Süssünk tojást processzoron

Igaziból egy tesztet szerettem volna ebből is összehozni, de végül inkább egy bemutató lett, lesz belőle. – írta: bacsis, 15 éve

Igaziból egy tesztet szerettem volna ebből is összehozni, de végül inkább, egy bemutató lett, lesz belőle!

Szóval! A jó múltkorában a rézmozsaramba bemutattam, hogy lehet kávét, teát melegíteni a processzor hőjével, de a processzor adta hőt most megpróbálom tojássütésre is felhasználni.
Van pár leírás az interneten, hogy kell összekötni processzorok lábait, feszültséget kötni rájuk, majd úgy sütni a tojást, de az nekem igazán nem jött be.
Úgy gondolom, az az igazán poén, hogyha úgy sül a processzoron a tojás, ha közben a számítógép működik.

Elsőnek be kellett szereznem egy rézlapot, aminek nagyon jó a hővezető képessége, majd egy alaplap kellett, amire fel tudom rakni a rézlapot. Itt egy kicsit problémába ütköztem, mert a kondenzátorok miatt nem tudtam a processzorra rakni a rézlapot, vagy ha sikerült, akkor is eléggé lelógott a rézlap a processzorról, azaz nem érintkeztek rendesen.

Ekkor jött elő a mindent túlélő, Abit BE6-II SLOT-1es alaplap, amibe átalakítóval raktam be egy processzort, így arra fel tudtam rakni a rézlapot.
Elsőnek peremet kellett formálnom a rézlapnak, hogy ne folyjon le a tojás, amit alumínium fóliából hajtogattam neki. Így kell elképzelni:

Első próbálkozásom ennek hiánya miatt fulladt kudarcba, mert amíg kevés tojás volt a rézlapon az szépen el volt rajta, de amint egy picit többet raktam rá, már folyt is mindenfelé a tojás, öröm volt kiszedni a SLOT1 foglalatból.

Szóval elkészítettem a peremet, majd jöhet a processzorra felhelyezés, amit úgy oldottam meg, hogy jó ragadós hűtőpasztával rá ragasztottam a rézlapot a processzorra, ami egész jól sikerült.
Igen ám, de a gond hogy a rézlap függőlegesen van. Ekkor jött az ötlet, mint a hóhűtésnél, az alaplapot fel kell állítani függőlegesen, hogy a rézlap a processzoron vízszintesen legyen.
Akkor így nézett ki:

Kitámasztottam egy cd tokkal, hogy ne dőljön el az alaplap, ez is elég masszív lett.

Jött a bekapcsolás, s vártam hogy a rézlap melegedjen fel, közben a processzort Prime95-el terheltem, hogy melegedjen minél jobban.
15 perc előmelegítés után, mikor a processzor elérte a 107C fokot, akkor ráöntöttem a rézlapra a tojást.

A háttérben lehet látni az Everest grafikonján, hogy a processzor hőmérséklete szépen visszaesett, mikor ráöntöttem a tojást.
Tanulság: a tojást hűtésre is kiválóan lehet használni, de ez már egy másik teszt lesz.
Ekkor már nem volt más dolgom, mint hogy megvárjam, míg a tojás meg nem sül.

Lehet látni, hogy a tojás fehérje már szépen kezd megfehéredni, kicsit bánom, hogy nem kevertem jobban össze a fehérjét a sárgájával.
Kerek 60 perc múlva az eredmény önmagáért beszél:

A tojás szépen megsült, bár elég csúnyácska, hogy a fehérje virít. Továbbá nagyon fontos, hogy a rézlapot tojássütés előtt mindenképpen olajozzuk be, mert nagyon rá fog száradni a rézlapra.
Innentől kezdve nincs más dolgunk, leszedni a rézlapot, megsózni a rántottát, és elfogyasztani.

És akkor leírnám akkor részletesen, hogy mik kellenek egy ilyen tojássütéshez:

Abit Be6-II RAID alaplap
400MHz Celeron processzor SLOT1 átalakítóval, üzem feszültséget legalább 2, 7v-ra emelve
128MB SD RAM
4MB Matrox Mystice VGA kártya
4, 3 GB Segate HDD
Windows 2000 SP4 Operációs rendszer
Egy rézlap, és az elmaradhatatlan tojás

Ha ezek megvannak, akkor pár buktatóra felhívnám a figyelmet:
Olyan processzorral kísérletezzünk, amiért nem kár, én 2-t küldtem az örök bitmezőkre. Továbbá nem árt olyan CPU, amiben van hővédelmi szenzor, mert ha túl melegre sikerül befűteni, a processzor mehet a szemétbe. (K7-es AMD kihúzva) Továbbá olyan processzor kell, ami nem szabályoz le 80-90foknál, különben nem lesz meg az „üzemi” hőmérséklet.

A Rézlapnak csináljuk meg körbe a peremet, mert egy kevés tojás most is lefojt oldalt.

És a legfontosabb: Olajat vagy zsírt tegyünk a tojás alá, mert most én is kaparhatom a rézlapról.
Most ugrott be! Van egy Dual Pentium PRO-m. Az egyik processzoron teát melegítek, a másikon meg sütöm a tojást.

Nektek is további jó tojássütögetést!

Azóta történt

Előzmények