Vim: hatékonyság mindenekfelett!

A Vim hatalmas tudású, rendkívül sokoldalú eszköz, ami erős függőséget tud kialakítani. – írta: doc, 11 éve

Munka több file-lal

Ha egyszerre több file-t szeretnénk megnyitni, több módszer közül választhatunk. Ezek közül kettőt mutatnék most be.

Osztott képernyő

Ha nem csak megnyitni, hanem látni is egyszerre több file-t szeretnénk, a képernyő több részre osztása a legkézenfekvőbb. Ilyenkor az éppen aktuális ablakot két részre osztjuk vízszintesen vagy függőlegesen. Ezt aztán megtehetjük az újonnan nyitott "kis" ablakokkal is, vagyis tetszés szerint ágyazhatóak egymásba a különböző méretű ablakok, amiket persze a létrehozásuk után át is méretezhetünk.
Az osztott ablakok létrehozására a split parancs szolgál, vagy rövidítve: sp

:sp Vízszintes osztás, mindkét ablakban a jelenlegi file lesz megnyitva (nagyon hasznos például ha a file-nak két különböző részét akarjuk egymás mellett látni).
:sp. Vízszintes osztás, az új ablakban a filekezelő nyílik meg, itt ugyanúgy lehet mozogni mint szövegszerkesztés közben, a kiválasztott file-on ENTERt nyomva az megnyílik.
:sp filenév Megadott file megnyitása

Ha nem vízszintesen, hanem függőlegesen szeretnénk osztani az ablakot, akkor split helyett a vsplit (mint vertical split), illetve sp helyett a vs parancsra lesz szükség.

A létrehozott ablakok között mozogni a CTRL-W (W mint Window) kombináció segítségével a következőképpen lehet:

CTRL-W CTRL-W Ugrás az utoljára használt ablakba (így két ablak között nagyon kényelmes váltogatni)
CTRL-W irány Ugrás a megadott irányban levő ablakba (használhatóak a nyílbillentyűk és a hjkl gombok egyaránt)
CTRL-W R Ablakok sorrendjének "körbeforgatása", ez két ablak esetén a felcserélésüket jelenti.

Átméretezés:

CTRL-W = Egyenlő méretre állítás
CTRL-W - Egy sorral csökkentés
CTRL-W + Egy sorral növelés
CTRL-W < Egy oszloppal csökkentés
CTRL-W > Egy oszloppal növelés

Természetesen az ablakok között ugrálni és átméretezni az egérrel is lehet (ez adott esetben függhet a használt terminál beállításaitól).

Fülek

Más szövegszerkesztőkben illetve a grafikus felületeken általában elterjedtebb a fülek használata, erre van lehetőség Vimben is.
Az osztott képernyőnél megismert megoldások itt is működnek, csak a split helyett használjuk a tabedit vagy rövidítve tabe parancsot.
A fül létrehozásakor a képernyő tetején megjelenik egy új sáv, ami a fülecskéket listázza, mindegyiket a benne éppen szerkesztés alatt álló file nevével jelölve. Váltani köztük a már megszokott CTRL-PageUp és CTRL-PageDown billentyűkkel, vagy a gt és gT parancsokkal lehet.

A fülek és az osztott képernyő keverhetők is, ilyenkor a fül a "nagyobb" kategória, vagyis egy fülön belül több osztott ablak nyitható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt