üzenetek

hozzászólások


Bennyboy
(őstag)

Hasznos iromány. Bár a legtöbb dolog már be van szerezve mert évente szoktam fesztiválozni egy hetet de 1-2 dolog még kimaradt a kempingezéshez.


Csadi
(újonc)

Hasznos írás,köszönjük!
Most megyek is győzködni az asszonyt,hogy menjünk :D


Pttypang
(veterán)
Blog

Jo iras, koszi


ivana
(Ármester)
Blog

Az popup sátrak semmire sem valók, de főleg nem vizi, bringa vagy gyalogtúrához. Még a kenuból is kilóg, de bringára vagy hátizsákra felrakni végképp nehéz. A régi elosztós trükk sem alkalmazható (egyik ember viszi az alsó ponyvát meg a cövekeket, a másik pedig a külső ponyvát és a rudazatot). Plusz még dög nehezek is a méretükhöz és az árukhoz képest. Egy sima sátrát meg még esőben részegen is fel lehet verni ketten 10 perc alatt.

A sátorba érdemes sátorlámpát rakni, az embereknek meg fejlámpa, minden más elég veszélyes tud lenni. Szintén célszerű, ha mindenkinél van egy bicska evéshez.

A hűtésnél én patakban való áztatásra, főzésnél meg a bográcsra szavazok :D Bár a kis gázfőző kávénak, teának hasznos.


pubyy
(tag)

"Egy sima sátrát meg még esőben részegen is fel lehet verni ketten 10 perc alatt..."
Te még nem ittál rendesen sohasem....


nullpoint
(senior tag)

Nálatok sem működik a nyomtatóbarát verzió?

Olyan jó lenne ha nem kéne 8 külön oldalon nézegetni a teljes írományt.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Csak új ablakban nyílik meg nekem is :(


nullpoint
(senior tag)

Többi oldalon működik rendesen (Ph Itcafé stb...).

Nem tudom miért kellett kivenni ezt a lehetőséget logoutról. Gondolom a userek szopatása volt a cél megint.


lomposfarkas
(tag)

"Jelen cikknek nem célja a jogszabályoknak való megfelelés firtatása a vadkempingezéssel kapcsolatban!"
Ezt a rémisztő mondatot akár egy kempingtulajdonos is írhatta volna :) Pedig a megoldás dióhéjban 1 mondat: MO-n erdőben egy napig lehet, term.védelmi területen pedig engedélllyel.


Rimuru
(veterán)
Blog

[link].

Nagyon olyan hibanak tunik hogy logout frontendet nem huzta a backend valtozasok utan lezso. Ezert elso oldalnal ennel a cikknel se jutottam tovabb.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Röviden tömören sehol nem lehet, mert valójában mindenhol engedély kell hozzá!


lomposfarkas
(tag)

Ez biztosan nem igaz.


trydium
(csendes tag)
Blog

Jó kis írás ! Nagyjából... :C

Azonban az olvasása közben, mindig felböfögtem vmiért a "divatmajom" kifejezést... :W
40 éve vadkempingezem (most már a saját családommal, korábban a szüleimmel).
A legfontosabb kérdéseket, "ellenkérdéseket" sajnos nem feszegeti a cikk, ami mindig felmerül a témában ha kempingezésről van szó !

Hová megyünk sz@rni ?! Hogyan nem csípik szét a seggünket a szúnyogok ?
Hogyan rejtsük el a "terméket" ?

Ha a cikkíró csak azokkal a helyzetekkel kívánt foglalkozni, ahol/amiben telepített Toy-Toy budi is van, akkor mindenkitől elnézést kérek ! Ez viszont, akkor nem kempingezés, hanem "városi hülyeség" !


Fred23
(nagyúr)

Igen, én is úgy tudom, hogy az erdőtörvény szerint egy napot bárhol eltölthetsz, még magánerdőben is, de az tényleg lehet, hogy védett területeken engedély kell. Valaki elolvashatná és bekommentelhetné a törvény ide vonatkozó részeit, én tuti nem fogom megint elolvasni. Az mondjuk egészen biztos, hogy ha nem vagy kivilágítva éjjel, nincs nagy esély arra, hogy meglát egy erdőőr / erdész. Iszonyatosan kevesen vannak az általuk felügyelt terület nagyságához képest.

"Saját tapasztalataim alapján sokkal hamarabb elindul az agyamban a "kikapcsolási" üzemmód és sokkal hamarabb erőt vesz rajtam az ellazulva, belassulva pihenés."

:K


Bennyboy
(őstag)

el kell ásni


aronocs
(tag)

Rendszeresen járunk ki egy-egy éjszakára mindenfelé, és nekünk sem volt teljesen egyértelmű, pontosan mit hogyan lehet, mindenhonnan mást hall az ember, illetve ami 20 éve igaz volt, ma már nem feltétlenül, így a múltkor egy kicsit utánanéztem és kiollóztam pár idevágó bekezdést a vonatkozó szabályozásból. Akit részletesen érdekel: 2009. évi XXXVII. törvény
az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról

[...]
91. § (1) * Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha

a) más jogszabály azt korlátozza, vagy

b) az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte.
[...]

93. § (1) Az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben:

a) huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni;
[...]

[...]
96. § Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról.
[...]

[...]
65. § (1) * Erdőben tűz gyújtására és fenntartására - az erre a célra kijelölt helyek kivételével - csak az erdőgazdálkodó, annak hiányában az erdő jogszerű használója írásbeli engedélye birtokában levő személy jogosult.
[...]

[...]
(7) * Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.
[...]


lomposfarkas
(tag)

"Hová megyünk sz@rni ?! Hogyan nem csípik szét a seggünket a szúnyogok ?"
A neten olvasható, hogy a szúnyog érzi a vércsoportot és eszerint választ (meg az is olvasható, hogy nem így van), mindenesetre engem imádnak a nullás csoportommal (vagy ennek ellenére) Szóval nekem csak a deet alapú szúnyogriasztók használhatóak valamennyire, pl. Bros, gazdaboltokban is kapható, de van más gyártmány is. A franctudja milyen bio meg egyéb illatozó "szúnyogriasztó" csak pénzkidobásra jó, meg megnyugtatja a zöld felhasználót, hogy nem keni a mérget.
A cikkben leírtakról nekem ez ugrott be. :)


lomposfarkas
(tag)

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/
Ha valaki nem ismeri. Közepes és rövid távú időjárási modellek. Jobb oldalt a linkek: ecmwf, arome, wrf, meander, egyre rövidebb időtávra. Figyelembe veszi ezeket a modelleket más idősárásjelentő társaság is, és a kirándulónak is érdemes nézegetni.


trydium
(csendes tag)
Blog

"A cikkben leírtakról nekem ez ugrott be."

Te kifinomultabban fogalmazol mint én... :DD

Jómagam is nullás vagyok, apám is az volt. De mindenkit egyformán felzabálnak a szúnyogok a családban.
Valszeg a Szigetközben nincsen szaglásuk a szúnyogoknak vagy nem olvassák a brit tudósok cikkeit.
Nem volt jobb a SzuKu-nál, de meg kellett fürödni, ha a Zasszonyal is szerettél volna hancúrozni a sátorban... :))

Nálam a "sátor" 90kg ! :DDD 60kg a vas és 30kg a vászon. Egy 40 éves BudaPack sátrat használunk. Bazi nagy előtér, 2+2 hálófülke. Ezt nem fújja el a szél. Voltunk olyan viharban, hogy a 4 személyes kenut felkapta a vihar és majdnem 500 métert repítette a mezőn.
Eközben a sátor lágyan nyekergett a viharban... meg sem mozdult. :U

Amit a mai ifjúság sátornak hív, azt mi úgy neveztük régen, hogy KUTYAÓL ! :D

Vmiért úgy érzem, hogy Te is "régi motoros" vagy a szakmában... :R


lomposfarkas
(tag)

A Szuku is deet-es, ezért jó.
http://www.metatox.hu/biztons_adatlap/szuku_spray.pdf
https://hu.wikipedia.org/wiki/DEET
Öreg motoros azért nem vagyok, biciglivel és függőággyal kirándulok néha, ha szép az idő, de kiábrándítóan filléres így aludni :)


Somatom
(veterán)
Blog

Te biztos nem vagy régi motoros. :) Azt a sátrat tuti nem pókozod fel a motorra. Az is biztos, hogy még nem próbáltál sátrat bontani egy motorostalálkozón, vasárnap, a tűző napon, két nap piálás után. A legjobb a Tesco gazdaságos kutyaól. Hogy irigyeltük érte az egyik cimboránkat. Szezon elején vásárolt vagy tizet, aztán a bulik végén vasárnap kimászott belőle és eccerűen ott hagyta.
Egyébként én a tábori ágy híve vagyok. Csak, nem fér be a sátramba. Nemrég láttam Bécsben egy kempingboltban olyan sátrat, ami a tábori ággyal van "egybeépítve". Az tecccik. Link.

[ Szerkesztve ]


stewe2
(aktív tag)
Blog

Szépen összeszedett iromány, ezek után már nem sok kérdés merülhet fel. Én a Decás cuccokat szeretem, évek óta használja a család őket nagy megelégedéssel, és menet közben is lehet bővíteni a felszerelést, hála a jó lefedettségnek.

trydium: én itt szedtem össze az alapokat:

Azok a 80' évek :D


Csabroncka
(addikt)
Blog

Elképzelem, ahogy túrázás közben a térkép kivonaton kikeresed, hogy állami vagy magán erdőben túrázol éppen, ne adj Isten Natura 2000-es területen. Ettől függetlenül nyilván mint minden megoldható okosban!


Csabroncka
(addikt)
Blog

Vannak olyan természetes dolog, amiket úgy gondolom nem kell leírni! Kicsit ellentmond nekem ez a 90. Kg-os sátor és a vadkempinezés. Az új családi sátrak előtere is sok esetben már szúnyoghálós!


lomposfarkas
(tag)

Elképzelheted, bár felesleges.
Kempingezés szempontjából a tv. nem differenciálja az állami vagy magántulajdonú erdő látogatását.
A term. védelmi területeket tábla jelzi az út mentén.

Ha valami legális, akkor azon mégis mit kellene "okosban" megoldani?


macilaci78
(nagyúr)

vasárnap kimászott belőle és eccerűen ott hagyta - természetszerető ember lehet... :W

Amúgy ja, régi honvédségi M63 rajsátrak! De szerettem azokat... Elférni benne, kibír mindent, stb, de a mobilitás nem az erőssége.

lomposfarkas: anno gólyatáborban aludtam függőágyban, áldom az eszem, hogy elvittem. Sokkal kényelmesebb volt, mint a göröngyös földön és csendesebb a kemping sarkában lévő fás részen, mint a bulinegyed peremén.


Somatom
(veterán)
Blog

Ennek semmi köze a természethez. Sőt! Motorostalálkozók után általában jönnek a környékbeliek és visznek mindent, amit értéknek tartanak. A hely rendben átadása a rendezők felelőssége. Sziget, Sound, Volt után hasonló a szitu. Szted rosszat tett a haverom, hogy otthagyott vkinek egy újszerű sátrat?

[ Szerkesztve ]


xpsyx
(tag)

Imádom ezt a könyvet!


V.Stryker
(nagyúr)
Blog

Köszönjük a kimerítő cikket. :R

Én is rendszeresen sátrazom motorozással egybekötve. Nagyon szeretem, ellazít. Épp a napokban dobtam fel a családban, hogy mit szólnának közös sátras kiránduláshoz, de a kisebb lányom még csak 4 éves, így lehet kicsi hozzá.

Amúgy egy dolgot hiányolok a vadkempinges motyók közül.... ilyen kempingszék szerű kinyitható budi féle nincs? :B


Freiherr
(őstag)
Blog

Kivágod a kempingszék közepét. :DDD


#33253120
(addikt)

Sub.

Annyit tennék hozzá, hogy biztonság szempontjából érdemes venni pár 400Ft-os bőröndlakatot.
Bár önmagában nem véd, és két eset van:
A; nem kínlódnak vele, megy olyan sátorhoz ami nincs zárva
B; mit védenek ennyire, és csak azért is bemennek.
De arra mindenképpen alkalmas, hogy lássuk a behatolás tényét. Én amúgy magamra szoktam zárni a hálófülkét éjszakára, mert hajlamos vagyok odabent széthagyni a játékaimat. :D

Magam részéről 43 éves vagyok, és kb 5 éve aludtam először sátorban egy PH táborban.. Megtetszett.
Ha elmész kempingezni, akkor jellemzően csak öltözés/alvás idejére vagy a sátorban, így én a tipikus dómsátor mellett tettem le a voksom, ebből is egy előszobás "Tesco-s kutyaól"* lett a kiválasztott. Kompakt méret, ha jól hajtod össze, akkor a zsákjába még marad hely, ahova lehet pakolni, pl egy kisfejszét, matracot, vagy egyéb útközben nem fontos dolgokat.
Mert a hely fontos. Alapban elég nagy EDC-t cipelek a mindennapokban, de ezt próbáltam az eddigi sátras túráimnál redukálni. Gyakorlatilag egy kétoldalas biciklis táska, egy hátizsák, és a sátor amit vinni kell, de ezek sincsenek telenyomva, bár igaz ami igaz, szennyescipelésre vagyok berendezkedve, más esetben elég lenne kevesebb cucc is. De amikor nem önerőből mentem, akkor simán befértem egy nagyalakú kriketttáskába sátorral mindennel együtt.

*[Yellowstone ascient 2] ebből is a piros. Elvben 300HH van ráírva, be még nem áztam benne.


Ghoosty
(őstag)

Mi voltunk a családdal sátras vízitúrán úgy, hogy a legkisebb lányunk még csak éppen 3 volt. Semmi gond nem volt vele, de nyilván a saját lányodat te ismered jobban.


csibe1
(addikt)

"Te még nem ittál rendesen sohasem...."

Több, mint valószínű :D
Ha rendesen becsápolsz utána örülsz ha nem a tüskés bokorba fekszel reggelig vagy a csalánba. :DDD

Nem tudom ki miként van ezzel, de általában először felverjük a sátrat, és azután állunk neki bárminek is;
például kajafőzés, piálás egyebek. Főleg ha cövekes a sátor, hogy utána már ne kelljen ilyenekkel kínlódni.
Részegen pláne nem, mert komolyabb sérülés, baleset is lehet belőle

Az amúgy tetszett, hogy megfázik a fejed a hálózsákban. :D
Vigyél még egy vékonyabb sapkát aludni, ha esetleg vizes lenne ami rajtad van napközben.
Azért ehhez nehogy már diploma kelljen valakinek, ha mégis akkor inkább maradjon otthon, mert nem neki való a túrázás. :DD

Voltak érdekes dolgok a cikkben, de pl. hálózsákot én úgy veszek, hogy a komfort hőfokot nézem meg az adott túrához várható hőfokhoz. Akkor jó eséllyel nem arra ébredek fel az éjszaka közepén, hogy mindjárt befagy a seggem ha pár fokkal hidegebb van.


Hopkins95
(addikt)

Na mostanra értem oda, hogy volt időm elolvasni az egész cikket! :R Nekem nagyon tetszett meg jó képeket is raktál be hozzá :K

De szívesen olvasnék egy olyan írást is tőled, ami a vadkempingezésre fókuszál, mert arról még vajmi kevés tapasztalatom van. Bár gondolom ez úgy lesz a legegyszerűbb, ha elindulok és megtapasztalom, hogy mit felejtettem otthon vagy mit vittem magammal feleslegesen.

Egyébként ha már vadkempingezés, melyik sátrat tudjátok konkrétan ajánlani erre a célra? Azt akarom, hogy nyilván minél könnyebb legyen, 2 személy kényelmesen elférjen benne ill. lehetőleg 2 bejárata legyen. Én eddig ezt néztem ami bejön: VANGO Nevis 300
Ha jól emlékszem ez az a típus, amit a Brit cserkészszövetség is ajánl.

[ Szerkesztve ]


Because
(őstag)

korábban sokat kempingeztünk, a bajom mindig az volt, hogy este megfagytam a sátorban reggel az első napsugarak érkezésével pedig megfulladtam a melegtől :U


Hopkins95
(addikt)

Ez engem a Balaton Soundos kempingezésre emlékeztet...a probléma az volt, hogy szar hálózsákom volt, amit tesómtól vettem kölcsön, a High Peak Lite Pak...na attól a szartól mindenki tartsa magát távol!

De én is ahogy kelt fel a nap, megsültem a sátorban, persze az volt a fő probléma, hogy odaérkeztemkor már nem jutott jobb sátorhely. :D


Csabroncka
(addikt)
Blog

A hideg ellen érdemben tudsz tenni, ezt le is írtam a hálózsákok és matracok esetén! Sajnos a meleg ellen nem tudsz mit tenni, reggel ha lehet 8-9 ig érdemes árnyékba pozicionálni a sátrat. Kupolasátrak esetén megoldás lehet, hogy a ponyvát nem rakod a sátorra, a hálófülke anyaga jól szellőzik.

Hopkins95:
"De szívesen olvasnék egy olyan írást is tőled, ami a vadkempingezésre fókuszál, mert arról még vajmi kevés tapasztalatom van."

A cikk célja inkább a lehetőségek és megoldások vázolása. Vadkempingezést az ember amúgy is egy normál vándor kempingezés formájában oldja meg, csak nem kempingben veri fel a tábort. Valaki nagyon oda van érte, nem tudom én a normális tisztálkodás hiányát rohadtul hiányoltam.

[ Szerkesztve ]


Hopkins95
(addikt)

Nekem azért izgatja a fantáziámat már egy ideje a dolog, mert nagyon izgalmasnak tartom illetve sok mindent megtanulhat az ember. Csak eddig vagy időm nem volt még úgy rendesen nekiindulni, vagy pénzem, vagy nem találtam senkit, aki eljönne velem.

A minap játszottam el a gondolattal egy élménybeszámolót olvasva, hogy kezdésnek megjárnám a Közép-dunántúli vörös túrát, lévén ahhoz lakom a legközelebb, de még sosem mentem rajta végig.

A szabadban való tisztálkozáshoz egyébként levettem a polcomról a Bear Gryllses kézikönyvet és ezt írja benne :)

[ Szerkesztve ]


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
Blog

Én fagypont alatt aludtam sátorban fancy cuccok nélkül is, csak 2 hálózsák kellett egymásba rakva. És egy lepedő vagy törölköző kell az alsó hálózsák alá, az gyűjti be a párát.


Csabroncka
(addikt)
Blog

A bivakolás ebből a szempontból szerintem jobb, kevesebb cucc és tényleg a szabadban vagy....


Hopkins95
(addikt)

Na arról is van egy gyerekkori élményem. :D Cserkészekkel anno egyszer kimentünk az erdőbe és kint aludtunk a szabad ég alatt. Akkor aludtam legelőször így és arra emlékszem, hogy 1. Nagyon kemény volt a polifoam matracon és elaludni is alig tudtam; éjjel felébredtem és nehezen tudtam csak visszaaludni 2. Nagyon hideg volt a szabad ég alatt, pedig nyár volt. 3. éjjel mindenféle apró zörejek hallatszottak és valaki azt mondta, hogy patkány mászkál és már egyszer odavágott neki, mikor az a közelébe mászott(persze utóbbi valószínű nem volt igaz).

Ami ebből nekem megmaradt, hogy reggelre kialvatlanul, fázva és úgy keltem fel, mint egy hajótörött. Amikor hazaértem, nagy felüdülés volt.

Persze ki tudja, lehet most újra nekiindulva komolyabb felszereléssel meg azt mondanám, hogy ez az az élmény, amire régóta vágyom. :)

[ Szerkesztve ]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Idei első hosszú hétvége!

Szombat esti özönvíz után (Nyíregyháza Sóstó)


Hopkins95
(addikt)

Szép! :C


Tian66
(senior tag)

Kék túrázom 3-4 napos szakaszokkal. Erdőben alvás, teljesen vad létezés. A hátizsák össz tömegét nem tudtam meg 14 kg alá vinni. Ebben benne van 3l víz és maga a hátizsák is ami szintén 2 kg fölött van ( Zajos Lhotse 65 ).
Minden eszköz a lehető legkönnyebb.
Hogy lesz ebből 5kgs gyalogos hátizsák?


Csabroncka
(addikt)
Blog

Ahogy a cikkben is írtam, az energiadús enni- innivaló tömegén nem tudsz spórolni! Amin lehet, az az összes többi! Bivakolásnál nincsen sátor pl. Több ember esetén picit optimálisabban el lehet osztani a súlyt. Sztem max 10% al tudod csökkenteni!


Tian66
(senior tag)

Köszönöm, így sejtem én is. Azt hiszem csinálok majd olyan szakaszokat ahol minden beszerezhető menet közben és a szállás is adott. Akkor azt meguszom könnyebb zsákkal. A lakatlanabb részekre meg marad a cipekedés.
:)

[ Szerkesztve ]


Hopkins95
(addikt)

Milyen sátrat használsz amúgy? Én most a Zajonak az új ultrakönnyű sátrát néztem ki: Zajo Litio 2 UL Tent

Tömegre nagyon jó, csupán a hely végett aggódom kicsit, mert ismerem azt, mikor dög melegben ragad rád a ruha és nem tudsz rendesen a sátorban átöltözni, mert túl kicsi(Ilyen sátram van Grand Canyon CARDOVA 1, de még egyszer nem venném meg).


Tian66
(senior tag)

Van egy Hannah két személyes, ami kényelmes de 3 kg fölötti súlyú és van egy Nature Hike ami pici egy személyes de 1670 g az egész. Valamint van egy szintén könnyű Amazonas függőágy is. Azt még éjszakára nem próbáltam.
A Zajo az adatai alapján jó lehet. Tetszik.

[ Szerkesztve ]


Jancsi
(aktív tag)
Blog

5 kg-os sehogy, de írni kell egy listát a dolgok tömegével és hogy mennyire fontos. Ami fontos az mérlegelés nélkül megy a táskába. Ami kevésbé azok közül kiszelektálni a nehezeket.

Sok múlik az út megtervezésén is, ha gyakran tudsz vizet és élelmet venni akkor elég mindig annyi, hogy kihúzza a következőig. Én személy szerint menetben kevesebbet fogyasztok mint egy átlag nap ülőmunkával. Meg kell találnod a ritmusod, nem hajszolva, ahogy kényelmesen végig bírod a napot. 1-2 napos túráról mindig hozok haza ennivalót. Hosszabbra már eleve úgy készülök, hogy mindent helyben szerzek be és egy étkezésre valónak van hely a táskába. Akkor biztos nem cipelem feleslegesen.

Sátornak nálam a Yellowstone Alpine 2 [link] bevált. 8, 10 mm-es 1-es falú alumínium csőből gyártottam hozzá rudazatot, 60-70 g-al könnyebb csak mint a gyárija, de ez nem valószínű, hogy valaha eltörik. Rendeltem hozzá szép piros X keresztmetszetű cövekeket, ami kicsit nehezebb mint a gyár, ellenben nem hajlik el. Így csomagolás nélkül 1800g. A két személy az inkább csak marketing adat. Egy főnek és felszerelésének optimális.

Hálózsák, vékony Crivit a LIDL-ből. 5k-ért korrekt, 670 g, sátorban, 14-15 °C-ig rendben van.

Matrac, felfújható sárga a Decathlonból, 55 mm vastag, 510 g. Egyszer kíváncsiságból lemértem, kényelmesen 50 s felfújni. Azóta az önfelfújódó ott pihen a szekrény alján, nehezebb, laposabb, kényelmetlenebb. Megkockáztatom ezzel még a felfújással is kevesebb a meló, mint az kiteríteni, hagyni kibontakozni, majd a végén úgy is rá kell még fújni.

Opcionálisan felfújható párna. Nekem nagyon bejött, picire össze lehet hajtani és sokat dob a komforton. 175 g

Ez így 3150 g, csak hogy legyen hol aludni.

Egy függőágy sem komoly megtakarítás 550-600 g-nál nem könnyebb, egy szúnyoghálós modell inkább 1 kg. Kell fölé egy ponyva ami megint minimum 400 g. Mozog körülette a levegő, így vastagabb hálózsák kell azonos komforthoz.
1800-2300 g, de azzal érdemes számolni, hogy ívben lehet csak benne aludni. Plusz vannak rettenet kényelmetlen kétszemélyes szúnyoghálós távol-keleti csodás amik kisebbek mint egy rendes egyszemélyes. Előbbit még nem mertem kipróbálni élesben, még egy otthoni délutáni szundi sem ment benne. Egy estére viszont egy jó függőágy vállalható. (de én még úgy is inkább cipelem a sátor plusz 800-1300 g-ját, hogy szinte minden megfordult a mérlegen ami a hátamon)

Ha nincs hideg és van lehetőség legalább egy cicamosdásra (kulacsból csepegtetve, vagy palackra lehet készíteni kilyuggatott kupakkal mini zuhanyrózsát) aludni elég egy alsó. Ha nincs, vagy hűvösebb várható vékony aláöltözet.

Itthon nyárra minimális ruha elég. Lecipzározható szárú túra nadrág, rövid ujjú futópóló. Estére egy hosszú ujjú futópóló (nagyon vékonytól majdnem polár melegségűig rengeteg félve van) és a nadrág szára. Másnapra váltás alsó és póló. Ha találsz valami vízforrást az előzőnapit kiöblíted, majd mehet a táskára száradni. (esetleg estére egy madzagot áthúzva rajtuk kiteríted, ha esőre áll és már kicsit száradt mehet a sátorba is, reggel lehet kicsit hüsi lesz, de pár perc és elmúlik)
Az utóbbi időben inkább bringával túrázok, szoktam még magammal vinni egy szandált is. Ha tábort vertem akkor átveszem azt, jelezvén a lábamnak, hogy a műszak véget ért pihenhet kicsit.

5 nap, 4 északára (2 nap sátrazás, 2 nap házban alvás) bringával 9 kiló csomag jött össze, amibe már benne volt bő másfél liter víz is. Sátorból és alvós dolgokból a bent vázolt összeállítás.
Evezős zsák, a kormányon, nagyobb méretű váz és nyeregtáska, plusz egy kicsi a felső csövön, ezek összesen 1100-1200 g. Minimál szerszám és eü. készlet. Két váltás alsó és zokni, egy váltás mez és nadrág, alvós alsó, zuhanyzás utánra egy vékony rövidnadrág és póló. Hosszú ujjú helyett, csak kar és lábmelegítő, mini esőkabát, úszónadrág. Powerbank, kábelek, töltő.

Tudom, bringán nagyon más, ott egy 10 km-es kitérő enni és/vagy innivalóért még a halálomon is maximum egy óra, normál esetben pedig még fél sem, gyalog pedig min. 2. De ha tudod úgy szervezni az utat, hogy estefelé és reggel eljuss a civilizációba, csökkenti a csomag méretét és növeli a komfortot, ha tudsz enni vacsira valami finomat, reggeli pedig a helyi krimóban kávézás közben feltöltöd a telefont. Jut szembe a két vagy akár még több kimenetes töltő és powerbank nagyon jól jöhet. Lehet egyszerre tölteni a powerbank-et és a telefont. Ha mindenki támogat QC-t vagy PD-t akkor még a tempót is lehet növelni. A lassabban töltődő apróbb dolgok (óra, GPS) pedig lóghatnak egész este a powerbank-en.


Hopkins95
(addikt)

Úgy döntöttem közben, hogy elnézek a győri Decathlonba, az oldalukon szétnéztem és vannak ott még cuccok, amikre szükségem van és egyidejűleg megnézem a sátrakat is. :R

(#49) Jancsi Én olyan vékony hálózsákra biztos nem bíznám magam, mert elkapsz egy esős éjjelt és szevasz. Volt tapasztalatom nyáron a High Peak Litepak 1200-al, ami elvileg 11 fokig van, mégis hajnalban fáztam benne. Úgyhogy szerintem hálózsákon nem érdemes spórolni, mert megbosszulja magát és nem tudsz jól aludni.

A matracból én is a sárga Decathlonosat nézegetem, tetszik.

[ Szerkesztve ]

üzenetek