Szkájlék most már Ryzsen élnek!

Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek! – írta: JanR, 6 éve

Prodigy - No Good

Mivel elsőként a Phenom házat vettem meg, így abba költözött először a Rizsa család. Erről tulajdonképpen azt mesélem el, hogy miért is cseréltem el ezt a kuckót.

A TrindetZ RAM-okkal szerelt masina.

Az első beépítés.

Itt már egy picit hajkurásztam a gépet, egyszerűen neteztem, filmeztem és játszottam, de csak hangos volt és meleg, elfogadhatatlan számomra. Ház nélkül az alkatrészek kiterítve majdhogynem zajtalanok voltak. Az ITX méretű Phenomnál nagyon tetszett, hogy elölről egy 23 cm-es ventivel kevertem a levegőt a házon belül és nagyon hatékonyan dolgoztak a további hűvösítő alkalmatosságok és nem utolsósorban a jó szellőzés miatt halk is maradt a gép. De ebben a típusban nagyon logikátlan volt az elrendezés. A 23 cm-es ventit csak a ház aljára tudtam szerelni, mert előre a tápot kell beszerelni (máshova nem is lehet). Ha a ház oldalai fent voltak, a proci és a VGA hamar "elmelegedett" és hangot adtak nem tetszésüknek, forogtak a ventilátorok elég rendesen.

Gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy játszottam a PubG-vel cirka 2 órát, a processzor akár 68 fokig is felkúszott, a VGA pedig fel akart szállni (szerintem). Kérdezte is a Kedvesem, hogy hajszárító van bekapcsolva, vagy disznót perzselek? Nem is kell mondanom, hogy mindig is csendes gépeim voltak, így ez számomra csalódás volt. Így jött a felismerés, hogy egy nagyobb verziójú VGA kell, annak talán hatékonyabb a hűtése - mert ugye azt hittem, hogy a kártya hűtése a ludas - pedig nem. Beszereztem egy Gigabyte GTX 1060 3 GB WF2-t, majd beépítettem és újabb játék következett. Ami feltűnt, hogy ugyan nem annyira, de még ez is teker szépen a kuckóban.

A processzor hűtését nemes egyszerűséggel egy nagyobb toronyhűtővel oldottam meg, de ez is jó sztori. Átnyálaztam a fórumokat, hogy melyik hűtő lenne nekem jó, próbáltam arra is figyelni, hogy legyen hozzá mindenképp AM4 lefogató kit. A választásom először a be quiet! Shadow Rock Slim-re esett. A weboldal, ahonnan rendeltem, írta is, hogy van hozzá lefogatás Ryzenhez, cool, rendelés. Másnap meg is jött, szaladok vele haza, raknám fel az alaplapra, de csak nem jó hozzá egyik lefogató sem. Egy kis utánaolvasás után rádöbbentem, hogy ez a hűtő úgy tudja az AM4-et, hogy ha magától a gyártótól igénylek egyet. Na most én kitöltöttem a kérdőívet, amit kértek, megadtam a címet és a garancialevél másolatát elküldtem nekik (digitálisan). Utána vettem észre, hogy kifejezetten a számlamásolatot kellett volna az alaplapról, mert csak az alapján küldik ki az AM4-es szerelő lapot.

Nem akarok belemenni miért, de nekem az alaplaphoz nincs számlám, csak garilevelem. Aki szokott ilyen alkatrészeket vásárolni és árérzékeny, az úgyis tudja, miért. Szóval maradjunk annyiban, hogy elkenődtem, de velem nem ba**nak ki. Írtam a webshopnak, ahonnan rendeltem a hűtőt, hogy hát haló, az oldalukon az van, hogy AM4-et tud a hűtő, közben meg aztán a nagy ló..túrót. Jött a válaszmail, hogy vigyem be az egész terméket és keresnek rá megoldást. Következő nap beslattyogtam a boltba, elmeséltem a problémám - ó már tudnak róla. Na és mi volt a megoldásuk? Visszaadták a pénzt... Ha ezt tudom, akkor már előző nap rendeltem volna a következő hűtőt, de nem, így csúszott a projekt még egy napot.

A következő választottam a Scythe Mugen 5 rev. B volt. Ashurám már volt ettől a gyártótól, így csak reméltem, hogy ez is jó választás lesz. Ahogy megjött, annak már a dobozán is rajta volt, hogy AM4 kompatibilis. Fel is dobtam gyorsan és a nagyobb VGA-val együtt újrapróbálkoztam a gép tesztelésével.

Remek konstrukció a Mugen 5, nagyon könnyen szerelhető és a gyártó még szerszámot is ad hozzá! Nálam csillagos ötösre szerepelt.

Szerintem kitaláljátok, hogy mi lett a vége? Valamivel hűvösebb és halkabb lett a masinám ugyan, de ez engem még mindig zavart, elvégre később tuning is lesz, nehogy már alapon ilyen meleg legyen ez a CPU. Konkrétan 4 fokot javult az eredmény, 64 fok volt a legmagasabb érték.

Azért jól látszik, hogy nem túl sok hely van az alkatrészeknek a szellőzésre. Ráadásul a HDD-m az oldallapra volt szerelve, így még az is ront a légkeringetésen. Mielőtt még kérdés lenne, miért nem raktam ide, meg oda ventilátort, biztos javul ez az érték - azelőtt leszögezem, hogy nem 1-2-3 fokot akarok javítani a jelenlegi hőmérsékleten, így neki sem álltam kísérletezni!

Időközben kaptam egy kis csomagot külföldről. Néztem is, hogy mi ez, semmi cégest, semmi magánt nem rendeltem. Félve kibontottam és az arcom ledobtam...

Megjött az AM4 lefogató kit a Shadow Rock Slim-hez... köszönöm szépen, de semmi visszaigazolás, semmi üzenet, a hűtőre meg ugye már talált megoldást a bolt.

Szóval itt döbbentem rá, hogy másik ház kell, mert a kis mérete ellenére a Phenom M légkeringetése és hűtése nem a legjobb. Megrendeltem a Fractal házikót és vártam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények