Coleman MacKenzie cabin 6 blackout sátor teszt

Nézzük mit tud a 2019-es év legjobb családi sátra és hogyan álja meg a helyét a Coleman innováció 2022-ben. – írta: Csabroncka, 2 éve

Sátrazás

5 dolog ami az első Mackenzie sátor állítás és bontás után megállapítasz

1. Egy zsákba csomagolva (gyárilag) a sátor iszonyúan nehéz és nehezen kezelhető
2. Nagy mérete ellenére igen hamar felállítható a kompakt tartószerkezetnek köszönhetően
3. Stabil, nagy, jól néz ki és praktikus
4. A tartó lábakat figyelmesen kell a jó oldalra tenni
5. Nagy mérete ellenére, hamar bontható és csomagolható a sátor

Sátor állítás - bontás (Idő tényező)

Amennyiben volt hasonló méretű régi cseh sátrad, vagy újabb üvegszálas merevítésű alagútsátrad, mellbevágó a sátorállítás és bontás gyorsasága. A felállítás feleannyi idő a Coleman Coastline Delux 6-hoz képest, a bontás még gyorsabban kivitelezhető.

Sátor állítás - bontás (Bonyolultság, összetettség)

Egyedüli negatívumként az egyik oldalról spórolásként lehagyott előtető miatt bizonyos lábak rendelkeznek előtető rögzítő lyukkal, mások nem, így azokat odafigyelve kell párba válogatni az előtetős oldalra. A külső váz miatt az összeállítás roppant egyszerű, részben emiatt lehet gyorsan összerakni és bontani.

Sátor állítás - bontás (Emberi tényezők)
Ezt a sátrat egy személy is fel tudja állítani!

A sátrat én Angliából hozattam (https://www.ibexcamping.co.uk/) még februárban, illetve pár tesztvélemény elolvasását követőn nyugtáztam, hogy külön kell kezelni (külön táskában) a vázelemeket és a sátrat, mert két emberrel még csak-csak, de egy embernek szenvedés a cipekedés.

(belső panorámakép, 4 személyes hálófülkével.)

(belső panorámakép, 2 személyes hálófülkével és pakoló sarokkal.)

A rozsdamentes vázelemeket vékony rugós acélsodronyok kötik össze, így nincs kínlódás a különböző vázdarabok összeillesztésével (akinek volt régi cseh sátra, tudja miről beszélek, órákig lehetett válogatni, ha az ember nem emlékezett mi hova jön). A vázelemek a ponyva külső oldalán futnak, a tetőívben rugalmas anyag vezeti és tehermentesíti a varrásillesztést, az oldalfalak pattintós fülekkel kapcsolhatók a vázhoz.

(rozsdamentes vázelemeket összekötő vékony sodrony, belül rugós rögzítésű)

A sátorhoz tartozó cövekek meglepően ócskák (jobb oldal), a Decatlonos Quchua cövekek (középső) sokkal minőségibb darabok. Obelinkről 8 db vihar cövek (30-cm -s Mamut hering) (bal oldal) a méret és magasság miatt szinte biztosan nem kevés, főleg laza talajban.

Az összerakás és felállítás gyorsan kivitelezhető a ponyván kívüli rögzítésnek köszönhetően. Minden oldalon a szerkezeti lábak a sátoralap megerősített aljába varrt fülekhez csatlakoznak. A ponyva feszességét úgy lehet optimálisan beállítani, hogy az egyik oldalon a fülek és csatok állítható méretűek.

A sátor alját körben ~15 cm-es feszített szoknya védi, ez még jobban vízállóvá teszi az alsó sátoralap-ponyva varrásillesztést. Aki kevésbé ismerné ezt a problémát, annak megjegyezném, hogy az egybevarrt sátoralap esetén, az anyagillesztés itt kapja a legtöbb terhelést. Vigyázni kell, hogy lehetőleg egyenletes legyen a sátornak a terep, ne feszítsük meg a ponyvát túlságosan, mert a cérna beletépi magát az anyagba és hajlamos a ragasztás ellenére intenzív vagy hosszan tartó esőzés után átázni.

A bejáratok magas küszöbűek, ez nagyon jó dolog (elsősorban a homok és víz miatt), de meg kell szokni. Valamennyi varrás szépen dolgozott, egyenletes, a ragasztások hibátlanok. A nagyobb illesztések dupla vagy tripla megerősítést kaptak.

(varrás és ragasztott illesztés az ablakok mentén)

(varrás és ragasztott illesztés a sátoralap és ajtó találkozásánál, látható, hogy a sötétített ponyva belső oldala egy fekete műanyag bevonatot kapott, az árambevezető cipzáros nyílást jól látható módon helyezték el (sajnos csak a sátor egyik oldalán), eső védett a szoknya belső felén)

Az ajtók alsó ~40 cm-ig nem szúnyoghálósak (belső panorámaképeken látod), így a felverődő eső miatt nem kell aggódnunk. Valamennyi bejárat rikító narancssárga cipzárstoppal van ellátva, így a fülek könnyen megtalálhatók.

A középső lámpatartóhoz tépőzáras vezetékrögzítők futnak végig az egyik oldalon.

(tépőzáras vezetékrögzítő)

(varrásnál jól tehermentesített lámpaakasztó, Coleman Cool Zephyr Ceiling Fan - nem éppen egy könnyű darab)

A hálófülkék sötétítettek, külön cipzározható szellőzőt kaptak. A hálófülkék bejárata viszont csak 1/3-ad részig kapott szúnyoghálót (belső panorámaképeken látod), ez meleg időben nagyobb hátrány, 10 fok alatti éjszakák estén viszont 2-3 fokkal emeli a hálófülke hőmérsékletét. A 4 személyes hálófülke íves, nem esőálló szellőzést kapott, a kétszemélyes felőli oldalon feszíthető esővédő fedi a moszkitóhálós szellőzőt (előbbi külön cipzározható, igaz a szúnyoghálók külön cipzározhatóságát én feleslegesnek tartom).

A sötétített hálófülkék (bár nincs koromsötétség - a kinti fény ~80%-át szűri) az egyik legjobb innováció. Ebben a sátorban (már ha a reggeli nap nem éri közvetlenül a sátrat), valóban lehet sokáig lustálkodni. Az alábbi kép júliusban, reggel 8 órakor, fák árnyékában készült, bent éppen csak félhomály.

Esőben és zivatarban a ponyva szokásos módon hangos, viszont a sátor stabilitása erősebb szélben is kiváló. A szúnyogok vagy eső elől a tágas nappaliba lehet menekülni, itt 4 felnőtt is kényelmesen el tud lenni. Mivel a sátor teljes belseje rovarmentes a nappali részen +2-3 személy még tud aludni szükség esetén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Kempingezés és sátrazás

    Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok.