Samsung Ativ Book 4

Egy nagyméretű, de könnyű, matt kijelzős, Ivy-s, dedikált VGA-s notebook a Samsungtól 200.000 alatt. – írta: Vicoo, 11 éve

Na, de most már jöjjön a gép belülről!

Na, annyira nem a belseje, mert még nem a hardver jön, hanem a kinyitott állapot. A csuklótámasz, mint mondtam enyhén érdes, kellemes tapintású anyag. A tapipad szép nagy (Synaptics gyártmány), ez több érintést is érzékel, illetve ismer gesztusokat. Ilyenek például, hogy két ujjal lehet görgetni a képernyőt, illetve lehet nagyítani ujjal, stb., mint egy okostelefonon. A legjobb a görgetés, mert ez bármelyik részén megy a tapipadnak, szóval nem idegesít, mint sok notinál, hogy csak a tapipad szélén van görgetősáv. A másik pozitívum számomra a különálló gombok megléte, ugyanis a jelenlegi trend, vagyis az egybe tapipad szerintem nem túl felhasználóbarát. Lehet, hogy szép, de kényelmetlen. Mind a két gomb csendben jár és matt a felületük.

A billentyűzet sima szigetes, a billentyűk rövid úton és halkan járnak (nálam nem, mert asztali géphez való billentyűzethez vagyok szokva, ahol a hosszabb út miatt nagyobb erővel ütöm le őket...). Ami itt szempont volt nekem, hogy ha már ekkora a gép, akkor legyen numerikus billentyűzete. Sokan mondták, hogy minek az, de amikor sok számot kell írni, akkor bizony jól jön! A billentyűzeten a funkcióbillentyűk a szokásos F1-F12-n kívül egyéb feladatot is ellátnak. Ez még nem akkora dolog, mert ez így van sok más gépnél is, de itt van egy FnLock billentyű is, aminek megnyomásával az Fn gomb+F1-F12 elhagyható, elég csak a megfelelő F1-F12 funkcióbillentyűt megnyomni.

A kedvencem itt az F1 és F11. F1 esetén az Easy Settings jön elő, amiben a nagyon alap dolgokat lehet állítani, az F11 esetén pedig a legkisebb szorzót állítja be fixen a processzornak, így hangtalan lesz a gép, illetve az üzemideje is kb. 5-5,5 óra lesz. A billentyűzetről még annyit, hogy enyhén bele van süllyesztve a gép síkjába és benyomni középen nem igazán lehet, tehát jól alá van támasztva. A billentyűzet felett húzódik a hangszóró rácsa, ez ne tévesszen meg senkit, sima sztereó „rendszer”. A hangzása notebookos, tehát nem egy audiofil élmény, de ez egy notinál nem is meglepő. Persze nem kell valami szörnyűségre gondolni, csak a mélyek nem dübörögnek. Cserébe hangos eléggé, én 50% hangerőn használom és bőven elég.

Már csak a bekapcsoló gomb van hátra, ami szerencsére nem világít, szépen belesimul a házba.

A kijelző MATT(!!) ez számomra nem is volt kérdés. A színei szép élénkek és max. fényerőn nagyon erős is, ezért kb 75%-on használom, így is bőven jó még. A matt kijelző feltétel volt, sok gyártmány így ki is esett.

A monitor egyébként egy AU Optronics B156XW04 V6 , LED háttérvilágítású TN panel, 1366*768 felbontással. A TN panel nyilván nem egy betekintési szög bajnok, de szemből nézem, így nem invertálódik, ha pedig többen akarjuk… akkor ott a HDMI. Eddig legfeljebb hárman néztünk képeket, ami azt illeti, ilyen esetben sem volt zavaró invertálódás tapasztalható, mivel a 15,6” méret miatt nem túl messze ültünk. :)

A kijelző felett van még egy HD kamera, a működését jelző kék LED társaságában, illetve egy mikrofon.
Amit fontosnak tartok a külsőről még leírni, hogy a zsanér elég erős, egy kézzel nem is tudom kinyitni a gépet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt