ThinkPad W701-W700

Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni. – írta: joeetm, 7 éve

Szubjektív részleg

Saját vélemény, illetve Windows 7 - Windows 10 használat személyes tapasztalat alapján

Mikor kiraktam egy blogbejegyzést arról, hogy mi legyen ebben a tesztben, felmerült olyan kérés, hogy milyen a Windows 10 használhatósága a gépen.

Többször is megpróbáltam a 10-et használni a W700-on is, (mikor még az volt a fő gépem) illetve a W701-en is, de előbb-utóbb valamilyen hibába belefutok.
Itt megjegyezném, hogy nem az a figura vagyok, aki könyékig turkál a Win regisztrációs adatbázisában, hogy kipucolja a rendszerből mindazt, ami szükségtelen, én megrekedtem ott, hogy feltelepítem és használom.
Szóval, bár a két gép között van egy generációnyi különbség, az konstans hibának nevezhető szerintem, hogy hosszabb használati idő után a Win10 egyre lassabban tölt be. Itt a hosszabb használati idő alatt 2-3 hónapot értek. Ennek folyatásaként a bejelentkező képernyő se jött be egy idő után, csak feketeség, ha nyomtam egy Entert vagy Escet, akkor jelent meg a bejelentkező képernyő. Én ezt nem tartottam túlzottan elfogadhatónak, egy ok volt a 7-re való visszaváltásra.

A következő kedvencem az automata frissítési rendszer volt, ami elvitte a teljes sávszélességet mikor bekapcsoltam a gépet, így elvileg hiába zajlott a háttérben a folyamat, és a rendszer maga nem lassult számottevően, a netem sebessége 10 évvel ezelőtti élményeket idézett fel.
Tudom, ezeket lehet állítani, hogy mikor csinálja, vagy ha elég kitartó az ember, a frissítés végül is kikapcsolható, viszont így sem tudtam megbarátkozni a rendszer ezen részével (se).

Nem emlékszem már, melyik gépen használtam akkor éppen, de egy időben a 10 mindenáron szerette volna, ha nekem van bejelentkezési képem. Ezt egyszer csak meguntam, és Wacom táblán rajzoltam egyet. :D
Itt jöhet is az egyik pozitívuma a 10-nek, a digitális tábla jobban használható, vagyis számomra az volt a maga egyszerű kis rajzprogramjával.

Most utoljára az tette az egyik pontot a visszaváltás i-jére, hogy egy viszonylag rossz HDD-n tartok átmeneti, nem fontos anyagokat, és a 10 ezt egy Chdisk ellenőrzés keretén belül legyalulta, se szó, se beszéd.

A tényleges utolsó pont akkor következett, mikor sikerült szereznem egy i7-940xm-et a 720qm helyére, ugyanis a Win10 konkrétan nem ismerte fel elsőre a processzorcserét, illetve másodjára, és harmadjára sem.

Összességében azt mondhatnám, hogy feldobod a Win10-et, szép, jó, megy, még a drivereket is magának telepíti, de valami kis hiba mindig lesz. Főleg ezekben a gépekben, amikben valamilyen szellem lakozik.
Nekem az a véleményem, hogy ezekre a masinákra nem jó ötlet már a 10-et telepíteni (csodálkozok is, mikor az ezekbe a generációkba tartozó gépeket 10-zel árulják). Nálam mindkét gépen alakult úgy, hogy pont akkor történt vagy nem történt valami, mikor nem volt szerencsés, így megmaradtam a Win7-nél, majd ha lesz egy új, modern gépem, azzal már valószínűleg jobban fog viselkedni a 10-es Windows.

A gépek használhatósága manapság

Ebben a pontban kompromisszum ugyan van, és ide főleg a gépek súlyát venném, de összességében használhatóak a mai napig probléma nélkül.
X9100-zal, 4 GB RAM-mal, és a 120 GB-os SSD-vel kezdtem ezt a gépkategóriát használni, és mint az első oldalon is említettem, már akkor feltűnt, hogy ez volt az érezhető minimum (szerintem), ahol még pl. az akadásmentes böngészés megvalósul az interneten (persze, mi az, ami megfog egy gépet böngészés közben, de ha elkezdesz facebookon egy 100+ hsz-es bejegyzésbe keresni, akkor egy p8600-zal már bizony erőteljesen darabos lesz az élmény).
Magában véve a sok füllel megnyitott böngésző nem probléma, amúgy is olyan vagyok, aki elmerül valamiben, és 20-30 megnyitott oldalnál találja magát, de ez nem volt egyik gépnek sem különösebb megterhelés.
Az 1080p-s videók lejátszása még problémamentes, illetve a 701-en az 1440p is folyamatos, nézhető minőség, a 4k- viszont már a nézhetetlen kategória. Több megnyitott YouTube-ablaknál különösebb problémát nem tapasztaltam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények