visszament Budapestre, mert hétvégén dolga volt, igazán kár, hogy nem tudott maradni, megérdemelte volna.

Benedek kesztyűs kézzel bánik a rádióival

Bekerültek a fotós-videós holmik is. Ezek a mai napig működőképes videó-rögzítő, vágó eszközök, kamerák.

Geri IP címeket ad az újabb gépeknek, hiszen a múltkor még 4, immáron 6 gépet pattintottunk össze a LAN-partyhoz

Egyesült erővel összeraktuk a zászlót, és dobozában találtam egy papírt is:

Péntekre ígérte magát a városi TV, illetve megérkezett 8 után Temesváriné Kati, és elrendezte a gobelin és pixel alkotásait. Ezekre én úgy tekintek, mint a számítógépes grafika testvérei, úgyhogy ezért gondoltam azt, hogy egy ilyen kell nekünk, meg nem utolsó sorban a gyengébb nem is kapjon valami érdekes látnivalót, mert valljuk be, az ilyen rendezvényeken általában a férfiak, meg a gyerkőcök érzik igazán jól magukat.

Kati munkái

Megérkezett a TV, felvettek bennünket, én mondtam amit mondtam, utólag egészen értelmesnek tűnik.. :)

Szombat:

Megérkeztünk 8 körül mindannyian, Pisti hozta az öccsét, Ádámot is, aki előtt le a kalappal, a kiállítás 3 napja alatt fáradhatatlanul cikázott a gépek között, indított LAN-t, segített Kinectezni, telepített még játékokat a gépekre. Ennek különösen örültem, mert az én gépeim ugye az én ízlésemet tükrözték, így viszont került fel többféle játék, szélesedett a paletta. Azon kívül hozott a LAN-hoz az egyenlő esély jegyében egyforma Genius egeret, és billentyűzeteket is, úgyhogy ezeket gyorsan kicseréltük még nyitás előtt. Szombaton zárás előtt nem sokkal kezdtek elszállingózni az emberek, mi is szépen lekapcsoltuk a gépeket. Elégedettek voltunk, olyan 120-130 látogatónk volt.

Érkeznek az első vendégek

Gál Levente telefonjainál is jót nosztalgiáztak az emberek. Kellemes lounge zene szólt a JBL-es iPod dokkolóból

Az ízléses kiállítás kettőnk holmijából, Pisti sokat dolgozott vele

Vasárnap:

Jöttek ismét, valamivel többen, mint előző nap:

Még a hölgyek is elérzékenyültek régi Nokiáikkal való találkozáskor

Geri a 166Mhz-s Pentiumon, míg Pisti a P233 + Voodoo1 gépen csapatja. Kipróbáltuk milyen a Jazz Jack kontrollerrel.

Vasárnap volt a legpörgősebb a dolog, többen jöttek, mint előző nap, és tovább maradtak. Konkrétan zárás előtt tíz perccel még ez volt a helyzet:

Az a háttérben lévő úr is Kinectezett.

És külön öröm, hogy a szebbik nem képviselői is játszottak, és nem csak a szokásos "leülökmáriózni a gyerek mellé", hanem Zoo Tycoontól kezdve a Need for Speedig, de még CS-zni is láttam hölgyet. Egészen fiatalt:

Apa CS-zni tanít

És még amin dobtam egy hátast: ez a váci család eljött, hogy lásson végre egy retro-rendezvényt. Kérdezem:
- Füle nem lett volna közelebb?
- De, csak mindig közbejött eddig valami, de idén elmegyünk.

A Kinect is jó móka volt, itt épp az erő van a fiatalokkal.

Kis unszolásra sikerült egy feminim Dynablasert összehoznom. Még, hogy a nőket ez nem érdekli..
3 perc múlva meg sikoltozás, nevetés... ;)

Időnként telt házzal ment a buli, majdnem miden gép előtt ültek. Így utólag azt mondom, hogy pont jól el volt találva az eszközarány a látogatókhoz. Nem volt sorbanállás, tömegnyomor, de érződött a folyamatos érdeklődés is. Vasárnap zárórakor még mindig ült bent 12-14 aktív ember, akik nem vettek tudomást az időről :) Videó itt lent.

Hétfő:
Történt egy kis váltás, mert Levente erre a napra már nem tudott jönni a telefonjaival, de jött helyette Lajos és Edit, akik Hi-Fi gyűjtők, azon belül is a szalagos magnó a kedvencük. Lajossal annyit egyeztettünk, hogy egyfajta zenehallgatási evolúciót prezentáljon majd. És hozott is mindent, a gramofontól a CD lemezjátszóig ki lehetett próbálni, hogy a telefon/MP3 korszak előtt (szóval úgy a kétezres évek előtt) hogy és mivel hallgattuk kedvenceinket a nappaliban, vagy az utcán sétálva. És nem viccelek, tényleg volt olyan tizenéves, akinek élmény volt kipróbálni, megtapasztalni, hogy felteszik a lemezre a tűt, serceg a bakelit vagy a tokból kivenni a kazettát, és magnó elindít...
Illetve a konzol-árus Gergely helyére jött Kiss Erzsébet Orosházáról, aki kártyanaptárakat gyűjt, és ebből mutatott meg a közönségnek egy szép adagot.

Ezért 1991-ben páran odaadták volna a fél veséjüket. TV-s rádióra kötve a Sega Mastersystem, rajta a Sonic

Lajosék pultján a gramofontól a CD-ig mindent ki lehetett próbálni

Erzsike naptárai

Hopp! Egy kakukktojás, egy Macintosh

Csupa tizenéves srác..

Délutánra érződött a létszámon, hogy az emberek mennek majálisozni, 17:30-ig tartott ki a tömeg. Összeálltunk egy csapatképre, és elkezdtünk pakolászni.

A 3 nap alatt olyan 450-500 látogatónk lehetett. Nagyon elégedett vagyok, több okból is:
sikerült egy 5-6 fős kis csapattal megágyaznunk egy olyan rendezvénynek, amit megálmodtam, elképzeltem, kiötleteltem. Mindezt az otthonomban, Vásárhelyen, úgy hogy nem vagyok se IT-s, se marketinges, se programszervező... Ráadásul mindezt szűk két hónap alatt. Nagyon nagy köszönöm illeti a kiállító, szervező, segítő társakat is, akik segítségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy minden flottul menjen oda-vissza!

Külön köszönet a rendezvény két támogatójának: a Foxpost-nak és a Csomiép Kft-nek, továbbá Katona Zsolt fürdőigazgató úrnak, hogy látott fantáziát bennünk.

Gyorsan még létrehoztunk magunknak egy Fb-oldalt, hogy ha valaki értesülni szeretne a következőről (valószínűleg jövő év április vége felé.), itt egy link: https://www.facebook.com/retrokockakucko
Arturius1000 videója:

Gyertek el jövőre is!

Azóta történt

  • Gyere el a 8. BRSZK-ra!

    Ismét tárt karokkal, rengeteg retro számítógéppel és egyéb látványos dolgokkal várunk titeket!

Előzmények