Kempingezés és sátrazás

Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok. – írta: Csabroncka, 4 éve

A kempingezés élménye

A cikkben szereplő és linkelt termékek nem reklámnak minősülnek, csupán a szerző tapasztalatából eredő tanácsok kiegészítésére szolgálnak!

Frissítve: 2022.01.

Magyarországon és úgy általában egész Európában egyre népszerűbb a sátras kempingezés ismét. Az ár mellet sok minden más is befolyásolja természetesen szálláshely választásunkat. Azt semmiképpen sem javaslom, hogy kizárólag az ár (olcsóság) miatt válaszuk a kempingezést, mert nagy csalódás fog minket érni (sokszor egy főre lebontva egyáltalán nem olcsóbb, mint egy magánszállás, airbnb szállás), a felszerelés árát pedig nem is számoltuk még bele. A kempingezés egy életérzés, és ehhez elengedhetetlen, hogy az emberek első ilyen élménye felhőtlen legyen, mert ez a későbbiekre nézve a kedvet és a hajlandóságot is negatívan befolyásolhatja. Akit magával ragad, azt megbabonázza örökre és egész életében imádni fogja.

(kép forrása: https://interestingengineering.com/hottest-trends-in-camping-how-has-technology-changed-the-industry)

Kinek nem ajánlott a kempingezés:
- aki utál barkácsolni, bármit is megjavítani, összerakni
- nem szereti a legót
- betegesen irtózik a bogaraktól, állatoktól
- utálja úgy általában a természetet és bármit ami ezzel kapcsolatos

Kinek ajánlott a kempingezés (a fentiek ellentétén kívül):
- a legtöbb fiatalnak
- gyerekes családoknak
- nagyon pörgős munkakörnyezetben dolgozóknak

● Mi lehet a titka ennek a pihenési formának?
Saját tapasztalataim alapján sokkal hamarabb elindul az agyamban a "kikapcsolási" üzemmód és sokkal hamarabb erőt vesz rajtam az ellazulva, belassulva pihenés.
Nagy élményt okoz már önmagában a készülődés, pakolás, majd a kemping, sátorhely kiválasztása. Jó érzés a biztonságos "otthont" felépíteni, rendben tartani. A kulcs, hogy egész nap a jó levegőn vagy. A természettel harmóniába kerülsz és felveszed a ritmusát.

● Mi lehet az oka, hogy sokakat elriaszt a kempingezés és "félnek tőle"?
- Hideg van, és három réteg melegítőben alszol a földön (ez a mai modern felszerelések mellett már elképzelhetetlen, ha normális (évszaknak és hőmérsékletnek megfelelő) hálózsákot és matracot veszel.
- Sár és eső, dagonyázás (ez csak részben igaz és jó minőségű sátorral a beázás megelőzhető)
- Vihar és szél (igazából ez az egy dolog ami miatt valóban lehet aggódni és előrelátóan mérlegelve 'B' tervet felállítani)

● A "szabad ég" alatt alvás veszélyeiről:

kép forrása: https://arhiv.minap.hu/sites/default/files/styles/cikk_rogzitett_szelesseg/public/2017-10/csillagos_eg.jpg?itok=C4d_2IGc

A témát megragadva nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmet a biztonságra. Ez a biztonság sok mindent érint, mind anyagi javakat mind emberi életeket. Alapvetően kijelenthető, hogy a legbiztonságosabb minden szempontból a kiépített, zárt kemping. A vadkempingezés élménye ugyanakkor semmihez sem hasonlítható. Magyarországon vadkempingezés esetén nagyvadak és nagyragadozók miatt a jelenlegi farkas és medve állományt tekintve villanypásztor védelem nem indokolt, természetesen ez külföldön pl.: Romániában fokozott figyelmet igényel az élelmiszer szakszerű tárolásával együtt. Jelen cikknek nem célja a jogszabályoknak való megfelelés firtatása a vadkempingezéssel kapcsolatban!

kép forrása: https://www.eurekacamping.com/sites/eurekacamping_site/files/iStock_91860183_SMALL.jpg

Rengeteg kemping küzd a besurranó tolvajok ellen több-kevesebb sikerrel. Nagy értékű eszközeinket, pénztárcánkat, pénzünket, ha van rá lehetőség zárt széfben, zárt autóban tároljuk. Amennyiben ez nem lehetséges, rakjuk be magunk mellé a hálózsákba éjszakára, napközben pedig ne hagyjuk felügyelet nélkül. A legtöbb tolvaj hangtalanul a sátor előteréből, vagy nyitva hagyott autóból lopja ki közvetlenül a pénzt elsősorban az éjszaka leple alatt, annak ellenére, hogy sok kemping járőröző biztonsági őröket is alkalmaz.

A sátorban alvást rossz időben (erős szél például) ne erőltessük! Készüljünk fel, nézzük meg előre a pontos időjárás előrejelzést és ez alapján akár mondjuk is le a programot, ha szükséges. Van olyan helyzet azonban amikor váratlanul érhet minket vihar. Nagyon jónak és akár életet mentőnek is tartom az időkép telefonos alkalmazását, mellyel élő zivatarriasztást kapsz a telefonodra, ha közelben zivatartevékenység várható/van. Sátrazásnál maga az eső és annak mennyisége, intenzitása (feltételezve, hogy nem vizes árokba, vagy folyómederbe sátraztál) alapvetően nem okoz gondot, egy >2000mm vízállóságú sátor száraz marad belül. Az igazi ellenség az erős szél (zivatarok intenzív kifutószele) >70km/h és a nagy méretű jég >2cm. A legtöbb sátrat 60-90km/h erősségű szél mellett tesztelik. A kempingek többsége szélárnyékos sátrazási lehetőséget biztosít és a fák ágait is karbantartják, emiatt átlagos zivatarok esetén nem kell aggódnunk a szabadban alvás miatt. Utasbiztosítás keretében elemi kár és lopás ellen tudjuk biztosítani nagy értékű felszerelésünket: további részletek itt >>

Van ugyan akkor az az időjárási körülmény, amikor a szilárd menedékre történő távozás nélkülözhetetlen. Az alábbi fesztiválos videó első másfél percében az intenzív eső mellett 50-60 km/h-s szél lengedez, majd 1:55 után, miután a háttérben a reflektor torony eldől elszabadul a szörny. Érdemes megfigyelni, hogy első körben a pavilonok, napsátrak milyen hamar megadják magukat. Márkától függetlenül a kupolasátrak egy része és a popup sátrak nagyon jól bírják a szelet, a nyitva hagyott bejárat megbosszulja magát azonnal! A videó 2:00 percétől 110 Km/h-t meghaladó a szélsebesség van. Érdemes megnézni az előtérben található Coleman Ridgeline 4 Plus hogyan viselkedik a viharban. Amint a tulajdonos a legnagyobb szélben kinyitja a bejáratot a szélnyomás és a huzat szívó hatása összeroppantja a sátrat. Fontos megjegyezni, hogy >3000 mm feletti vízállóság esetén, még ilyen idő után is száraz maradhat a sátorban lévő cuccunk, ha az anyag megússza fizikai sérülés nélkül.

● A felszerelés kiválasztása, lehetőségek és buktatók

kép forrása: http://www.girltalkhk.com/wp-content/uploads/2019/10/70771762_2296876857308804_6817223470592654741_n-768x575.jpg

A felszereléssel kapcsolatban itt is, mint minden más hobbinál igaz, hogy az árak határtalanok! Nagyon sok felesleges dolgot meg lehet venni, nagyon drágán, illetve nagyon sok fontos apróságot rendkívül olcsón. Érdemes azért itt is a minőségre törekedni és részben ez alapján dönteni elsősorban a sátor és a hálózsák kiválasztásánál.
A kempingek árai 1 főre lebontva nem feltétlen olcsók, és nagyon változatosak, attól függően, hogy milyen egyéb szolgáltatást nyújtanak. Minél többen alszanak egy parcellán, fajlagosan annál olcsóbba járunk.

(Hu) Parcella/sátorhely: 500-5000 Ft/nap
(Hu) Személydíj: erősen változó 1000 - 10.000 Ft/fő/éj
(Hu) Áram (16A): 1000-2000 Ft/nap
(Hu) Autó beállás: ingyenes - 1000 Ft/nap
(Hu) IFA: 100-500 Ft/fő/éj

Felszerelés vásárlás előtt mindenképpen el kell döntenünk milyen kempingezést tervezünk:
- Gyalogos vándorkempingezés
- Vízitúrás vándorkempingezés
- Biciklis vándorkempingezés
- Autós vándorkempingezés
- Kempingezés egy helyen, vagy hosszabb ideig
- Nomád vadkempingezés
- Glamping

Az eszközöket és a felszerelést mindig ennek megfelelően kell megválasztani, meghatározni a pakolható térfogatot és tömeget. A gyalogos és biciklis kempingezésnél (amennyiben mi visszük magunkkal a felszerelést) törekedni kell a felszerelés és a tömeg minimalizálására, autó vagy busz esetén ugyanakkor már sokkal jobban előtérbe kerülhet a kényelem.

● Mennyi felszerelést vigyek (vihetek) magammal
Ez a kérdés elsősorban a vízitúrát, gyalogos vagy biciklis kempingezést érinti, gépjármű használata esetén az emberek többsége (ahogyan én is) a józan ész határa mellett mindent betuszkol, amire szükség lehet.
Gyalogos és biciklis kempingezésnél a sátor tömege ne haladja meg az 5000g-ot, lehetőleg pehelysúlyú, önfelfújó matracot (<1000g) válasszunk fekhelynek. A nyílt cellás matrac szabadban alvásra alkalmatlan! Hálózsák (párnával együtt) esetén is tartsuk a <1000g tömeget. Asztalt és széket ne cipeljünk magunkkal, az étkezést érdemes telepített asztalon és padon megoldani, amik a kempingekben és túra pihenőhelyeken rendelkezésre állnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények